Στην Καβάλα πρόκειται να λειτουργήσει ένα από τα δύο πρώτα αγγλόφωνα πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας και θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.

 

Ειδικότερα, τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών που θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές -εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης- και θα λειτουργούν µε δίδακτρα εγκαινιάζονται εκτός απροόπτου τον ερχόµενο Σεπτέµβριο σε δύο ελληνικά πανεπιστήµια.

 

 

Το πρώτο από αυτά αναµένεται να λειτουργήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, σε συνεργασία (όπως και όλα τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά που ενδεχοµένως λειτουργήσουν τα επόµενα χρόνια) µε το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο. Το αντικείµενό του θα είναι ο µεγάλος «κράχτης» και συγκριτικό πλεονέκτηµα της χώρας µας, δηλαδή η Αρχαιολογία, η Ιστορία και η Αρχαία Ελληνική Φιλολογία. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, υπάρχει σηµαντικό ενδιαφέρον αλλοδαπών για σπουδές στη χώρα µας, όχι µόνο στο αντικείµενο αυτό αλλά και σε άλλα, όπως για παράδειγµα ο τουρισµός και η ναυτιλία από νέους κρατών της Ασίας, ιδίως της Κίνας, αλλά και της Αµερικής.

 

 

Το δεύτερο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών, αναµένεται να λειτουργήσει στην Καβάλα µετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ µε το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο και θα είναι το Τµήµα Μηχανικών Πετρελαίου που θα λειτουργεί επίσης µε δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές – και φυσικά χωρίς δίδακτρα για Έλληνες. 

 

 

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασµό µε την αναβάθµιση που επιχειρείται στα ΤΕΙ µέσω των συγχωνεύσεων µε ΑΕΙ (στα πρότυπα της αντίστοιχης «πανεπιστηµιοποίησης» των βρετανικών «πολυτέκνικς» που έγινε τη δεκαετία του 1990) αλλά και µε την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για δηµιουργία πανεπιστηµιακών δικτύων που θα οδηγήσουν σε σύσταση έξι νέων διευρωπαϊκών πανεπιστηµίων, ώστε να ανταγωνιστούν τα αµερικανικά αλλά και ανερχόµενα ασιατικά ιδρύµατα, αποτελούν την «απάντηση» της κυβέρνησης στις αιχµές της αντιπολίτευσης για τη µη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων. 

 

Πηγή: ethnos.gr