Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου σχετικά με την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών στην Καβάλα απευθύνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

 

Σοβαρά προβλήματα προέκυψαν έπειτα από την πρόσφατη έντονη βροχόπτωση στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, από τη νήσο Θάσο και το Παγγαίο, το Δήμο Καβάλας έως το Δήμο Νέστου, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αλλά και εγγειοβελτιωτικών έργων. 

Ιδιαίτερα επλήγησαν η περιοχή του Οφρυνίου, τα Τενάγη και το Χαλκερό, το Χρυσοχώρι και η Χρυσούπολη με τις καταστροφές να είναι σημαντικές σε ολόκληρη την περιοχή. Γι’ ακόμα μια φορά οι κάτοικοι μετρούν πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε πολλά σημεία, ενώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων μετατράπηκαν σε λίμνες. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων. Στη Χρυσούπολη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα τις καταστροφές σε αυτήν και στους οικισμούς, στις περιουσίες των κατοίκων τους και στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ στα χωριά του κάμπου δεν είχαν καθαριστεί και συντηρηθεί όλες οι τάφροι του αποστραγγιστικού δικτύου, με αποτέλεσμα το Χρυσοχώρι κυριολεκτικά να «πνιγεί». 

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, από τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες που σταθερά στηρίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ευθύνες όμως έχουν και ο κατά καιρούς τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια και Δήμοι), καθώς υπόσχονται τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δεν διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της περιοχής. 

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για: 

·      Την καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολό τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες. 

·      Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

·      Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων.

·      Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές. 

·      Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Καβάλας ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις.

 

 Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής.