Θεαματική είναι η αλλαγή που παρατηρήθηκε στους πρώτους δρόμους του Λιμένα όπου αντικαταστάθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα παλιά φωτιστικά σώματα με τα νέα, τύπου LED, έχοντας ως αποτέλεσμα πολύ καλύτερες συνθήκες φωτισμού και οδικής ασφάλειας. Το έργο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς αφού η αντικατάσταση των παλιών σωμάτων γίνεται, με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων, στο χρόνο-ρεκόρ των 2,5 λεπτών το καθένα. Ο ιδιώτης που έχει αναλάβει το έργο εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες, δηλαδή έως τις 15 Δεκεμβρίου περίπου ή έως τα Χριστούγεννα, θα έχει αντικατασταθεί το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων σε όλους τους δρόμους που συντηρεί ο Δήμος. Προϋπόθεση γι΄αυτό ωστόσο είναι να μην εκδηλωθούν σφοδρά καιρικά φαινόμενα ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι το έργο θα τελειώσει μέχρι τις γιορτές ή -στη χειρότερη περίπτωση- λίγες εβδομάδες αργότερα. 

 

Ποιοι δρόμοι φωτίζονται 

Το έργο της εγκατάστασης άρχισε από τον Λιμένα και θα κινηθεί προς τα ανατολικά, κάνοντας το γύρο του νησιού. Η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων αφορά όλους ανεξαιρέτως τους οικισμούς της Θάσου, παραλιακούς και ορεινούς. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι δρόμοι για τους οποίους έχει την ευθύνη συντήρησης η Περιφέρεια ΑΜΘ, δηλαδή τους δρόμους που συνδέουν το ένα χωριό με το άλλο και την εθνική οδό 69 (από Λιμένα έως Ποτό) η οποία διέρχεται μέσα από τους οικισμούς. Για το συγκεκριμένο τμήμα, για το οποίο ο Δήμος δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης και αντικατάστασης σωμάτων -ασχέτως του ότι πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος- θα επιδιωχθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης ώστε να υλοποιήσει κι εκεί αντίστοιχη παρέμβαση, με την άδεια της Περιφέρειας. 

 

Ρευματοκλοπές, βλάβες και… wifi 

Η αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους, τύπου LED, θα έχει πρώτο στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Θα υπάρξουν όμως και παράπλευρες, θετικές συνέπειες. Για παράδειγμα, θα είναι πλέον πολύ ευκολότερο να διαπιστωθεί η ρευματοκλοπή αφού θα φαίνεται πλέον σε ένα σύστημα διαχείρισης σε ποιο ακριβώς σημείο υπάρχει υπέρβαση κατανάλωσης και σε τι βαθμό. Με τον ίδιο τρόπο, θα εντοπίζονται αυτόματα οι βλάβες και θα ενημερώνεται ένα κεντρικό σύστημα κι έτσι θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος αντιμετώπισης αλλά και οι απαιτούμενες εργοτοώρες.

Το τρίτο -και ίσως πιο ενδιαφέρον σημείο όλων- είναι ότι τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν έτοιμη υποδομή ώστε να «σηκώσουν» μελλοντικά μια αναβάθμιση και πέρα από εργαλείο φωτισμού να μετατραπούν και σε σημείο διανομής ασύρματου ίντερνετ

 

Αντί να κοστίσει… θα «παράγει» και χρήματα 

Για το έργο αυτό ο Δήμος Θάσου έλαβε δάνειο με ειδικούς, ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Το έργο θα κοστίσει περί το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Το σύνολο του κόστους του δανείου θα αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος ενώ συνολικά, σε όλο τον κύκλο ζωής των νέων λαμπτήρων, ο Δήμος Θάσου θα έχει αθροιστική ωφέλεια της τάξης των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια, όχι μόνο θα βγει δωρεάν για τους δημότες το κόστος των νέων λαμπτήρων αλλά θα εξασφαλιστεί επιπλέον διπλάσιο όφελος από την μείωση των δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος. Όχι αδίκως, έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο έργο οδοφωτισμού στην ιστορία της Θάσου», μετά την έλευση του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί, τον περασμένο αιώνα. Όμως ακόμη και με αυτή τη σύγκριση, είναι η πρώτη φορά που θα γίνει τόσο μεγάλης κλίμακας τοποθέτηση λαμπτήρων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 

 

Βαρύτητα στα σκοτεινά σημεία 

Πέρα από την εμβέλεια του έργου, πρόκειται για τη σημαντικότερη ίσως παρέμβαση που έχει γίνει στη Θάσο για τη μείωση εκπομπών διοξιδείου του άνθρακα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ο Δήμος Θάσου έλαβε ειδικό βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος. Το έργο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: έγινε εξονυχιστική έρευνα για τις ανάγκες φωτισμού σε βαθμούς lumens αλλά σε συνάρτηση και με την κατανάλωση σε watt, αφού έχουν τεθεί αυστηρότατοι στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης. 

 

Σχολιάζοντας το θέμα, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι η μείωση εξόδων του Δήμου που αναμένεται άμεσα αλλά και τα επόμενα χρόνια, θα δώσει μεγάλα οικονομικά περιθώρια στο Δήμο και υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά θα επιτευχθεί τέτοιο επίπεδο φωτισμού, ιδίως σε σημεία της Θάσου που ήταν σκοτεινά κι επικίνδυνα για πολλά χρόνια». Για τα σημεία αυτά έχει δοθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος κατά την μελέτη και την προετοιμασία και μάλιστα θα γίνουν περισσότερες από μία δοκιμές ώστε να εξασφαλιστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.