Χωρίς τηλεοπτικό σήμα έχουν μείνει από το περασμένο Σάββατο πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από βλάβη που σημειώθηκε σε ένα από τα κομβικότερα σημεία εκπομπής της βόρειας Ελλάδας, το πάρκο κεραιών που λειτουργεί στη θέση Τούμπα, στο όρος Υψάριο της Θάσου.

Η βλάβη σημειώθηκε βραδινές ώρες του Σαββάτου και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν αδύνατη η επιδιόρθωσή της. Τα τεχνικά συνεργεία που κλήθηκαν για την αποκατάσταση της βλάβης, επικαλούνται δυσκολία πρόσβασης στο σημείο, λόγω πυκνής χιονόπτωσης.

 

Σύμφωνα με αναφορές πολλών τηλεθεατών, τα περισσότερα αθηναϊκά κανάλια εκπέμπουν κανονικά από τα κέντρα εκπομπής Βασιλάκι και Ξάνθη. Αυτό παρατηρείται επειδή τα μεγάλα κανάλια «κατεβάζουν» από δορυφόρο το τηλεοπτικό σήμα στα κατά τόπους κέντρα εκπομπής.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους περιφερειακούς σταθμούς οι οποίοι έχουν ακόμη πρόβλημα καθώς τα δύο προαναφερθέντα κέντρα παίρνουν το σήμα τους από το κεντρικό σημείο εκπομπής στην Θάσο. 

Προβλήματα παρατηρούνται και στα κέντρα εκπομπής Κορύλοβου και Νευροκοπίου Δράμας και Πλάκας Αλεξανδρούπολης.

Οι τηλεοράσεις των περισσότερων τηλεθεατών παίζουν "μαύρο" και την ένδειξη "no signal" (δεν υπάρχει σήμα). 

 

Η πρόσβαση στην γεννήτρια που λειτουργεί ο πομπός της Digea για να τροφοδοτηθεί με πετρέλαιο είναι δύσκολη λόγω του χιονιού που έχει πέσει στο Υψάριο. 

 

Το πρόβλημα στην τηλεόραση στους νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου είναι μεγάλο. Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα αφορά μια τεράστια γεωγραφική περιοχή που καλύπτεται τηλεοπτικά μόνο από την Θάσο, είτε έμμεσα, είτε άμεσα. Τα τηλέφωνα έχουν σπάσει από αναφορές τηλεθεατών από πολλές περιοχές, όπως από μεγάλο μέρος της πόλης της Καβάλας (συνοικίες του Δήμου Καβάλας, Περιγιάλι, Βύρωνα, Νεάπολη κ.α.), από περιοχές όπως το Παληό, τη Νέα Ηρακλείτσα, τη Νέα Πέραμο, το Οφρύνιο, τη Χρυσούπολη κ.α.

 

Σημειώνεται ότι η Digea είναι υπεύθυνη για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος όχι μόνο των αθηναϊκών καναλιών (κρατικών και ιδιωτικών) αλλά και για την εκπομπή που έχει αναλάβει για 18 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως πάροχος δικτύου. Στους συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς (οι οποίοι θεωρούνται πλέον μόνο «πάροχοι περιεχομένου») έχει απαγορευθεί με νόμο η δυνατότητα εκπομπής με δικά τους μέσα.

 

Η Digea εξέδωσε με μεγάλη καθυστέρηση μια λιτή ανακοίνωση για το πρόβλημα, χωρίς να αναφέρει τίποτα για το χρονοδιάγραμμα ή τις εξελίξεις των προσπαθειών αποκατάστασης της βλάβης. Στην ανακοίνωση αναφέρει:

 

Ενημερώση: Η εκπομπή του σήματος στα κέντρα «Θάσος», «Βασιλάκι», «Ξάνθη», «Κορυλοβός», «Νευροκόπι» και «Πλάκα» έχει διακοπεί λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση. Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις δεν είναι εφικτή λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης. Γίνονται προσπάθειες, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, για την αποκατάσταση του προβλήματος.