Το Σωματείο εργαζομένων του 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας πήρε την πρωτοβουλία να σας ενημερώσει για την αποδυνάμωση που υπέστη το παράρτημα μας μετά από την μεταρρύθμιση του υπουργείου υγείας το Απρίλιο του 2014 με την ένταξη των οδηγών και των οχημάτων του Γ.Ν. Καβάλας στο ΕΚΑΒ.

Αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης ήταν να αυξηθούν κατά 60% τα περιστατικά (από 750 περιστατικά το μήνα σε 1.200-1.400) και να εξυπηρετούνται με το ίδιο σχεδόν αριθμό εργαζομένων που προϋπήρχε και πριν την μεταρρύθμιση. Αφού στο παράρτημα μας προστέθηκαν 3 άτομα από το χώρο του νοσοκομείου με μετάταξη, όπου οι δύο είναι εν ενεργεία και ο ένας έχει μακροχρόνια άδεια, ενώ ο όγκος εργασίας που μας ανατέθηκε από το νοσοκομείο απαιτεί πολλά περισσότερα άτομα.

Σας γνωστοποιούμε ότι η δύναμη μας σαν παράρτημα για όλο των Νομό Καβάλας είναι 32 άτομα στην κίνηση (Διασώστες- Πληρώματα ασθενοφόρου ) με τα οποία βγαίνει καθημερινό πρόγραμμα με 3 ασθενοφόρα το πρωί, 3 το απόγευμα και 3 την νύχτα, εκ των οποίων νυχτερινών το ένα κάνει βάρδια στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης.

(Για την 24ωρη επάνδρωση ενός ασθενοφόρου χρειάζονται 11 περίπου Διασώστες).

Επίσης στη διάθεση του παραρτήματος μας είναι μόνο ένας Ειδικός Ιατρός και καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών. Η πλήρη στελέχωση ιατρικού προσωπικού απαιτεί την παρουσία Ιατρού σε 24ωρη βάση

Στην παραπάνω δύναμη υπάγονται τα 10 οχήματα-ασθενοφόρα από τα οποία τα 2 είναι 8ετίας και τα υπόλοιπα 10 -15 ετών με πολλά χιλιόμετρα.

Οι Διασώστες, στα τρία Κέντρα Υγείας που διαθέτει ο νομός μας (Θάσου – Ελευθερούπολης - Χρυσούπολης), έχουν μειωθεί δραματικά εις βάρος του πολίτη-ασθενή. Τα Κέντρα Υγεία Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης μπορούν να εξυπηρετούν μόνο την αντιμετώπιση των πρωινών περιστατικών και η κάλυψη των απογευματινών και νυχτερινών περιστατικών γίνεται από το ΕΚΑΒ Καβάλας.

Εμείς οι 32 Διασώστες και ο ένας Ειδικός Ιατρός καλούμαστε να καλύψουμε όλο το Νομό Καβάλας που εκτείνεται σε 110 χλμ κατά μήκος της Εγνατίας Οδού καθώς και αρκετού ορεινού δικτύου, ενώ Νομοί με αντίστοιχο πληθυσμό και αριθμό περιστατικών αριθμούν τριπλάσιο και πλέον προσωπικό (100+ Διασώστες & 3 Ειδικών Ιατρών)

Η έλλειψη γίνεται εμφανέστερη κατά τους θερινούς μήνες καθώς ο Νομός μας είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται!
Τους θερινούς μήνες το παράρτημα μας καλύπτει με ένα ασθενοφόρο-σταθμό την περιοχή Παραλίας Οφρυνίου (Τούζλα)..

Με δεδομένη την επικείμενη πρόσληψη 186 Διασωστών στο ΕΚΑΒ με την 7Κ/2014 προκήρυξη, στην οποία δεν περιλαμβάνει καμία θέση για τον Νομό Καβάλας, παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις που έγιναν από το σωματείο μας προς την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, το Υπουργείο Υγείας καθώς και τους τότε βουλευτές της πόλης μας.

Η έλλειψη προσωπικού είχε αναγνωριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο με έγγραφη απάντηση στη Βουλή των Ελλήνων και είχε δεσμευτεί με μεταθέσεις προσωπικού προς παράρτημα του 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας μετά την ολοκλήρωση των διορισμών της προκήρυξης 7Κ/2014 το οποίο επισυνάπτεται.

Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης και του Νομού μας. Δυστυχώς γινόμαστε καθημερινά ακροατές παραπόνων από ασθενείς σε χρόνια και επείγοντα περιστατικά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ότι για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του παραρτήματός μας θα πρέπει:

  1. Να επανδρωθούν πλήρως με την τοποθέτηση 30 Διασωστών τα Κέντρα Υγείας Θάσου – Ελευθερούπολης – Χρυσούπολης δημιουργώντας νέους Τομείς του παραρτήματός μας, ώστε να λειτουργούν αυτόνομα με 24ωρη κάλυψη.
  2. Να ενισχυθεί το παράρτημα μας (6ο ΕΚΑΒ Καβάλας) με 5 Διασώστες έτσι ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες από τα δευτερογενή περιστατικά που έχουν δημιουργηθεί λόγω των Νοσοκομειακών περιστατικών (εξιτήρια, διαγνωστικές εξετάσεις και διακομιδές προς άλλους Νομούς).
  3. Να στελεχωθεί πλήρως το διοικητικό προσωπικό με νεοεισερχόμενο.
  4. Να γίνει η πλήρη στελέχωση Ιατρικού προσωπικού με ακόμη τουλάχιστον 2 Ειδικού Ιατρούς
  5. Να αντικατασταθούν τα παλιά, ταλαιπωρημένα και κοστοβόρα οχήματα με σύγχρονα και αξιόπιστα.

 

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας στην απαξίωση που έχει υποστεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τις Υπηρεσίας μας για την υποστήριξη των πολιτών σε αυτές τις δύσκολες μέρες κρίσης που διανύουμε για μία αξιοπρεπή και αποτελεσματική Δωρεάν Δημόσια Υγεία.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.     

Σακάλογλου Γιώργος                     

 

Ο Γ. Γραμματέας

Τσικνάκης Παύλος