Ο Βουλευτής Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος ορίστηκε Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο με θέμα: «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».
Στην ομιλία του, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Οικονομικών Υποθέσεων, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, παρά το γεγονός ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι ολίγον αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Το υπερψηφίζουμε, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς την κοστολόγηση των μέτρων και τον αριθμητικό προσδιορισμό των δικαιούχων.
Υπερψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται λόγος για μια ιδιαίτερα σημαντική και επιβεβλημένη κοινωνική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της ακραίας και μάλιστα αχαρτογράφητης φτώχειας, που δεν είναι άλλη από το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο αυτή τη στιγμή τρέχει, έστω και στην πιλοτική εφαρμογή του σε 13 δήμους της Επικράτειας. Η πρόβλεψη είναι να εφαρμοστεί στην Επικράτεια, στους 330 και πλέον δήμους, εντός του τρέχοντος έτους.
Τέλος, το υπερψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για τα μέτρα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα -5 άρθρα ανάμεσα στα 32- του νομοσχεδίου. Ο κύριος όγκος των διατάξεων που εισάγονται στο δεύτερο κεφάλαιο ρυθμίζουν άλλα, άσχετα, αλλά πολύ σοβαρά φρονούμε, θέματα, προς την ανθρωπιστική κρίση. Ζητήματα εκ των οποίων έχουμε να διατυπώσουμε πολύ σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς, τις οποίες βέβαια θα αναπτύξουμε εκτενέστερα και ειδικότερα στην επί των άρθρων συζήτηση.
Διότι όταν προβλέπετε, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι δικαστικοί λειτουργοί και μάλιστα ανώτερης βαθμίδας, όπως ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, εφεξής θα εντάσσουν τη δράση τους στο σχεδιασμό και τις ενέργειες ενός κυβερνητικού οργάνου – μιλάω για τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία θα υπάγεται στον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας, ο οποίος ως γνωστόν, υπάγεται απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού - τότε νομίζω ότι φαλκιδεύεται απροκάλυπτα η θεμελιώδης συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και βέβαια η αρχή της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών. Το ζήτημα που δημιουργείται, είναι τεράστιο.
Όπως, επίσης, δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την υπερσυγκέντρωση δομών της δημόσιας διοίκησης και του κράτους δικαίου, το ΣΔΟΕ, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, τις μονάδες εσωτερικού ελέγχου των υπουργείων, αλλά και Ανεξάρτητων Αρχών περί τη Γενική Γραμματεία και τον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9.
Τέλος δεν μπορώ να μην σχολιάσω περί εισαγωγής του θεσμού του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου. Εδώ έχουμε τη θέσπιση άλλης μιας βαθμίδας δημόσιας διοίκησης και μάλιστα μιας βαθμίδας με πολιτική χροιά, αφού πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα ή πολιτικές επιλογές, που θα προσθέσει γραφειοκρατία στο σύστημα και δεν θα αφαιρέσει γραφειοκρατία από αυτό. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων υπό το πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εδώ προβλέπω μπέρδεμα με τους αξιολογητές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και εύχομαι να μην δικαιωθώ. Εκτιμώ δε ότι πρόκειται για διευθετήσεις ή αναβαθμίσεις σε φίλα προσκείμενους υπηρεσιακούς παράγοντες με αρκετό ρουσφετολογικό άρωμα. Αυτό έρχεται να επιβαρύνει βέβαια και όχι να μειώσει τον αριθμό των διορισμένων παραγόντων παρά του αντιθέτου εξαγγελίες από αυτά τα ίδια τα χείλη του πρωθυπουργού. Βέβαια, έρχεται δίπλα στην αύξηση μέχρι 10 υπαλλήλων στα γραφεία αντιπροέδρων κυβέρνησης, υπουργών και αναπληρωτών υπουργών. Αυτά, όσον αφορά τη μείωση ή μάλλον την αύξηση, στην ουσία, των στρατευμάτων των διορισμένων μετακλητών υπαλλήλων. Άλλα μας λέγατε.
Κυρίες και κύριοι, φυσικά και στηρίζουμε μέτρα για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κάθε μέτρο για την ανακούφισή τους. Αυτό, όμως, το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο αυτά τα μέτρα και την ανθρωπιστική κρίση, είναι και πάρα πολλά αλλότρια. Τόσα πολλά, ώστε οι πέντε διατάξεις για τις κοινωνικές παροχές απλά και μόνο να επικαλύπτουν σαν προπέτασμα απόκρυψης τις υπόλοιπες διατάξεις για την οργάνωση της κυβέρνησης».