Με αφορμή την σημερινή παράδοση του έργου της μαρίνας Λιμεναρίων, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ δήλωσε:

 

Ποτέ πριν στη Θάσο δεν είχαν γίνει τόσα πολλά και σημαντικά λιμενικά έργα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η Θάσος απέκτησε Εμπορικό Λιμάνι, στην περιοχή Βαθύ, με πλήρη νομιμοποίηση των βιομηχανικών χρήσεων και με ISO, για φόρτωση και εκφόρτωση στερεών χύδην φορτίων, πλην σιτηρών.

 

Έπειτα από πολυετή αγώνα και πολλή επιμονή, καταφέραμε φέτος την παραχώρηση στο Δήμο Θάσου τής επί χρόνια παρατημένης από το Δημόσιο μαρίνας Λιμένα. Αρχίζουμε από φέτος τις μεγάλες παρεμβάσεις ώστε να ενταχθεί σε δίκτυο μαρινών μαζί με τη μαρίνα Λιμεναρίων, η οποία ολοκληρώθηκε και δίνεται σε χρήση τις επόμενες ημέρες, με φορέα λειτουργίας το Δήμο Θάσου. Καταφέραμε η νότια Θάσος να αποκτήσει νέες υποδομές, σύγχρονη φυσιογνωμία και να γίνει ανταγωνιστική με τις μαρίνες άλλων νησιών του Αιγαίου.

 

Ολοκληρώσαμε έργα εκβάθυνσης και συντηρήσεις στο λιμάνι της Σκάλας Πρίνου ενώ παράλληλα εκπονήσαμε μελέτη για την πλήρη ανάπλαση όλης της λιμενικής ζώνης και μελέτη για την κατασκευή υποδομής που θα παρέχει ασφάλεια στα σκάφη.

 

Ολοκληρώσαμε το master plan για την κατασκευή νέου λιμανιού στο Λιμένα, με κονδύλια 34 εκ. € από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδιάσαμε ένα λιμάνι με προβλήτες, μώλο και υπήνεμο μώλο, με δυνατότητα ελλιμενισμού και κρουαζιερόπλοιων. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη ανάπλαση της χερσαίας ζώνης, με πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κι ολοκληρώσαμε μελέτη για την πλήρη αναμόρφωση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης, με διεύρυνση της προβλήτας, δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων, αναμονής επιβατών, γραφείων Λιμενικού Ταμείου και Λιμεναρχείου αλλά και χώρων καταστημάτων. Αντίστοιχο πλάνο έργων μπαίνει σε εφαρμογή για τη ριζική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης των Λιμεναρίων, για αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που δίνει από φέτος η νέα μαρίνα.

 

Λειτουργήσαμε την επί χρόνια ανενεργή γεφυροπλάστιγγα, μεταφέροντάς την στο λιμάνι κι εξασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δημοτικά ταμεία. Προχωρήσαμε σε εκτεταμένες συντηρήσεις, επισκευάσαμε τη σπηλαίωση στο χώρο ελλιμενισμού των ferry, τοποθετήσαμε νέες δέστρες και μπλόκια. Όσο προετοιμάζεται το μεγάλο έργο, το λιμάνι μας λειτουργεί και ανταπεξέρχεται στις ολοένα κι αυξανόμενες αφίξεις τουριστών.

 

Το 2020 αρχίζουν και τα πρώτα έργα ανάπλασης στη λιμενική ζώνη του Πρίνου, έργα τα οποία όχι μόνο θα φέρουν ολοκληρωμένες λιμενικές υποδομές αλλά θα αλλάξουν τη συνολική εικόνα της Σκάλας Πρίνου.

 

Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις για τη συντήρηση και φωτισμό του λιμανιού Καλλιράχης και προωθούμε την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του με αύξηση των θέσεων των αλιευτικών σκαφών, με έτοιμη μελέτη για τη χρηματοδότησή του.

 

Κατασκευάσαμε Ανοιχτό Μουσείο Αλιείας και βιοκλιματικό πάρκο, ολοκληρώνοντας αναπλάσεις στη Σκάλα Μαριών και την περιοχή του Ατσπά.

 

Ετοιμάσαμε μελέτες για την ριζική αναμόρφωση των λιμενικών ζωνών της Χρυσής Αμμουδιάς και της Σκάλας Ποταμιάς, με πεζοδρόμους, νέο φωτισμό και παρεμβάσεις τοπίου, σχεδιάζοντας προσβάσεις ΑΜΕΑ με χρήση κονδυλίων από διασυνοριακά προγράμματα.

 

Με μεγάλο αγώνα σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία εξασφαλίσαμε τον ελλιμενισμό του «δελφινιού» στο κέντρο του Λιμένα, στο χώρο της μαρίνας, ενώ καταθέσαμε πρόταση για ένταξη του Πρίνου και των Λιμεναρίων στα δρομολόγιά του.

 

Παράλληλα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ολοκλήρωσε τη μελέτη και την γραφειοκρατική διαδικασία για να αρχίσει η κατασκευή του πρώτου Υδατοδρομίου στη Θάσο, μπροστά από το Λιμεναρχείο.

 

Το 2020 είναι η χρονιά-ορόσημο για την έναρξη των νέων, μεγάλων έργων στα λιμάνια μας. Παρεμβάσεις που θα επανατοποθετήσουν τη Θάσο στο χάρτη με τις θαλάσσιες μεταφορές του Αιγαίου.

 

Ζητούμε από τους Θάσιους την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΣΟ. Ζητούμε να στηρίξουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα των επόμενων ετών, το Project2020, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.project2020.gr

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου

Επικεφαλής του συνδυασμού «Μόνο για τη Θάσο»

 

(δελτίο Τύπου)