Τις τελευταίες μέρες και μετά την πτώση της γέφυρας μπροστά από το παλιό νοσοκομείο, κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτική αρχή έχουν επιδοθεί σε ένα ατέρμονο «πινγκ πονγκ» με στόχο να αποδυθούν των ευθυνών τους, πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Οι Καβαλιώτες θα περιμένουμε τις πραγματογνωμοσύνες του ΤΕΕ ΑΜ, της κυβέρνησης, του Δήμου και ποιος ξέρει ποιου άλλου και … βλέπουμε! Για τα έργα αποκατάστασης της γέφυρας κανείς μέχρι σήμερα δεν ξεκαθαρίζει τι και πως θα γίνει. 

 

Τελικά το μάρμαρο θα το πληρώσει η πόλη και οι καβαλιώτεςαφού με τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έγιναν ξαναγυρίσαμε πολλές δεκαετίες πίσω, σε εποχές που η κίνηση ΙΧ αλλά και βαρέων οχημάτων γινόταν μέσα στους στενούς δρόμους συνοικιών της Καβάλας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό της πόλης.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κρύβεται!Η άμεση επίσκεψη της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Νοτοπούλου είχε τελικά μια … νότα επικοινωνιακής πολιτικής. Η ίδια η υφυπουργός αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι «Η πολιτεία αυτονόητα θα κάνει ό,τι πρέπει» στην ίδια μόλις πρόταση άρχισε τα «ναι μεν αλλά» επισημαίνοντας: «...ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς κατέρρευσε η γέφυρα. Έχουν γίνει μόνο κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Θα συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει από την μεριά του δήμου και της περιφέρειας και εφόσον δεν είναι επαρκείς οι δυνατότητες θα συνδράμει τότε το αρμόδιο υπουργείο, όπως γίνεται πάντα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος για την απόδοση ευθυνών». Με λίγα λόγια πέταξε το μπαλάκι σε Δήμο και Περιφέρεια και η κυβέρνηση θα …συνδράμει!

 

Απύθμενη είναι και η κυνικότητα της δημοτικής αρχήςπου ψάχνει να βρει και αυτή τρόπο να ξεφύγει από τις ευθύνες της, με τη γνωστή τακτική «Πόντιου Πιλάτου». Αν και γνώριζε τα προβλήματα της γέφυρας, όπως αναγκάστηκε άλλωστε η ίδια η Δήμαρχος να παραδεχτεί σε τηλεοπτικές της εμφανίσεις, παρόλα αυτά δεν έκανε απολύτως τίποτα, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τις ζωές των διερχόμενων. Βέβαια οι αλλεπάλληλες κωλοτούμπες της Δημάρχου δεν είναι πρωτόγνωρη τακτική. Άλλα να λέει την ημέρα του ατυχήματος («είχαμε φέρει πραγματογνώμονα από τη Θεσσαλονίκη και μας ανέφερε τα σοβαρά προβλήματα της γέφυρας») και άλλα τις επόμενες («ο πραγματογνώμονας πριν 2 χρόνια ήταν καθησυχαστικός αφού μας είπε ότι “ προς το παρόν αντέχουμε”»).

 

Η Δήμαρχος πρέπει να απαντήσει καθαρά αν από το 2016 είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, την περιφέρεια και την κυβέρνηση, αν είχε δρομολογήσει ενέργειες προληπτικών εργασιών και ποιες ήταν αυτές. Οι καβαλιώτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιοι έχουν τις ευθύνες για αυτό το έγκλημα για το οποίο ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα είχε βάλει θέμα στην προ ημερήσιας τάξης συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιούνη 2018.

 

Όσο αφορά τις υπόλοιπες δήθεν «αντιπολιτευόμενες» παρατάξειςπου τώρα … είδαν το «φως το αληθινό» τους ρωτάμε γιατί όπως και η πλειοψηφούσα παράταξη δεν είπαν απολύτως τίποτα σε αυτήν τη συνεδρίαση, κανενός δεν ίδρωσε το αυτί; Όσο για την περιμετρική που τώρα την θυμήθηκαν και για τα διόδια τους λέμε να είναι περισσότερο προσεκτικοί, αφού οι εργαζόμενοι της Καβάλας δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Εδώ και δεκαετίες που το ΚΚΕ παλεύει για την ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού όλοι οι παραπάνω μιλούν για ένα «δαπανηρό έργο» ή ακόμα και για ένα «ξεπερασμένο έργο». Τους καλούμε δε να πουν ολοκληρωμένη τη θέση τους για τα διόδια και να μην κρύβονται τώρα που είδαν όλοι στην πράξη τι σημαίνει επιβάρυνση του κυκλοφοριακού με τη διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από την πόλη και τι κινδύνους εγκυμονεί η πολιτική που βλέπει τις οδικές αρτηρίες ως ένα ακόμα μέσο για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους μια χούφτα καρχαρίες που εκμεταλλεύονται τα διόδια. Να πουν καθαρά ότι λένε όχι σε αυτόν το σταθμό διοδίων αλλά λένε και ένα μεγάλο ναι στα αναλογικά διόδια! Δηλαδή να μην μας κλέβουν από τη δεξιά … αλλά από την αριστερή τσέπη!

 

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι της Καβάλας μπορούν και από το συγκεκριμένο έγκλημα που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλιστικού δρόμου, της ΕΕ, της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας. Στο δικό τους πλαίσιο δεν χωρούν η αντισεισμική θωράκιση, η προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού από πλημμύρες και από πυρκαγιές. Από φυσικές και τεχνικές καταστροφές. 

 

Υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός που με συνέπεια καλεί το ΚΚΕ. Ο δρόμος του αγώνα για να απαλλάξουμε την κοινωνία από τα δεσμά του κριτηρίου του κέρδους και στη θέση του να μπει η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με τα μεγάλα έργα στην κατασκευή και τη συντήρησή τους στην ευθύνη ενός εργατικού κράτους που θα υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και όχι τα κέρδη των κηφήνων που πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας!

13/11/2018

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ