Στο διεθνές συνέδριο AOG Adriatic Oil & Gas Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο με την συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών από χώρες της Βαλκανικής, εκπροσώπων από σημαντικές πετρελαϊκές εταιρείες και οργανισμούς καθώς και αναλυτών του κλάδου, συμμετείχε η Energean Oil & Gas.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας παρουσίασε το επιτυχημένο μοντέλο συμβίωσης της πετρελαϊκής δραστηριότητας με την τουριστική βιομηχανία και σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί στον Πρίνο και το οποίο αποτελεί οδηγό για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Energean Oil & Gas έχει υποβάλει προσφορά στην διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μαυροβούνιο για την παραχώρηση δεκατριών, συνολικά, θαλάσσιων blocks, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται γεωλογική συνέχεια της Δυτικής Ελλάδας και, ομοίως, παρουσιάζει ανάλογες γεωλογικές δομές με την ευρύτερη περί-Αδριατική Λεκάνη, στην οποία έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα που δίνουν ήδη σημαντική παραγωγή υδρογονανθράκων. Ο κ. Ρήγας ανέφερε ακόμη ότι η ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο μέσω της συστηματικής έρευνας και των γεωτρήσεων, εκτιμώντας ότι η πιθανή ανάπτυξη πετρελαϊκής δραστηριότητας και η δημιουργία υποδομών στον τομέα θα συμβάλλουν στην γενικότερη οικονομική άνοδο των χωρών της Βαλκανικής.

 

Στο πάνελ στο οποίο συμμετείχε η Energean, μίλησαν ακόμη η κα. Lilit Cota, Διευθύντρια Έρευνας της κροατικής INA, ο κ. Peter Shiner, Διευθυντής Έρευνας για την Ιταλία και την Μεσόγειο της ιρλανδικής Petroceltic καθώς και η κα. Fiona MacAulay, Εκτελεστική Διευθύντρια της βρετανικής Rockhopper Exploration, η οποία αποτελεί συνέταιρο της Energean στο Μαυροβούνιο και η οποία έχει προσφάτως ανακοινώσει μία σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος 300 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου στα νησιά Φόκλαντ.

 

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου Vladimir Kavaric, ο Υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ivan Vrdoljak καθώς και εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους κοινούς σχεδιασμούς αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο Ionian Adriatic Pipeline, που θα συνδεθούν με κεντρικούς αγωγούς μεταφοράς όπως ο TAP, στα σχέδια δημιουργίας αποθηκών φυσικού αερίου στην περιοχή καθώς και στις προοπτικές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική και στα Βαλκάνια γενικότερα.