Το επενδυτικό πλάνο της πενταετίας 2019-2023 για την επέκταση του φυσικού αερίου σε επτά περιφέρειες της χώρας παρουσίασε η νέα διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως τονίστηκε, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων επέκτασης του δικτύου διανομής σε επτά περιφέρειες της χώρας και συνολικά 24 πόλεις για τις οποίες έχει τις άδειες η ΔΕΔΑ ανέρχεται συνολικά σε 281 εκατ. ευρώ.

 

Το πενταετές επενδυτικό πλάνο της εταιρίας χωρίζεται σε δύο «κύματα», σύμφωνα με τον κ. Ραπτόπουλο. Το πρώτο αφορά την επέκταση και κατασκευή δικτύου σε 18 πόλεις των τριών περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

 

Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 172 εκατ. ευρώ και προβλέπονται επεκτάσεις 1.130 χλμ. στις πόλεις Καρπενήσι, Άμφισσα, Θήβα Λιβαδειά Λαμία Χαλκίδα, Βέροια Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Κατερίνη Σέρρες, Κιλκίς, Ορεστιάδα, Καβάλα Κομοτηνή Αλεξανδρούπολη, Δράμα και Ξάνθη. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ οι προκηρύξεις υλικών, επίβλεψης και κατασκευής ξεκινούν ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των έργων και να αρχίσει οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής.

 

Το χρηματοδοτικό σχήμα των έργων αυτών για τις τρεις περιφέρειες αυτό είναι σε 50% από το ΕΣΠΑ, 35% από δάνειο της ΕΤΕΠ και 15% ίδια κεφάλαια.

 

Τα βασικά κριτήρια επιλογής των περιοχών αυτών, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η γειτνίαση με τους αγωγούς του ΔΕΣΦΑ και του TAP.

 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ σε δεύτερο χρόνο θα ανακοινωθεί και πρόγραμμα επιδότησης των διασυνδέσεων για αυτές τις περιοχές.