Ο Δήμος Καβάλας έχει την ιδιαίτερη χαρά και την ξεχωρίσει τιμή να υποδέχεται ένα δικό του καλλιτέχνη, που με το φωτογραφικό του φακό αποτύπωσε εικόνες και στιγμές κάνοντας το δικό του μεγάλο ταξίδι με προορισμό τη δική του Ιθάκη.

Ο Δήμος Καβάλας και η γενέθλια πόλη υποδέχονται τον εικαστικό Στράτο Καλαφάτη και θα φιλοξενήσουν μια από τις σημαντικότερες φωτογραφικές εκθέσεις του που ταξίδεψε στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και η οποία φιλοξενήθηκε σε ορισμένα από τα σημαντικότερα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους.

 

Η φωτογραφική έκθεση: «ΑΘΩΣ - ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ» θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 και για έναν περίπου μήνα. Στους τέσσερεις ορόφους του νεοκλασικού κτιρίου ο καβαλιώτης καλλιτέχνης αποκαλύπτει τον αθέατο κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας.

Κατά τη διάρκεια περισσοτέρων από 25 επισκέψεων στο Άγιο Όρος, από το 2008 ως το 2013, ο Στράτος Καλαφάτης δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, από τις οποίες επέλεξε 120 για να δημιουργήσει την έκθεση «Άθως / Τα χρώματα της πίστης».

 

Οι εικόνες του Στράτου Καλαφάτη, τεκμηριώνουν τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους με μεγάλη ευαισθησία και βαθειά φωτογραφική γνώση, αποκαλύπτοντας την ουσία του. Μας μεταφέρουν τη γοητεία του κέντρου της Ορθοδοξίας, την ιστορία και την πνευματικότητα, τον εσωτερικό πλούτο και τον ασκητικό βίο των μοναχών. Στοιχειά που συνδυάζονται με απόλυτα σύγχρονες εκφραστικές φόρμες και χρήσεις του φωτογραφικού μέσου, για να σχηματίσουν ένα ασυνήθιστο προσωπικό ύφος που αποβλέπει σε ένα μονό στόχο: ν’ αποφύγει την απλή ντοκουμενταρίστικη αληθοφάνεια.

 

Ποιος είναι ο Στράτος Καλαφάτης

 

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 -2002 Άθως – Τα χρώματα της πίστης (με πρόλογο του Νίκου Ξυδάκη– 2014).