Τη μερίδα του λέοντος των κρατικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση έργων έλαβε η Θάσος στο σύνολο του νομού Καβάλας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με τα προγράμματα «ΦιλόΔημος 1» και «ΦιλόΔημος 2» καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

 

Με μόλις το 1/10 του πληθυσμού όλου του νομού, η Θάσος έλαβε το 1/3 των κονδυλίων που δόθηκαν στους τέσσερις Δήμους του νομού. Άντλησε έως τώρα 3.612.200 ευρώ ενώ οι τρεις Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου άντλησαν όλοι μαζί 7.332.643€. 

 

Βασικός λόγος για αυτή την αναντιστοιχία πόρων-πληθυσμού, πέρα από τη νησιωτικότητα, είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Θάσου κατάφερε να ανταποκριθεί γρήγορα στις προσκλήσεις για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων, καθώς υπήρχαν ήδη έτοιμες μελέτες. 

 

«Ο δήμαρχος που δεν ρίχνει νερό σε κανέναν πολιτικό μύλο δεν χάνει έργα» 

«Ένας αυτοδιοικητικός δήμαρχος, δηλαδή ένας δήμαρχος που δεν ‘ρίχνει νερό’ σε κανέναν πολιτικό ‘μύλο’, δεν χάνει ποτέ έργα. Είναι κάτι που το έχω διαπιστώσει αυτά τα χρόνια ως δήμαρχος στη Θάσο αλλά παρατηρώντας και το τί γίνεται σε άλλους Δήμους. Εμείς πήραμε χρήματα για έργα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με κυβέρνηση ΝΔ, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κάνω τη δουλειά μου έτσι όπως πρέπει να την κάνω, χωρίς να προσκυνώ κανένα κόμμα. Έχω συνεργασία με όλους και οργάνωση στο Δήμο που να εξασφαλίζει ετοιμότητα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των δημοτών» δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, κληθείς να σχολιάσει την πρωτιά του Δήμου Θάσου στην απορρόφηση κονδυλίων από το Υπουργείο Εσωτερικών για έργα. 

 

«Δεν πείθουν οι κομματικοί υποψήφιοι» 

Πρόσθεσε δε: «Δεν πείθουν οι κομματικοί δήμαρχοι, ή οι υποψήφιοι δήμαρχοι που κατεβαίνουν με ένα κόμμα, να ‘κλείνουν το μάτι’ στο εκλογικό Σώμα και να λένε ότι ‘θα πάρουμε περισσότερα αν αλλάξει η κατάσταση’. Σημασία έχει να καλύπτεις ανάγκες του Δήμου σου και να εξασφαλίζεις χρηματοδοτήσεις, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στα πράγματα. Όχι χαριστικά, αλλά επειδή το αξίζεις, έχεις κοπιάσει γι΄αυτό, έχεις αποδείξει ότι είναι ανάγκη για τον τόπο σου και θα έχει αναπτυξιακά οφέλη. Η Θάσος δεν χρειάζεται έναν κομματάρχη. Χρειάζεται έναν δήμαρχο που να μπορεί να συνεννοηθεί με όλες τις κυβερνήσεις»

 

Με 4 πρωθυπουργούς 

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι κατά τα χρόνια της διοίκησής του από το 2011 έως τώρα, στα «πράγματα» βρίσκονταν διαδοχικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπό τον Αντώνη Σαμαρά και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος πολιτεύθηκε από το 2010 χωρίς την υποστήριξη κάποιου κόμματος κι έχοντας εντάξει υποψηφίους στο ψηφοδέλτιό του από όλο το πολιτικό φάσμα. 

 

Στα σκαριά επιπλέον έργα, άνω των 15 εκ. ευρώ 

«Τα χρήματα που έχουμε λάβει ήδη από τον ΦιλόΔημο και άλλα προγράμματα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που αναμένουμε και για τα οποία έχουμε ήδη υποβάλλει αιτήσεις, καθώς έχουμε έτοιμες, ώριμες μελέτες» είπε ο δήμαρχος Θάσου και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένα από αυτά για τα οποία έχει ήδη αιτηθεί χρηματοδότηση, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα στις Σκάλες Παναγίας και Ποταμιάς (2,5 εκ. ευρώ), έργα αποχέτευσης σε Ραχώνι, Σωτήρα και Καλλιράχη (3,7 εκ. ευρώ), παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια (3 εκ. ευρώ), ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (2 εκ. ευρώ), έργα αγροτικής οδοποιίας και συντήρησης δικτύων (2 εκ. ευρώ) κ.α. Επιπλέον, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την ένταξη σε αντίστοιχα προγράμματα της προμήθειας απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργων. Τα τελευταία θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμα καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούν να προχωρήσουν οι άμεσες παρεμβάσεις. 

«Έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε έργα με αυτεπιστασία κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν Δήμο γιατί έτσι μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα όταν αποφεύγει τις εργολαβίες ενώ εξοικονομεί ταυτόχρονα και πολύτιμο χρόνο». 

 

«Χρήματα παίρνει μόνο όποιος είναι έτοιμος»

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει στους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όσες ανάγκες ζητήσουν οι Δήμοι. Ωστόσο, αυτοί που θα καταφέρουν να αντλήσουν χρήματα θα είναι μόνο οι Δήμοι που έχουν ετοιμότητα. Είπε σχετικά: «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση αλλά και αδιάλλειπτη δουλειά στο κομμάτι της λεγόμενης ‘ωρίμανσης’ των μελετών. Καίριο ρόλο παίζει η στόχευση για κάθε έργο. Το Υπουργείο πριν εγκρίνει μια χρηματοδότηση πρέπει να έχει στα χέρια του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένα έργο και χρειάζεται και μπορεί να ολοκληρωθεί. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας αφαιρέσει έργα, όταν είμαστε έτοιμοι, όταν έχουμε προετοιμάσει το έδαφος»

 

«Παλιά υπήρχαν χρήματα αλλά όχι όρεξη για δουλειά»

Από τις δηλώσεις Χατζηεμμανουήλ για τα έργα του παρελθόντος, δεν έλειψαν και οι αιχμές. Είπε συγκεκριμένα ότι ενώ τα θέματα υδροδότησης και αποχέτευσης, τα θέματα υγρών και στερεών αποβλήτων να έχουν λυθεί στην υπόλοιπη χώρα πολλά χρόνια πριν κι ενώ υπήρχαν τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία, στη Θάσο «μάλλον δεν υπήρχε όρεξη για δουλειά».

 

Σχολίασε επίσης ότι τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που «στη Θάσο ήταν άγνωστος όρος», δεν ιεραρχήθηκαν ποτέ ως έργα προτεραιότητας επειδή «δεν ήταν έργα βιτρίνας». Τόνισε ωστόσο ότι η έλλειψη τέτοιων έργων «μπορεί να χαλάσει τη βιτρίνα μιας περιοχής και να την εκθέσει». Σε ό,τι αφορά το μέλλον, εκτίμησε ότι τα πράγματα θα κινηθούν γύρω από τους τομείς της «πράσινης ενέργειας» και της «κυκλικής οικονομίας» κι εκεί εστιάζουν οι σημερινές προσπάθειες του Δήμου. 

 

"Δεν κάνουν χατίρια"

Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» που έχει αποσπάσει μέχρι τώρα θετικά σχόλια από όλο το πολιτικό φάσμα, ο κ. Χατζηεμμανουήλ έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό εργαλείο, πιο ευέλικτο και πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης». Πρόσθεσε δε: «είναι προς τιμήν του Υπουργείου Εσωτερικών ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα ΦιλόΔημος γιατί εφόσον κάποιος ωριμάσει μελέτες και είναι έτοιμος, παίρνει χρήματα. Δεν κάνουν χατίρια, αυτό είναι αλήθεια»

 

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι οι Δήμοι μπορούν πλέον να πάρουν προσωπικό και να υλοποιήσουν έτσι έργα αυτεπιστασίας ενώ σχολιάζοντας τη ροή χρηματοδότησης στους Δήμους μέσω των ΚΑΠ και άλλων πόρων ανέφερε: 

 

«Μας ακούνε»

«Υπάρχει πλέον πολύ καλύτερη ροή. Οι Δήμοι από εδώ και πέρα θα μπορέσουν να βρουν το βηματισμό τους γιατί η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται έπειτα από πολλά χρόνια. Πριν γίνω δήμαρχος, το 2011, η Θάσος είχε περίπου 2,5 εκατομμύρια ΣΑΤΑ ετησίως ενώ σήμερα αυτά τα χρήματα ήταν μειωμένα στο 1/10, περίπου στις 250.000€. Ο Δήμος Θάσου έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα ώστε να ετοιμάζει και να ωριμάζει μελέτες, να κάνει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και να είναι έτοιμος να διεκδικήσει χρήματα από προγράμματα, όταν αυτά βγουν. 

 

Το ΦιλόΔημος για παράδειγμα ήταν ένα πρόγραμμα ΄όνομα και πράγμα΄ καθώς προέβλεψε πάρα πολλές ανάγκες των Δήμων. Γενικά μπορώ να πω ότι το κράτος ακούει πλέον την τοπική αυτοδιοίκηση. Θυμάμαι στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που είχε γίνει στην Κομοτηνή, είχα ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα και ο κ. Χαρίτσης είχε απαντήσει τότε άμεσα και δημόσια. Ο υπουργός αγκάλιασε τα αιτήματά μας, τα υποστήριξε και η σχετική πρόσκληση για τα έργα βγήκε άμεσα. Αυτό ήταν δείγμα καλών αντανακλαστικών».