Με την κοπή του πρώτου χάλυβα (firststeelcut)ξεκίνησε η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) της Energean(LSE: ENOG, TASE:אנאג) με την οποία θα αναπτυχθούν τα θαλάσσια κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ καθώς και πιθανές νέες ανακαλύψεις στη ΝΑ. Μεσόγειο. 

 

Η κοπή του πρώτου χάλυβα πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της COSCOστο Ζουσάν της Κίνας, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο πλαίσιο ειδικής τελετής, στην οποία παραβρέθηκαν κορυφαία στελέχη της Energeanκαι των εταιρειών που συνεργάζονται στο project. Αποτελεί, δε, ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την εγκατάσταση του FPSOστο Ισραήλ στα τέλη του 2020 και την έναρξη παραγωγής στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021. 

 

Η Energeanέχει αναθέσει στην TechnipFMC, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους διεθνώς, την κατασκευή «με το κλειδί στο χέρι» ενός projectτο οποίο, εκτός του FPSO, περιλαμβάνει τους αγωγούς διασύνδεσης και άλλα συνοδευτικά έργα στο πλαίσιο της ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν. 

 

Oκ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Η έναρξη κατασκευής του FPSOμε την κοπή του πρώτου χάλυβα αποτελεί μία σημαντική και συμβολική στιγμή για το μεγάλο projectτης ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν αλλά και για την Energeanσυνολικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το ορόσημο. Πετύχαμε να φθάσουμε στην τελική επενδυτική απόφαση μόλις μέσα σε 15 μήνες από την απόκτηση των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν και στην έναρξη κατασκευής μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Προσβλέπουμε πλέον στις νέες σημαντικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 στην έναρξη παραγωγής, η οποία θα συμβάλλει τόσο στην ασφάλεια του εφοδιασμού και την διαφοροποίηση των πηγών για την αγορά του Ισραήλ όσο και θα δώσει στην Energeanτην δυνατότητα να στοχεύσει σε αγορές – κλειδιά της περιοχής για εξαγωγικούς σκοπούς ». 

 

Σημειώνεται ότι η Energean προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τον Μάρτιο του 2019 τη γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς (KarishNorth), την πρώτη από τις συνολικά τέσσερις που περιλαμβάνει το γεωτρητικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς για το Ισραήλ. Με τη γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς, η Energeanστοχεύει σε 1,3 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου με πολύ υψηλές γεωλογικές πιθανότητες ανακάλυψης, τα οποία θα προστεθούν στα 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου βεβαιωμένα αποθέματα που διαθέτουν τα πεδία Καρίς και Τανίν. Η Energeanέχει ήδη υπογράψει οριστικά συμβόλαια για την παροχή 4,2 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως που θα διατεθούν στην ισραηλινή αγορά. Τα μελλοντικά συμβόλαια της Energeanθα στοχεύσουν τόσο στην ισραηλινή αγορά όσο και τις εξαγωγές σε αγορές – κλειδιά για την ευρύτερη περιοχή.