Έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το έτος 2018 άσκησε ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, κατηγορώντας τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα για «ραθυμία» και αδράνεια σε ό,τι αφορά τα έργα και τον σχεδιασμό.

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή και για τα ζητήματα της ανεργίας.

 

Η τοποθέτηση Σιμιτσή είναι η ακόλουθη:

 

"Διαβάζοντας τους προϋπολογισμούς όσων ετών είσαστε διοίκηση αντιλαμβανόμαστε ότι η παράταξή σας «δεν κατάλαβε τίποτε, δεν έμαθε τίποτε, δεν θυμάται τίποτε». Έχουν συμβεί δραματικές αλλαγές στη χώρα και εσείς συνεχίζετε να μη σχεδιάζετε αλλά να χαίρεστε με ραθυμία τις χαρές της εξουσίας. Το ΕΣΠΑ τρέχει και τελειώνει κι εσείς μακάριοι λειτουργείτε με τις παλιές πολιτικές συνταγές των υποσχέσεων που δεν μπορείτε να εκπληρώσετε.

 

Για το 2017 είχατε προϋπολογίσει το ποσό των 63 εκ. €. Υλοποιήσατε 38 εκ. €, σχεδόν τα μισά. Δημιουργήσατε το πλεόνασμα της αδράνειας και της απραξίας. Ένα πλεόνασμα που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχατε καταξοδέψει χρήματα σε εκδηλώσεις αμφίβολης διάρκειας, που δεν δημιουργούν πολιτισμικά υπόβαθρα ούτε αφήνουν το αποτύπωμά τους στην πόλη και στον κόσμο.

 

Είπατε επανειλημμένα πως ο προϋπολογισμός καταρτίζεται σε ένα ασφυκτικό τυπικό πλαίσιο. Σας καλωσορίζουμε στην πραγματική ζωή και σας θυμίζουμε όσα αντιπολιτευτικά λέγατε το 2014 και πιο πριν. Αυτό είναι το καινούργιο αφήγημα της διοίκησης, μια δικαιολογία για τις καθυστερήσεις και την αδράνεια που δείξατε εδώ και τρία χρόνια.

 

Όμως όσο κι αν ο προϋπολογισμός αποτελεί τεχνικό κείμενο, με αυτόν η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας καταθέτει ουσιαστικά την πολιτική της πρόταση και τον σχεδιασμό για το επόμενο έτος. Πίσω και κάτω από τις γραμμές αποκαλύπτονται πολλά.

 

Τι μας λέει όμως η διοίκηση με τον τρόπο που φτάνει σήμερα για συζήτηση αυτό το θέμα; Θυμίζω πως το πρόγραμμα της «Ανάσας» είχε αφιερώσει ολόκληρες σελίδες για τον τρόπο που θα λαμβάνονται στο εξής οι αποφάσεις, με λαϊκή συμμετοχή, συζητήσεις από τη «βάση» προς τα «πάνω», συνδιαμόρφωση με χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος. Ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμμετοχικός. Τα ξεχάσατε και λυπούμαστε πολύ, γιατί θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα: πώς μια παράταξη με τα δικά σας συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά θα έβαζε τον λαό να αυτενεργήσει. Άρα, εδώ τελειώνουν τα ψέματα και αρχίζει η ωμή αλήθεια.

 

Παρά την τυπικότητα του προϋπολογισμού, ο σχεδιασμός, οι στόχοι που μπαίνουν πολιτικά, οι διεκδικήσεις και οι οραματισμοί φαίνονται με τρόπο εναργή και σαφή κυρίως στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

 

Καμιά προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας. Παραπονέθηκε ο αντιδήμαρχος για τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα σχολεία. Αντί όμως να εφαρμόζετε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, αντί να εγκαθιστάτε έστω και σταδιακά αντλίες θερμότητας ή άλλους παρόμοιους τρόπους, εσείς προσπαθείτε να υποκαταστήσετε το Κράτος χωρίς όμως πραγματικό όφελος.

 

Καμιά προσπάθεια που να δείχνει ένα μεγάλο όραμα. Σας ενδιαφέρουν μόνο τα μικρά, που μπορούν να γίνουν άμεσα με προφανή προεκλογικά οφέλη. Πέρισυ είχατε βάλει στον προϋπολογισμό το ασανσέρ της Παναγίας. Φέτος δεν το βάζετε ούτε ως μελέτη. Καμαρώνετε για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ξεχνάτε όμως ότι πρόκειται για δικό μας σχεδιασμό, μακροχρόνιο, βασανιστικό, κοπιώδη. Εσείς αυτά τα αποφεύγετε. Δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να κάνετε σχεδιασμό με προοπτική.

Θα κάνετε παιδικές χαρές επιτέλους και στα χωριά μας. Αν χρειαστείτε τον ίδιο χρόνο, πάμε για το 2020.

 

Κάνετε αγορές παγίων για την καθαριότητα, χωρίς μελέτη, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς μειώσεις στα τέλη καθαριότητας.

 

Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου επί διοικήσεώς σας είναι ένα αστείο. Πού είναι ο ξενώνας αστέγων; Τον εγκαινιάσατε και τον αφήσατε κλειστό. Αν δεν υπάρχουν άστεγοι στην πόλη μας, μπορείτε να αλλάξετε τη χρήση του κτηρίου. Σκεφτήκατε κάτι; Εμείς λέμε ότι δεν μπορείτε ούτε κι αυτό.

 

Αναρωτιέστε τώρα για τα κόκκινα δάνεια ή για υποτροφίες απόρων φοιτητών. Τώρα ακόμη; Όταν ο Δήμος και η Δημωφέλεια κέρδισαν την πρώτη δίκη με τον Οργανισμό Λιμένα, εμείς καταστρώσαμε ένα σχέδιο αξιοποίησης των πολλών χρημάτων που θα παίρναμε. Ήσασταν τυχεροί η είσπραξη να γίνει στα δικά σας χρόνια. Τι κάνετε με το ποσό αυτό; Το αφήσατε να σαπίζει στις Τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο. Αλήθεια, τι κάνετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας;

 

Ο προϋπολογισμός σας είναι ανέμπνευστος, ανούσιος, χωρίς προοπτική για την Καβάλα και τα δημοτικά διαμερίσματα. Λυπούμαστε αλλά δεν τον ψηφίζουμε”.