γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Ξεπέρασαν το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ οι καταθέσεις των Καβαλιωτών στις τράπεζες που λειτουργούν στο νομό Καβάλας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας

 

Από αυτές, τα 150 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στους λογαριασμούς όψεως, τα 548 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τα 502 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς προθεσμίας, οι οποίοι δείχνουν να ξανακερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταθετών. 

 

 

Από το διπλό «τζακ-ποτ», στο ναδίρ 

…και ξανά προς τα πάνω 

 

Τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων στο νομό Καβάλας, δείχνουν ότι έχει αλλάξει αρκετά το κλίμα σε σχέση με το 2015, τη χρονιά που η Ελλάδα «φλέρταρε» όσο ποτέ με τη χρεοκοπία, είτε ως ενδεχόμενο, είτε ως επιλογή. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το 2016 καταγράφονται ορισμένα –τουλάχιστον- περίεργα δεδομένα καθώς η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες (προθεσμίας ή ταμιευτηρίου) είχε προσωρινή κάμψη. 

 

Μια ματιά στον πίνακα με τα στοιχεία των τελευταίων 22 ετών (δείτε τον παρακάτω) δείχνει τι ακριβώς συνέβη στις καταθέσεις μέσα στα χρόνια των μνημονίων, πως από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τον φόβο, φτάνουμε στη διόρθωση και τα πιο αισιόδοξα οικονομικά μεγέθη. 

 

Κι ενώ είναι εμφανές ότι το χρήμα σήμερα είναι πολύ λιγότερο από αυτό που είχαμε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, εξίσου μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα χρήματα των Καβαλιωτών είναι σήμερα τουλάχιστον διπλά από αυτά που είχαμε στα χρόνια της δραχμής (2001 και πριν). 

 

 

Βασικά συμπεράσματα 

 

 

Χρήσιμα συμπεράσματα βγαίνουν για την εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα και από τους αριθμούς στους λογαριασμούς προθεσμίας. 

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην ανάλυση που κάναμε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τράπεζες που λειτουργούν στο νομό Καβάλας, καταγράφουμε πολλά και αντιφατικά δεδομένα

 

1) Τα πιο παλιά διαθέσιμα δεδομένα είναι από το 1995. Μέχρι την πρώτη χρονιά του ευρώ (2002) το τραπεζικό χρήμα στο νομό Καβάλας είχε διπλασιαστεί. 

 

2) Τα πρώτα 7 χρόνια του ευρώ (έως το 2009) το χρήμα ξαναδιπλασιάστηκε. Δηλαδή σε σχέση με το 1995, τετραπλασιάστηκε. Ο Νομός Καβάλας έφτασε σε καταθέσεις τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

 

3) Την περίοδο των μνημονίων (2010-2017) καταγράφεται μια κλιμακωτή κατρακύλα στις καταθέσεις, κάθε εξάμηνο. Πολλοί «έφαγαν από τα έτοιμα». 

 

4) Με εξαίρεση την πιο σκληρή εικόνα της πρώτης διετίας των μνημονίων (2010-2011) η εικόνα στους λογαριασμούς όψεως δείχνει μια τοπική οικονομία να παλεύει να επιβιώσει. 

 

5) Το μεγαλύτερο ποσό που «σηκώθηκε» από τις τράπεζες της Καβάλαςήταν πριν τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή πριν τα capital controlsκι εν μέσω φημών χρεοκοπίας. Από τις τράπεζες του νομού Καβάλας «σηκώθηκαν» περίπου 340 εκ. ευρώ, κυρίως από τους λογαριασμούς προθεσμίας με προορισμό… κάτω από το στρώμα. 

 

6) Το πιο παράδοξο ίσως εύρημα είναι ότι το 2015, στην πλέον ασταθή χρονιά της ελληνικής οικονομίας (και πολιτικής) παρατηρήθηκε αύξηση 30% των καταθέσεων ταμιευτηρίου και όψεως στο νομό Καβάλας. 

 

7) Τα σκαμπανεβάσματα που παρατηρήθηκαν το 2016 και το 2017, κυρίως στη μέτρηση του Ιουνίου, είναι έως έναν βαθμό συνηθισμένα στο μέσο της χρονιάς. Ουσιαστική βελτίωση ωστόσο καταγράφεται στο κλείσιμο του 2017. Το αν πρόκειται για σαφές δείγμα ανάκαμψης θα επαληθευτεί με τα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα στο 2018. 

 

 

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

 

Όλα τα στοιχεία στους πίνακες προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

 

Στον πρώτο πίνακα εμφανίζονται οι καταθέσεις και τα repos (συμφωνίες επαναγοράς) των επιχειρήσεων και νοικοκυριών του νομού Καβάλας από το 1995 μέχρι και το 2017 (δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2001). Όλα τα ποσά σε αυτόν τον πίνακα είναι σε εκατομμύρια ευρώ. Στην πρώτη στήλη εμφανίζονται οι συνολικές καταθέσεις στο νομό (πλην ρέπος) και στις τρεις επόμενες στήλες αναλυτικά τα ποσά στους λογαριασμούς όψεως, ταμιευτηρίου και προθεσμίας. Πολλές φορές το άθροισμα των τριών στηλών δε συμφωνεί με το σύνολο, λόγω στρογγυλοποιήσεων που έχουν γίνει στην απεικόνιση των μεγεθών σε εκατομμύρια ευρώ.

 

Τα στοιχεία σε κάθε γραμμή, αποτυπώνουν ένα momentum του τραπεζικού συστήματος στο νομό Καβάλας, στη λήξη κάθε έτους (έως το 2001) ή στη λήξη κάθε εξαμήνου (από το 2002) και μετά. Για τον υπολογισμό σε ευρώ των δραχμικών καταθέσεων των Καβαλιωτών στις τράπεζες την περίοδο 1995-2000 έχει χρησιμοποιηθεί διαφορετική ισοτιμία κάθε χρονιά. 

 

Στο δεύτερο πίνακα, εμφανίζεται ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών στο νομό Καβάλας για την περίοδο στην οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (2010-2017). 

 

Στον τρίτο πίνακα, υπάρχει μια συγκριτική κατάσταση για τους 6 νομούς της Βορειοανατολικής Ελλάδας, από τις περισσότερες καταθέσεις προς τις λιγότερες. Η σειρά αυτή ακολουθεί συμπτωματικά και τα πληθυσμιακά κριτήρια των μεγαλύτερων νομών.