Το γεγονός της διακοπής της κατασκευής των διοδίων ανακοίνωσαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος. 

 

Ο κ. Μαρκόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Εγνατία οδός είναι υποχρεωμένη να βγάζει άδεια περιβαλλοντικών όρων έξω από τα όρια του οδοστρώματος για κάθε σταθμό διοδίων που κατασκευάζει ενώ άφησε αιχμές σε βάρος του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη λέγοντας: “θα πρέπει ο Χ υπουργός της κυβέρνησης να αποδείξει κατά πόσο είναι υπουργός ή κατά πόσο υπακούει στο ΤΑΙΠΕΔ. Πεδίο δόξης λαμπρό”. 

 

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε με νόημα: “η νομοθεσία για το περιβάλλον σε όλες τις πολιτισμένες χώρες ισχύει για όλους, δεν μπορεί να είναι άλλη η νομοθεσία για ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και άλλη για την Εγνατία οδό και τους εργολάβους” ενώ προειδοποίησε: “να μη διανοηθούν να χορηγήσουν άδεια σε λίγες ημέρες”. 

 

Ο κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε επίσης: “όσο η εμμονή στον παραλογισμό συνεχίζεται τόσο εγώ προσωπικά αλλά και ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουμε τη διάθεση να εξαντλήσουμε όλες τις νομικές πλευρές που μπορεί να δώσει το θέμα επιζητώντας χωροθέτηση του σταθμού σε σημείο που να μην προκαλεί πρόβλημα στην πόλη και στην ασφάλεια των κατοίκων”. 

 

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ανέφερε ότι από πέρυσι τον Ιούλιο που μπήκε το θέμα των μετωπικών διοδίων, άσχετα αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν στην ΚΥΑ, “πήγαμε δικαστικά και βάσει σχεδίου προσφύγαμε στο ΣτΕ - άσχετα αν ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση. Κάναμε και νέα δικαστική προσφυγή για να σταματήσουμε το έργο - το σημείο είναι ακατάλληλο. Θα κάνουμε κι άλλη μήνυση, πέρα από την αναδασωτέα περιοχή που ανήκει στο Δήμο (Εσκί Καπού). Ψάξαμε και βρήκαμε ότι ΔΕΝ υπάρχει άδεια περιβαλλοντικών όρων! Η περιοχή είναι αναδασωτέα. Από εδώ και έπειτα, μετά τη μήνυση του δασαρχείου, τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν θα συμπεριληφούν στο φάκελο της προσφυγής του Δήμου για την έκδοση προσωρινής διαταγής"

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος δήλωσε μεταξύ άλλων: ότι η εξέλιξη (μετά τη μήνυση του Δασαρχείου) θα βοηθήσει τον Δήμο ώστε να πετύχει αίτηση αναστολής και προσωρινή διαταγή. "Είναι ατού στα χέρια μας" είπε χαρακτηριστικά ενώ δεν ήταν καθόλου φειδωλός στα δηκτικά σχόλιά του για την Εγατία Οδό: 

 

“το ΤΑΙΠΕΔ, η Εγνατία, οι εργολάβοι νόμιζαν ότι θα καταπατήσουν κάθε έννοια νομιμότητας με τσαμπουκά - αυτό δεν περνάει. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια περιφρόνηση τη μία μέρα να γίνεται συλλαλητήριο και την επόμενη να κάνουν έργα. Πιστεύω να αντιλήφθηκαν σήμερα ότι η μαγκιά τους δεν πρόκειται να περάσει στην Καβάλα, καταπάτησαν κάθε έννοια νομιμότητας χωρίς τις απαιτούμενες άδειες - θα απολογηθούν γι αυτό - αν διανοηθούν να κάνουν οποιαδήποτε εργασία θα βρουν μπροστά τους αυτόφωρο. Να μην μας πουν αύριο ότι δεν πήραν άδειες γιατί πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας. Συγχαίρω τις υπηρεσίες του Δασαρχείου που τηρούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους”. 

 

Αίσθηση προκάλεσε η εξής αναφορά του Θόδωρου Μαρκόπουλου: “έχουμε εντοπίσει κι άλλες παραβάσεις εκτός από τις δασικές” αλλά και το σχόλιό του στη λήξη της συνεδρίασης: “Έχουμε κι άλλα υπόψιν μας αλλά δεν τα λέμε όλα τώρα

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ