Μνημείο χαρακτηρίστηκε με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και συνακόλουθη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, το πέτρινο γεφύρι στην περιοχή της Λεύκης, του Δημοτικού Διαμερίσματος Νέας Καρβάλης, του Δήμου Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

 

 

Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει τις προσπάθειες του μηχανικού και αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Λάζαρου Βασιλειάδη ο οποίος έχει επισημάνει τη σπουδιαότητα του μνημείου από το 2009. 

 

 

Ειδικότερα με ανακοίνωσή του ο Κ. Βασιλειάδης αναφέρει: 

«Τον Ιανουάριο του 2009 με άρθρο μου με τίτλο '' Να σεβαστούμε την ιστορία, την παράδοση και το Περιβάλλον, να σώσουμε το πέτρινο και τα άλλα γεφύρια της Λεύκης '' προσπάθησα να αναδείξω το πέτρινο γεφύρι και να επισημάνω την ανάγκη συντήρησής του. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2010 με επιστολή μου - Τεχνική Έκθεση προς την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων  και  προς τον Δήμαρχο Καβάλας  (Θέμα της επιστολής: Συντήρηση πέτρινου γεφυριού στην Λεύκη Καβάλας Εξαιρετικά επείγον) έθετα επειγόντως το ζήτημα της συντήρησης του γεφυριού. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από οκτώ χρόνια κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό του γεφυριού ως μνημείου και ολοκληρώθηκαν με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ. Ευχαριστώ θερμά τις υπηρεσίες που γνωμοδότησαν θετικά». 

Λάζαρος Βασιλειάδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ.

πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ-ΑΜ