Η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ με αφορμή τη χθεσινή απεργιακή κινητοιποίηση των 46 συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας που παραμένουν απλήρωτοι καταγγέλλει τον Δήμαρχο Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ Κωνσταντίνο ότι προσπάθησε να εκβιάσει τους εργαζόμενους του δήμου που συμμετείχαν στην απεργία με στόχο να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Άμεση και καυστική ήταν η απάντηση του δημάρχου Θάσου στη συγκεκριμένη καταγγελία. 

 

Τι απαντά ο δήμαρχος Θάσου 

«Είναι θρασύδειλο και πολιτικά χυδαίο να διατηρεί ο συκοφάντης λιβελλογράφος την ανωνυμία του πίσω από την ταμπέλα μιας επιτροπής γιατί ο ίδιος δεν έχει τα κότσια να βγει στο φως να δει η κοινωνία το πρόσωπό του.

Αναφέρομαι στον συντάκτη τής ανακοίνωσης – καταγγελίας κατά του προσώπου μου με την ιδιότητα του δημάρχου Θάσου, με αφορμή τη συνάντηση που είχα με τους συμβασιούχους του δήμου Θάσου σήμερα 22 /5 /2017 το πρωί στη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Καθώς φαίνεται, πικράθηκε σφόδρα ο ιδιοτελής αρθρογράφος όταν ο δήμος Θάσου με κατάλληλους νομικούς χειρισμούς, κατόρθωσε να πληρωθούν μέρος των χρημάτων τους, για να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα οι συμβασιούχοι της καθαριότητας, με τις ταλαιπωρημένες οικογένειες τους.

Θα ήταν πολύ βολικό γι’ αυτόν, να νιώσουν αυτοί οι άνθρωποι την εξαθλίωση μέχρι το μεδούλι τους, ώστε η απελπισία να τους μεταβάλει σε διαχειρίσιμη ανθρώπινη μάζα.

Ναι λοιπόν, το πρωί της Δευτέρας τους κάλεσα όπως είχα πράξει και πριν το Πάσχα, για να τους δηλώσω ακόμα μια φορά, ότι είμαι μαζί τους στη δίκαια διεκδίκηση της πληρωμής των δεδουλευμένων τους.

Τους ζήτησα να συμπαραταχθούμε σε αγώνα με κοινή στόχευση τη θωράκιση του δικαιώματός τους στην αμειβόμενη εργασία. Σε έναν αγώνα που χρειαζόμαστε την κοινωνία του νησιού μαζί μας, τους επαγγελματίες της Θάσου συμμάχους.

Αυτό φυσικά, υπάρχει ένας μοναδικός δρόμος για να το πετύχουμε.

Να εργαστούμε με ζήλο για την εικόνα του νησιού.

Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καταστρέψει τον τουρισμό της Θάσου τη στιγμή που μετά από εντατική και μεθοδική δουλειά, βρεθήκαμε στις πρώτες θέσεις της τουριστικής αγοράς.

Τουρισμός και σκουπίδια στους δρόμους και τη φύση είναι ασυμβίβαστα.

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, να καταστρέψει την οικονομία του νησιού που δυο θητείες ήδη μου έχουν εμπιστευθεί οι συμπατριώτες μου Θάσιοι.

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου η έλλειψη καθαριότητας των δημόσιων χώρων για οποιοδήποτε σκοπό, και από οποιοδήποτε κίνητρο είναι η καταστροφή μας.

Τόσο οι συμβασιούχοι, όσο και οι δήμοι, βρίσκονται σε μια κατάσταση ομηρίας, εξαιτίας μιας υπουργικής απόφασης, που κρίθηκε αντισυνταγματική από τη δικαιοσύνη.

Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος είναι και πρέπει να είναι κοινός. Τη λύση θα πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση αφού μια κυβερνητική απόφαση δημιούργησε το πρόβλημα.

Προσωπικά πιστεύω, κάτι που εξέφρασα και στη συνάντηση με τους συμβασιούχους, ότι η κυβέρνηση, όπως θα έκανε κάθε άλλη κυβέρνηση στη θέση της, επιθυμεί διακαώς να δοθεί λύση, γιατί δεν είναι λογικό από τη μία να καυχάται, δίκαια θα έλεγα, για τις υψηλές  επιδόσεις της στον τουρισμό και ταυτόχρονα να ενεργεί αυτοκαταστροφικά, άποψη για τη οποία  με καταγγέλλει ο αρθρογράφος, ότι παίζω το παιχνίδι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση όμως αναζητά, εγκλωβισμένη και αυτή εξαιτίας των δικών της αποφάσεων τη λύση, δεν θα πιεστεί όμως για να δώσει λύση στο πρόβλημα με το να αυτοπυροβολούμαστε.

Αυτές είναι οι απόψεις και οι θέσεις που εξέφρασα στη συνάντηση και ζήτησα και από τους συμβασιούχους να εκφράσουν ευθαρσώς τις δικές τους απόψεις.

Δεν υπήρξε διάσταση απόψεων από κανέναν παρευρισκόμενο. Κάτι που σίγουρα δεν άρεσε ακόμη μια φορά στον λιβελλογράφο ωτακουστή της καταγγελίας που με κατηγορεί για εκβιασμούς και απειλές.

Δεν σταματάει όμως εδώ ο οχετός αλλά μιλάει για αντιλαϊκή πολιτική εκ μέρους μου, που υπηρετεί την «κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου που εχθρεύεται κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων».

 

Ποιους τάχα εννοεί; Τη μικρή ή μεσαία οικογενειακή επιχείρηση που έστησε με τον τίμιο ιδρώτα του ο συμπατριώτης μας Θάσιος για να μεγαλώσει και σπουδάσει τα παιδιά του;

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το μικρό εστιατόριο, τη λαϊκή τέχνη, το μικρό τρεχαντήρι που επιβιώνει και αυτό από τον τουρισμό;

Εκείνο όμως που ξεπερνάει την ξεδιαντροπιά και τη μνήμη χρυσόψαρου είναι η καταγγελία του ότι «έκανα το ίδιο στον αγώνα των ναυτεργατών».

Του θυμίζω ότι υπήρξα ο δήμαρχος που παραστάθηκε ως βασικός μάρτυρας υπεράσπισης των ναυτεργατών σε όλες τις δίκες τους με μοναδικό μου κίνητρο τα φιλεργατικά μου αισθήματα και την ακράδαντη πίστη μου στους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Το έκανα από πεποίθηση και όχι εκτελώντας κομματικές διαταγές.

 

•             Καλώ τους ναυτεργάτες που στάθηκα και στέκομαι στο πλευρό τους να του επιστρέψουν τη λάσπη, που αποτελεί το γλωσσικό ιδίωμα του συντάκτη της καταγγελίας.

 

•             Καλώ τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν σε κανέναν εγκάθετο να παίζει και να ασελγεί με το ψωμί τους».

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Δήμαρχος Θάσου

 

Να σημειωθεί ότι η Καταγγγελία της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: 

Η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ καταγγέλλει τον Δήμαρχο Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ Κωνσταντίνο  ο οποίος με εκβιασμούς και απειλές προσπάθησε να «σπάσει» τον αγώνα των 46 συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου,  που συμμετείχαν στην 48ωρη πανελλαδική απεργία (22-23/5).  Τους απείλησε  πως αν δεν σταματήσουν την απεργία θα απολυθούν όλοι και θα πάρει στην θέση τους 8μηνίτες,  πως θα δώσει την καθαριότητα του νησιού σε ιδιώτες.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να τους αναγκάσει να υπογράψουν χαρτί «πως δεν θα ξανασυμμετέχουν σε διάφορες κινητοποιήσεις και απεργίες». Φαίνεται πως έμαθε καλά το μάθημά του από τον εφοπλιστή Μητσόπουλο.

Η δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος υλοποιούν στο ακέραιο την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ, μια πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, που εχθρεύεται κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων, το ίδιο εξάλλου έκανε και στον αγώνα των ναυτεργατών.

Με την στάση του αυτή ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης, που κοροϊδεύει τους συμβασιούχους διατηρώντας τις ευέλικτες μορφές εργασίας σε όλο το δημόσιο και τους δήμους. Λειτουργεί σα λαγός στα σχέδια της κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου στο χτύπημα του δικαιώματος της Απεργίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή, να καταδικάσουν τις πρακτικές του δημάρχου, να μην κάνουν πίσω στον δίκαιο αγώνα τους και να απαιτήσουν:

  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην απολυθεί κανένας  συμβασιούχος,  να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα .
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να μην γίνει καμία απόλυση.
  • Καμία  ιδιωτικοποίηση σε υπηρεσία του Δήμου.