Τον περασμένο Ιούλιο επιδικάστηκε αμετάκλητα, με απόφαση του Αρείου Πάγου, η απαλλοτρίωση του οικοπέδου του Εσκί Καπού υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και η αποζημίωση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Ο Οργανισμός Λιμένα δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της απόφασης, αλλά επισήμανε ότι το ποιος θα πληρώσει πρέπει εξίσου να προκύψει με δικαστική απόφαση. Με βάση το νόμο που ισχύει για το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΟΛΚ ισχυρίζεται ότι την απαλλοτρίωση οφείλει να την πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δέσμευσε τους λογαριασμούς του Οργανισμού Λιμένα, θέλοντας να κατασχέσει το 1,5 εκατομμύριο, δημιουργώντας τεχνητή «ασφυξία» στη λειτουργία του…

 

Εμείς δηλώσαμε τα εξής:

Το 1,5 εκατομμύριο ευρώ πρέπει να το «κερδίσει» και να μην το «χάσει» η Καβάλα. Πρέπει να τα πάρουμε από τα ταμεία του κεντρικού κράτους και όχι από το τοπικό ταμείο του ΟΛΚ. Να έρθουν ως πρόσθετα στην τοπική οικονομία.
Η Δημοτική Αρχή όφειλε και οφείλει να περιμένει την απόφαση της ανακοπής που εκδικάζεται στις 16 Νοεμβρίου, για να μην ρισκάρει να βρεθεί ενώπιον προβληματικής εξέλιξης…
Ο Δήμος Καβάλας δεν «επιτρέπεται» από τον θεσμικό του ρόλο να δημιουργεί προβλήματα σε έναν άλλο θεσμικό δημόσιο φορέα με τον οποίο οφείλει να συνεργάζεται προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των πολιτών. 
Τα στελέχη του Δήμου που έκαναν δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα και επέτρεψαν να μείνουν απλήρωτα για μήνες τα επισφαλή χρεωστούμενα του Μαρινόπουλου, δεν είναι συνετό να δείχνουν τέτοια επιθετική και τυχοδιωκτική συμπεριφορά για μία αμετάκλητη και δικαιωμένη υπέρ του Δήμου υπόθεση.
Και ενώ στην Καβάλα πρώην και νυν Δήμαρχος χαίρονται που «κατατρόπωσαν» τον Οργανισμό Λιμένα, στην Αλεξανδρούπολη ο εκεί Δήμαρχος και ο εκεί Οργανισμός Λιμένα σε αγαστή συνεργασία υπογράφουν επενδυτικές συμφωνίες με Κινέζους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου και κόμβου συνδυασμένων μεταφορών… ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ, ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ…   

 

Καλούμε για ακόμη μία φορά την Πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ:

· Να μην προχωρήσει στην εκταμίευση του ποσού της αποζημίωσης τουλάχιστον μέχρι την έκβαση της εκδίκασης της ανακοπής στις 16 Νοεμβρίου.

· Μετά από συνεννόηση με τον ΟΛΚ, να κρατήσει δεσμευμένο έναν λογαριασμό με το ποσό αυτό και να απελευθερώσει τους υπόλοιπους, ώστε να μπορέσει και ο Οργανισμός να λειτουργήσει κανονικά και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ να διασφαλίσει τα δικαιώματά της επί της αποζημίωσης (εφόσον το δικαστήριο της 16ης Νοεμβρίου την δικαιώσει).

· Εφόσον ο Οργανισμός Λιμένα δηλώνει ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την πληρωμή της αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο, ας συζητήσουν πώς θα διεκδικήσουν από κοινού να έλθει στην Καβάλα επιπλέον 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.

· Να συμφωνήσουν για τη λήξη της πολύχρονης αυτής διαμάχης που «τραυματίζει» την εμπιστοσύνη και την καλή συνεργασία, που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε μπροστά.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος