Έτοιμο σχέδιο δράσης σε περίπτωση ανάγκης καλούνται να έχουν οι συναρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται με την Πολιτική Προστασία σε όλο το νομό Καβάλα, σύμφωνα με τα όσα τονίστηκαν στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασία της Αντιπεριφέρειας Καβάλας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην  αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου.

 

 

 

 Δήμητρα Τσανάκα, δήμαρχος Καβάλας 

«Αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια δείχνουν τη σημαντικότητα που έχουν αυτές οι συνεδριάσεις. Η εμπειρία μας σε πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετούς, μας έκαναν να μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, ακόμη κι όταν πρόκειται για μια χιονόπτωση της μιας μέρας, όπως πέρυσι που είχαμε ένα μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα πάνω στον Άγιο Σίλα. Δεν είναι τυπικές αυτές οι συνεδριάσεις, αλλά ουσίας και μεγάλης σημασίας. Πρέπει να τα εξετάσουμε όλα, όπως και το θέμα της γέφυρας και πόσο επηρεάζει την όλη κατάσταση».

 

 

Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, δήμαρχος Νέστου 

«Ο δήμος Νέστου το περασμένο καλοκαίρι επλήγη από μια σημαντική θεομηνία. Ακόμη μετράμε πληγές, δεν έχει τελειώσει τίποτα. Είμαστε στη φάση των αντιπλημμυρικών έργων, ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σκέφτομαι να πάρω παράταση και για τον επόμενο μήνα, γιατί δεν θα προλάβουμε να ανταποκριθούμε. Ευτυχώς οι κυβερνώντες αυτή τη φορά στάθηκαν στο πλευρό μας. Έχουμε πάρει ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ κι έχουν εγκριθεί και από το υπουργείο Υποδομών έργα αντιπλημμυρικά, τα τρέχουμε και πιστεύω ότι τον Ιανουάριο θα μπορέσουμε να τα ξεκινήσουμε. Είμαι εδώ βέβαια για να εκφράσω και κάποια παράπονα για τη σύγκληση του Σ.Ο.Π.Π. που ναι μεν λειτούργησε την ημέρα της καταστροφής, αλλά μετά μείναμε μόνοι μας, δεν υπήρξε συντονισμός, είχαμε κι εμείς τη σχετική απειρία. Γι’ αυτό θα ζητήσω όλο αυτό να είναι πιο οργανωμένο, τα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν, είμαστε μπροστά στον χειμώνα. Ήδη έχουμε εξοπλιστεί με μηχανήματα και από τον ΤΑΡ αλλά και με αγορά οχημάτων από τον δήμο για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων στη Δ.Ε. Ορεινού. Άρα ζητάμε μεγαλύτερο συντονισμό και να μη μένουμε γραφειοκρατικά και τυπικά σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά να υπάρχει και ουσία».  

 

Θεόδωρος Μαρκόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας 

«Δυστυχώς συνεδριάζουμε άλλη μια φορά χωρίς να έχουμε πάρει τις απαραίτητες εγκυκλίους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επειδή όμως ο καιρός δεν πρόκειται να περιμένει τη γραφειοκρατία, δρομολογήσαμε τη συνεδρίαση με όλους τους φορείς, για να ασχοληθούμε με τα θέματα που μας απασχολούν κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που αποκομίσαμε στο ενδιάμεσο, καθώς από την περσινή συνεδρίαση μέχρι φέτος μεσολάβησαν και χιονοπτώσεις και πλημμύρες. Άρα οφείλουμε να ασχοληθούμε πολύ περισσότερο και με θέματα των υποδομών»

 

Σταύρος Κιβράκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας 

«Αυτή η διαδικασία που μπορεί να φαίνεται ανιαρή, είναι πολύ σημαντική με την έννοια ότι θα ελέγξουμε τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάτι δύσκολο στη διάρκεια του χειμώνα, όπως πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετούς. Είμαστε πλέον πιο έμπειροι. Φυσικά και υπάρχουν αστοχίες. Κάθε φαινόμενο έχει τη μοναδικότητά του. Ένα από αυτά ήταν η «Αριάδνη», που ήταν κάτι πολύ ακραίο, με μεγάλη περίοδο επαναφοράς. Χρειάστηκε να υπερβάλλουμε σε αντοχές, μηχανήματα, αλάτι κλπ. και νομίζω ότι τα πήγαμε καλά σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και το υλικό που έχουμε».

 

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν ψυχραιμία σε κάθε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης καθώς οι όποιες παρεμβάσεις από τα αρμόδια όργανα έχουν να κάνουν και με τον ανθρώπινο παράγοντα.