Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Καβάλας απαιτεί από όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες – και  χωρίς προηγούμενες ενέργειες γνωστοποίησης και υποβολής αιτημάτων από τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων και τους συλλόγους Διδασκόντων αυτών – την άμεση παρέμβασή τους για τις παρακάτω ενέργειες, στις οποίες είναι υποχρεωμένες να έχουν ήδη προβεί στα πλαίσια των καθηκόντων τους:

 

Μέριμνα για τη διαγράμμιση διαβάσεων πεζών και τοποθέτησης  κατάλληλης σήμανσης οδών στους δρόμους που χρησιμοποιούν οι μαθητές για την διέλευσή τους προς τις σχολικές μονάδες.

 

Οι δρόμοι αυτοί δεν είναι μόνον όσοι βρίσκονται στις πόρτες των σχολικών προαυλίων (ή και πλατειών όπου τα σχολεία δεν έχουν αυλή, δυστυχώς υπάρχει ακόμα και σήμερα το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο στην Καβάλα) αλλά κυρίως δρόμοι με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο οχημάτων που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας και την προτεραιότητα κίνησης των πεζών μαθητών (ενδεικτικά: Χρυσοστόμου Σμύρνης, 7ηςΜεραρχίας, Βενιζέλου, Ελληνικής Δημοκρατίας, Γαλλικής Δημοκρατίας, Κουντουριώτου, Σαππαίων και Νυρεμβέργης, Μελίνας Μερκούρη στο Παληό, Εθνική Οδός Καβάλας – Δράμας στον Αμυγδαλεώνα κλπ.). 

 

Όπου δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις πρέπει να κατασκευαστούν, όπου είναι ξεθωριασμένες πρέπει να βαφτούν εκ νέου και σε όλες τις οδούς που χρησιμοποιούν οι μαθητές, πρέπει να τοποθετηθούν οι ανάλογες σημάνσεις.

 

Μέριμνα για την τροχονομική αστυνόμευση τις ώρες  προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από τις σχολικές μονάδες, σε όλους τους δρόμους που χρησιμοποιούν. 
Μέριμνα για την τήρηση των κανόνων στάθμευσης των οχημάτων στις παραπάνω οδούς.

 

Έχουμε εντοπίσει το απαράδεκτο φαινόμενο της μόνιμης στάθμευσης οχημάτων επί πεζοδρομίων πέριξ των σχολείων, αλλά και της προσωρινής στάθμευσης οχημάτων γονέων με τον ίδιο τρόπο κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές – κυρίως μικρής ηλικίας – να αναγκάζονται για την μετακίνησή τους να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα αντί των πεζοδρομίων με αποτέλεσμα τον κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
Μέριμνα για την ταχεία δρομολόγηση και αποπεράτωση όλων των ελάχιστων – και οπωσδήποτε γνωστών στους αρμόδιους – αναγκαίων παρεμβάσεων στα σχολικά κτίρια και αυλές από το Δήμο Καβάλας.

 

Τα επίσημα αιτήματα “αναγκαστικά” υποβάλλονται όταν υπάρχει αδράνεια και δεν πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση λήψης αποφάσεων και ενεργειών. Ούτε οι εκάστοτε Διευθυντές των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωμένοι να προσπαθούν κάθε φορά να διερευνήσουν τις αρμοδιότητες μεταξύ δημοτικών υπηρεσιών και δημοτικών νομικών προσώπων ώστε να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να λύσουν προβλήματα!    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ