Ικανοποίηση εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το όνομα, λέγοντας ότι έπρεπε να δοθεί λύση και τονίζοντας με έμφαση ότι η εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια κόστισε στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. «Δεν γίνεται να μπορούν Αυστριακοί και Γερμανοί να έχουν, ειδικά στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, παρουσία κι εμείς 30 χλμ. από τα σύνορα να μην μπορούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Καθημερινή». 

 

Μειώνεται το κόστος των εξαγωγών 

Ανέφερε δε ότι πολλές επιχειρήσεις που ήθελαν να κάνουν εξαγωγές στη γειτονική χώρα το έκαναν μέσω Αλβανίας ή Βουλγαρίας, αυξάνοντας κατά πολύ τα κόστη τους. Ο κ. Σαββάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα αφού επιλύει χρόνιες διαφορές με τη γείτονα χώρα που δημιουργούσαν σοβαρά εμπόδια στις επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ανέφερε ως παράδειγμα τα ΕΛΠΕ και τον αγωγό Θεσσαλονίκης - Σκοπίων που έχει πέσει σε αχρησία και πλέον δημιουργούνται προοπτικές επαναλειτουργίας του.

 

Μεγάλη ευκαιρία τα Βαλκάνια για την Ελλάδα

Ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε στέρεες βάσεις στα Βαλκάνια, έστω κι αν τα προβλήματα με τις τράπεζες παραμένουν. Γι’ αυτό ο ΣΒΒΕ έχει συστήσει ένα δίκτυο με συνδέσμους ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υποστήριξη εξωστρεφών επιχειρηματιών. Τόνισε δε ότι η Θεσσαλονίκη, λόγω θέσης και δικτύων όπως και ιστορικά, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα κύμα επιστροφής παραγωγικών μονάδων από την Τουρκία λόγω των προβλημάτων που εμφανίζει η οικονομία της γειτονικής χώρας.

 

Πίσω οι Έλληνες στην κατοχύρωση ονομάτων  

Παράλληλα, ο κ. Σαββάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, λέγοντας ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν τα ονόματα των προϊόντων τους. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 4.000 επιχειρήσεις που έχουν στην εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία». Οι επιχειρήσεις αυτές, είπε, θα πρέπει να σπεύσουν να κατοχυρώσουν διεθνώς τα σήματά τους και τις επωνυμίες τους για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις εξωτερικές αγορές. Ο κ. Σαββάκης απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις επιχειρήσεις να κινηθούν άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας τη δωρεάν νομική συνδρομή που παρέχει ο ΣΒΒΕ.

 

Όπως είπε, θα πρέπει να το κάνουν στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας (EUIPO) που αφορά τη δραστηριότητα εντός των χωρών της Ε.Ε. ή, αν αφορά διεθνείς δραστηριότητες, στο γραφείο WIPO της Γενεύης. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, πλέον των τελών, και στη δεύτερη στις 8.000 ευρώ ανά επωνυμία. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει σοβαρή ολιγωρία στο θέμα και ανέφερε ότι στο γραφείο της Γενεύης δεν υπάρχει ούτε μία ελληνική κατοχύρωση ονόματος, ενώ υπάρχουν δύο από εταιρείες των Σκοπίων, και στο ευρωπαϊκό μητρώο του Αλικάντε έχουν καταχωρισθεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες με ονομασία προέλευσης ή με επωνυμία τον όρο «Μακεδονία». Μια λύση χαμηλότερου κόστους που μπορεί να ακολουθήσουν οι ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΒΒΕ Γιάννη Σταύρου, είναι η υπογραφή διμερών συμφωνιών ανά αγορά διοχέτευσης των προϊόντων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος στην ένδειξη «made in Macedonia» για τα προϊόντα της ΠΓΔΜ 

 

 

«Προσπαθούν να προκαλέσουν ανησυχία στις επιχειρήσεις»

Στο μεταξύ, για προσπάθεια πολιτικών κύκλων να προκαλέσουν ανησυχία στις επιχειρήσεις, σχετικά με τις εμπορικές ονομασίες και σήματα, κάνει λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. Είπε μεταξύ άλλων: «οι σχέσεις μας με την γειτονική χώρα δεν διέπονται μόνο από διμερές συμβατικό πλαίσιο. Υπάρχουν και συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει η ΕΕ με την ΠΓΔΜ, διμερώς ή πολυμερώς, ασχέτως εάν έχουν επικυρωθεί. Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ, υπάρχουν δεσμεύσεις από τις συμφωνίες ΕΕ-ΠΓΔΜ», προσθέτοντας ότι κάποιοι «προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας». 

 

Στην Ελλάδα κατοχυρωμένος εδώ και χρόνια ο όρος “Μακεδονία” 

Αναφέροντας ως παράδειγμα το κρασί, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «η ΠΓΔΜ έχει ανταλλάξει επιστολές με την ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 3 της σχετικής συμφωνίας για το πρωτόκολλο με την ΕΕ η γεωγραφική προέλευση έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα, η δυνατότητα χρήσης του όρου "μακεδονικός", για την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι "προέλευσης ΠΓΔΜ" ή "προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας", όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Δεν υπάρχει καμία τέτοια αλλαγή».

 «Κακώς δημιουργούν ανησυχία», είπε για τα σχετικά δημοσιεύματα, αποδίδοντάς τα στην «πολιτική της "σαλαμοποίησης" του Μακεδονικού: αλλαγή συντάγματος, erga omnes, αλυτρωτισμός. Όταν είδαν ότι είναι συνολική η συμφωνία, πήγαν στην εθνικότητα-εθνότητα-ιθαγένεια, απαντήθηκε κι αυτό. Τώρα, αρχίζουμε τα θέματα αυτά, θα απαντηθούν και αυτά», διαβεβαίωσε ο κ. Αμανατίδης.