Στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του  δήμου Παγγαίου πραγματοποιήθηκε την , Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του έργου «ACHELOUS», Τεχνική Συνάντηση Εργασίας, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, με επίκεντρο τη σύσταση Σύμπραξης Τοπικής Περιοχής Διαχείρισης Κινδύνου (Local Risk District/LRD) για τη διαχείριση  των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων και των οικιστικών συνόλων πέριξ αυτών, μεταξύ των δήμων Παγγαίου, Καβάλας, Δοξάτου και Αμφίπολης, των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων (Καβάλας, Δράμας, Σερρών) και λοιπών φορέων όπως τα ΤΟΕΒ  (Τεναγών Φιλίππων, Βοϊράνης) και των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών ΑΜ-Θ και ΚΜ.

Στην εισήγησή της, η αντιδήμαρχος Παγγαίου, Αποστολία Δημητρακούδη, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του έργου, στον φορέα χρηματοδότησης και τους συμμετέχοντες εταίρους. Στη συνέχεια ο εξωτερικός συνεργάτης του δήμου Παγγαίου για το έργο ACHELOUS, Ιωάννης Τσουκαλίδης, αναφέρθηκε στην, υπό σχεδιασμό, άσκηση ετοιμότητας που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2015, καθώς και σε αντίστοιχες δράσεις που υλοποιούνται το τρέχον χρονικό διάστημα. Ο κ. Τσουκαλίδης αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Σύμπραξης LRD, τόνισε τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η εν λόγω συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης  και της περαιτέρω αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ενώ σε άλλες περιοχές του έργου, το επίκεντρο είναι οι πλημμύρες στον αστικό ιστό, ο  δήμος Παγγαίου ως εταίρος του έργου, τον  περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο Διεθνούς Σεμιναρίου Πολιτικής Προστασίας, πρότεινε στο επίκεντρο του έργου να τεθούν  και τα Τενάγη Φιλίππων.

Ακολούθως, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργούνται στον τοπικό πληθυσμό από τα πλημμυρισμένα Τενάγη Φιλίππων και στην αναγκαιότητα  σύστασης Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης. Μάλιστα, τόνισε  χαρακτηριστικά, ότι για τον σκοπό αυτό, συγκαλείται σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την ερχόμενη  Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015, στο δημαρχείο Παγγαίου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των πλημμυρικών  φαινομένων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, καθώς και τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Δοξάτου, Δημήτρης Δαλακάκης, ο οποίος εξήρε τον δήμαρχο Παγγαίου για την εν λόγω  πρωτοβουλία  και κυρίως για τη σύσταση της Σύμπραξης LRD, ενώ εν συνεχεία αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα λήψης δραστικών μέτρων, με τεχνικές παρεμβάσεις, για την εν γένει αντιμετώπιση του προβλήματος,  που θα προστατεύει το σύνολο των περιοχών και των οικισμών που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες στα Τενάγη, σε συνεργασία, πάντοτε, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπερθεματίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δυναμικού φορέα διαχείρισης με  νομική υπόσταση και στελέχωση.

Παράλληλα, τις θέσεις τους ανέλυσαν, οι κ.κ. Σταύρος Κιβράκης, προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας και Παναγιώτης Κουβέλης, προϊστάμενος τμήματος  Δομών Περιβάλλοντος της Δ.ΤΕ της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα υφιστάμενα προβλήματα, για τα οποία πρέπει να έχουν λόγο και άποψη, κυρίως, οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως οι ΤΟΕΒ και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ο διευθυντής  Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, αναφέρθηκε στη σημασία της εμπλοκής της Υπηρεσίας σε τέτοιες δράσεις όπως η Σύμπραξη LRD, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «η εμπειρία και η συσσωρευμένη γνώση θα συνεισφέρει θετικά στους σκοπούς της».

Το «παρών» έδωσαν και οι  εκπρόσωποι των  τοπικών ΤΟΕΒ (Βοϊράνης, Σωτήρης Παπαδόπουλος και Τεναγών Φιλίππων, Ανδρέας  Καλλινικίδης) οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα λήψης  άμεσων μέτρων και  κυρίως, σχεδίασης ολοκληρωμένων μελετών, που θα δίνουν λύσεις σε βάθος χρόνου.

Ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Ηλίας Καλανταρίδης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας ενός άτυπου οργάνου, όπως η Σύμπραξη LRD, για τη δυνατότητα  συντονισμού  των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στην κατεύθυνση  της ορθότερης διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται, με την αντιδήμαρχο Παγγαίου  Αποστολία  Δημητρακούδη, να τονίζει την αναγκαία επίσπευση των διαδικασιών σύστασης του άτυπου δικτύου LRD, ως πρώτο βήμα, το οποίο θα συμβάλει στην ενιαία αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, εγκωμιάζοντας την πρωτοβουλία του δημάρχου Παγγαίου, μετέφερε το χαιρετισμό του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Γιώργου Παυλίδη, και αναφέρθηκε στο  έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει  η  Περιφέρεια  ΑΜ-Θ για την  επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών των Τεναγών, μέσα από μελέτες και δράσεις που προωθεί, καθώς και  από χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί.

Κλείνοντας ο κ. Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους  των φορέων που έδωσαν το «παρών», τόνισε ότι  η σύσταση της σύμπραξης LRD, ως άτυπου δικτύου, και στη συνέχεια ως ενιαίου φορέα διαχείρισης, θα διαμορφώσει ένα ισχυρό εργαλείο για την περιοχή που θα επιτρέπει τη δέουσα εξεύρεση λύσεων και δράσεων διαχείρισης, ενώ παράλληλα,  πρότεινε  και τη συμμετοχή στο σχήμα της εταιρική σύμπραξης LRD, εκτός των όμορων δήμων  και των  περιφερειακών ενοτήτων, και των  λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι ΤΟΕΒ και οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας