γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Η αιφνιδιαστική “διαρροή” από ΣΥΡΙΖΑ ότι προσανατολίζεται στη στήριξη του Κώστα Κατσιμίγα στις περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έφερε προ (σχεδόν) τετελεσμένου το χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο οποίος συζητούσε καιρό τώρα για μια ευρύτερη συνεργασία. 

 

Η επιλογή από το ΣΥΡΙΖΑ ενός “ανθρώπου του ΠΑΣΟΚ” ήταν μια αποφασιστική κίνηση στη σκακιέρα: κι αυτό επειδή ανακάτεψε για τα καλά την τράπουλα, στέρησε από το κόμμα τη δυνατότητα συζήτησης για ευρύτερες συνεργασίες και μοιραία οδηγεί τις τελικές αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά σε μια αναγκαστική “παράταση”. Τον χρόνο δε της παράτασης όρισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι οι τελικές προτάσεις (και Κατσιμίγα συμπεριλαμβανομένου) θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν μέσα στο Νοέμβρη. 

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προ ημερών, συναντήθηκαν στην Κομοτηνή οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, παρουσία της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Εκεί έπεσαν στο τραπέζι αρκετά ονόματα, παρουσία των ίδιων των ενδιαφερόμενων. Όμως αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό έγινε ακόμη πιο θολό. 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ3 - ΚΩΣΤΑΣ Χ3

 

Φώτης Καραλίδης 

Ο διάδοχος του πρώην περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη κι επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» σήμερα, Φώτης Καραλίδης, έχει κάνει σαφές ότι δεν επιθυμεί να μπει ξανά μπροστά. Δεν κρύβει μάλιστα ότι έβαλε πλώρη για τις βουλευτικές εκλογές όπου θεωρεί εφικτό να πάρει μία από τις 3 έδρες στην Ξάνθη. Κι ενώ μπορεί ο ίδιος να μην κατεβαίνει ξανά στην Περιφέρεια, εξακολουθεί να απαιτεί να έχει άποψη για το ποιον θα επιλέξει τελικά το κόμμα. Ο ίδιος πάντως δέχθηκε έντονη κριτική από τους συντρόφους του για το ότι δεν άσκησε αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια μετά την εκλογική ήττα του 2014 ενώ κάποιοι του «χρεώνουν» και την εικόνα διάλυσης της περιφερειακής ομάδας. 

 

Γιώργος Ντόλιος

Ο 65χρονος Εβρίτης πολιτικός -όλως περιέργως- είναι το όνομα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να επιλεγεί από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ωστόσο οι περισσότεροι τοπικά εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο ένας Εβρίτης που έως τώρα είχε μόνο νομαρχιακή δραστηριότητα, θα μπορούσε να απευθυνθεί στους εκλογείς από το νομό Ξάνθης και δυτικότερα. Δήμαρχος Φερών στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, πρώτος αιρετός νομάρχης Έβρου για δύο τετραετίες στη συνέχεια και βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2015, με παράλληλα καθήκοντα υφυπουργού Εσωτερικών τόσο στην κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου όσο και στη συγκυβέρνηση Α.Σαμαρά, όχι μόνο κουβαλά φθορά αλλά δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τώρα ποτέ με τα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στην τελευταία κομματική συνάντηση σχεδόν δέχθηκε να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Κι όσο το όνομά του «παίζει δυνατά» στην Αθήνα, άλλο τόσο προκαλεί προβληματισμούς και ενδοιασμούς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αφού θεωρείται επιλογή ήττας. 

 

Γιώργος Πεταλωτής 

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής από την Κομοτηνή, είπε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης χωρίς όμως να αποκλείει τίποτα κι αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να… ενδώσει αν τον πιέσουν πολύ. Είναι από τα πιο προβεβλημένα στελέχη που έχει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή αλλά αυτή η αναγνωρισιμότητα εμπεριέχει και πολύ μεγάλο βαθμό φθοράς παρά τα λίγα χρόνια που υπήρξε στο κυβερνητικό προσκήνιο. Ήταν ο άνθρωπος που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στα ΜΜΕ όταν η Ελλάδα έμπαινε στα μνημόνια.

Στην Κομοτηνή, οι άνθρωποι που δεν έφυγαν ποτέ από το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν ότι ο Γιώργος Πεταλωτής ακολούθησε τον Γιώργο Παπανδρέου στην αιφνιδιαστική ίδρυση νέου κόμματος λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2015, το οποίο λειτούργησε διασπαστικά και κουτσούρεψε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντάς το κάτω από το 5% και οδηγώντας το στην τελευταία θέση των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή. 

 

Γιώργος Πετρίδης 

Ο σημερινός δήμαρχος της Κομοτηνής, μπορεί να είχε εκλεγεί άνετα το 2014 από την πρώτη Κυριακή και να διατηρεί τα ερείσματά του στην πόλη, ωστόσο έκανε γνωστό ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Στην πρόσφατη συνάντηση με την Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε επίσης σαφές ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Γενικώς αποχωρεί πριν έρθει η φθορά. Και κάπου εδώ τελειώνει η λίστα με τα ονόματα των Κομοτηναίων για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη. 

 

Κωστής Σιμιτσής

Ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής έχει κάνει από καιρό γνωστό την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τα δημοτικά πράγματα της πόλης. Προβεβλημένος από τα ΜΜΕ ως δήμαρχος μεγάλης πόλης για 8 χρόνια αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων της ΑΜΘ, έχει καλές προϋποθέσεις αλλά... Στην τελευταία συνάντηση γνωστοποίησε κι επισήμως εντός του κόμματος το ενδιαφέρον του να μπει μπροστά, ωστόσο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις σε ένα σύστημα που ούτως ή άλλως δεν δίνει ευκαιρίες… πέρα από το Νέστο. Δέχθηκε μάλιστα τα βέλη του Φώτη Καραλίδη για την άποψη που διατύπωσε πρόσφατα ότι η περιφερειακή παράταξη έχει διαλυθεί. Κι ενώ δεν είπε δα και κανένα ψέμμα, εισέπραξε αντίστοιχη κριτική του τύπου «Κωστή που ήσουν εσύ τόσο καιρό κι εμφανίστηκες τώρα;»

 

Κώστας Παπακοσμάς 

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Κοινωνικής Συμμαχίας» Κώστας Παπακοσμάς δήλωσε κι αυτός την επιθυμία του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Είναι μάλιστα ίσως ο μοναδικός με τόσο μακρά πορεία στην Αυτοδιοίκηση, σε Δήμο, Νομαρχία, Περιφέρεια ενώ διετέλεσε και αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Οι προσωπικές του επαφές τόσο με το κόμμα όσο και με την κοινωνία στους πέντε νομούς είναι ίσως σε πιο προχωρημένο επίπεδο σε σύγκριση με όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα λόγω της μακράς τηλεοπτικής του παρουσίας -και μάλιστα με ένα τηλεοπτικό προφίλ όχι τόσο πολιτικό τα τελευταία χρόνια αλλά κοινωνικό και ιστορικής έρευνας. Το μεγάλο ατού του σε σύγκριση με όλους τους άλλους είναι ότι προφυλάσσει συνήθως τη δημόσια εικόνα του από καυγάδες και αντεγκλήσεις, κρατά χαμηλούς τους τόνους χωρίς να έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα μπορεί να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού φάσματος. Είναι όμως… Καβαλιώτης, κάτι που του στερεί το προβάδισμα γιατί όπως προαναφέραμε το σύστημα είναι Κομοτηνοκεντρικό.

 

Κώστας Κατσιμίγας

Ο άνθρωπος που φαίνεται ότι θα αποτελέσει την τελική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, είναι αυτός που (ως… σχεδόν ΠΑΣΟΚ) συμμετείχε εδώ και καιρό στις διεργασίες που στόχευσαν σε ευρύτερη συνεργασία του χώρου της Κεντροαριστεράς. Ο αιφνιδιασμός που προέκυψε από την κυβερνητική διαρροή, όχι μόνο τον βγάζει από τα σενάρια επιλογής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αλλά ανακατεύει σε τέτοιο βαθμό την τράπουλα αφού μοιραία οι εξελίξεις αλλάζουν την αφετηρία της ατζέντας για συνεργασίες. 

 

ΜΑΔΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Υπάρχουν δύο πολύ σκληρά δεδομένα για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Από τη μία η δυσκολία στο να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή επιλογή και από την άλλη η παντελής έλλειψη (εξ Αθηνών) χρημάτων για τα προεκλογικά έξοδα του συνδυασμού. Το σενάριο της μη καθόδου είναι το επικρατέστερο για την ώρα.

Έπειτα, το ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτεί πολύ να ξαναδεί ποσοστά κοντά σε αυτά του Γιαννακίδη, αφού ένα μέρος των (παλιών ή σημερινών) ψηφοφόρων του θα επιλέξει ούτως ή άλλως την περίπτωση Κατσιμίγα που ήδη συζητιέται ως πολυσυλλεκτική. Άλλωστε, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι για την Περιφέρεια, υπολόγιζαν ή ήλπιζαν έστω σε μια ευρύτερη συνεργασία, ξέροντας ότι «ΠΑΣΟΚ μόνο του, πρωτιά δεν χτυπάει»

 

Μπορούν (;) και μόνοι τους 

Υπό το παραπάνω πρίσμα, αν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιμείνει τελικά και κατεβάσει δικό του συνδυασμό θα έχει μόνο προφανή στόχο να κουτσουρέψει τα ποσοστά του Κατσιμίγα και να καταφέρει ίσως την εκλογή μερικών στελεχών του, εξ όσων εν πάσει περιπτώσει δεχθούν να μπουν στη μάχη του σταυρού με ένα σχήμα που δεν θα έχει μεγάλες αξιώσεις. Η εμμονή όμως σε ένα σχήμα που θα έχει βασικό στόχο να κουτσουρέψει τα ποσοστά ενός άλλου συνδυασμού, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβραβευθεί από ένα εκλογικό Σώμα που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους κομματικούς μηχανισμούς

 

Στη Φώφη η "μπάλα" 

Η τελευταία συνάντηση με την Έφη Χριστοφιλοπούλου κατέληξε με μια πρώτη πρόταση που περιελάμβανε τα εξής ονόματα: Ντόλιος, Πεταλωτής, Σιμιτσής, Παπακοσμάς. Τα ονόματα αυτά εστάλησαν στην ηγεσία του κόμματος για να καταλήξει σε μία πρόταση με την συμβουλή «μην βιαστείτε». Η τελική πρόταση θα επιστρέψει στην Κομοτηνή για να εκφράσουν την τελική τους άποψη οι νομαρχιακές οργανώσεις. Ωστόσο, σε αυτή την τελική διαδικασία, μεγάλη βαρύτητα θα έχει η άποψη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και όχι μόνο οι εκλεγμένοι σήμερα περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά το σύνολο του ψηφοδελτίου των υποψηφίων του 2014. Κι επειδή στις εκλογές εκείνες είχαν γίνει και λάθη και αποκλεισμοί, λόγω του ατυχούς ανοίγματος Γιαννακίδη στη Δεξιά, θα περιληφθούν και οι υποψήφιοι της «Κοινωνικής Συμμαχίας» του 2010. Πρόκειται για ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ. 

 

Αρχικώς ρωτούσαν και τον Κατσιμίγα 

Το μπέρδεμα όμως έγκειται στο εξής: σε αυτή τη διευρυμένη σύνθεση της «Κοινωνικής Συμμαχίας» υπολογιζόταν αρχικώς και ο Κώστας Κατσιμίγας, που μάλιστα είχε κληθεί στις πρώτες συναντήσεις. Μένει να φανεί αν τώρα θα τον καλέσουν για να εκφράσει άποψη στην τελική πρόταση του κόμματος. Αν κάτι τέτοιο γίνει τελικά, δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι ξανά η πρόταση για συνεργασία. Στο μεταξύ, οι διεργασίες σε παρασκηνιακό επίπεδο δεν έχουν σταματήσει

 

Πως επηρεάζονται από το μπάχαλο της ΝΔ 

Τα πάντα θα κριθούν από το κατά πόσο θα έχει διάθεση η Φώφη Γεννηματά να εμφανιστεί ανοιχτή σε ΠΡΟεκλογικές αυτοδιοικητικές συνεργασίες ή να επιμείνει σε «στεγανά» και να περιορίσει το κόμμα σε ένα μικρό εκλογικό ποσοστό στη βορειοανατολική Ελλάδα, με απώτερη επιδίωξη για συνεργασία μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι κινήσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο χώρο της ΝΔ στην Περιφέρεια (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), από το αν δηλαδή θα υπάρξει ένα ή δύο (ή περισσότερα) γαλάζια ψηφοδέλτια. Αν η ΝΔ καταφέρει τελικά -αναίμακτα ή μη- να επιβάλλει πειθαρχία κι έναν μόνο συνδυασμό, τόσο τα ενδεχόμενα συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνονται αφού θεωρούν ότι αυτό θα προκαλέσει συσπείρωση στο χώρο της Δεξιάς. Όσο όμως επικρατεί η διάσπαση στη ΝΔ, τόσο περισσότερο έδαφος κερδίζει το σενάριο συνεργασίας, έστω κι αν αυτό επικρατεί κυρίως σε τοπικό επίπεδο.