Εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης, αθλητισμού και γεύσεων θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάνω στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που μας ενώνει.

 

«Το 2ο Φεστιβάλ της Via Egnatia είναι ήδη γεγονός» δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης «και διοργανώνεται στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Via Egnatia και της παράλληλής της, σύγχρονης  Eγνατίας Οδού,  που έχουμε εντάξει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020. 

 

Αξιοποιούμε έτσι τα  γεωπολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα, που προέκυψαν από τη μακρά πορεία στο χρόνο της αρχαίας ρωμαϊκής οδού, της Via Egnatia, που είχαμε την τύχη να διασχίζει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και συνιστούν ένα πολυσήμαντο πλέγμα με μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη και την οικονομία του παρόντος.

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις διαστάσεις που επιτρέπουν οι καιροί της οικονομικής κρίσης, με μεγάλη όμως προστιθέμενη αξία στην κοινωνική και πολιτισμική συνοχή της Περιφέρειάς μας, του Τόπου μας»

 

 

Το πρόγραμμα 

 

Το 2o Φεστιβάλ VIA EGNATIA ανοίγει τις πύλες του στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας την Πέμπτη 18 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για να υποδεχθεί την πρώτη εκδήλωση  Παρουσίαση – Ξενάγηση στην Αρχαία Εγνατία Οδό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ενώ ακολουθεί  Χορωδιακή Εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής με καταξιωμένους καλλιτέχνες  που θα μας ταξιδέψουν.

 

Το πρόγραμμα συνεχίζει από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης την Παρασκευή και το Σάββατο 26-27 Αυγούστου με αθλητικές δράσεις στο Νέστο ποταμό με Καγιάκ και επίδειξη πτήσης με αλεξίπτωτα πλαγιάς, Έκθεση Ζωγραφικής - Φωτογραφίας και Συναυλίες με ηχηρά ονόματα, τον Βαγγέλη Δημούδη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ τοπικοί φορείς και σύλλογοι θα χορέψουν και θα μαγειρέψουν παραδοσιακά.

 

Στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας την Τετάρτη 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Πολιτιστικό Αντάμωμα από Χορευτικούς Συλλόγους της  Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης.

 

Από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου παίρνει τη σκυτάλη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» για τους μικρούς μας φίλους στις πηγές Κεφαλάριου Δοξάτου και στην Πλατεία μετά την Παρουσίαση για τη σημασία της Αρχαίας Εγνατίας Οδού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, θα ξεκινήσει παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό από τους τοπικούς συλλόγους και εκδήλωση Οινο-γευσιγνωσίας.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου διοργανώνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, το Κυνήγι του Θησαυρού Via Egnatia, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αρχαία και Σύγχρονη Εγνατία Οδό, Επίδειξη πολεμικών βυζαντινών τεχνών και μεγάλη συναυλία με το αγαπημένο συγκρότημα της νεολαίας “Stavento”.

 

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο πιο καλοδιατηρημένο τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και από την Τραϊανούπολη θα ξεκινήσει το «Via Egnatia Run» ένας αγώνας δρόμου 16 χιλιομέτρων ως ταυτότητα και σημείο αναφοράς του “VIA EGNATIA”.

 

Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης θα λάβουν χώρα δύο μουσικές εκδηλώσεις: παραδοσιακά δρώμενα με γκάιντες και χορωδιακή   συναυλία με βυζαντινούς ύμνους σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.

 

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τις τριήμερες γιορτές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η Λευκή Νύχτα είναι η γιορτή των εμπορικών καταστημάτων και των καταναλωτών που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της Κομοτηνής από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.

 

Στο Βυζαντινό Φρούριο το ίδιο βράδυ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας  με θέμα «Εργασίες περαίωσης και ανάδειξης του Κάστρου της Κομοτηνής», καθώς και η Κεντρική Συναυλία  με την υπέροχη τραγουδίστρια     Φωτεινή Βελεσιώτου.

 

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου μετά την ξενάγηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα ξεκινήσει μια ξεχωριστή δράση ποικίλων εκδηλώσεων από τα Στέκια όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης και θα καταλήξει με το χορευτικό αντάμωμα «Τι τρανός χορός θα γένει» στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

 

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου με εκδήλωση – συζήτηση για την Αρχαία Εγνατία Οδό σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στη Λέσχη Κομοτηναίων, ενώ στην Κεντρική Πλατεία θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα «Synergia στη Ροδόπη» από το κίνημα καταναλώνω ό,τι παράγω.

 

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της ΠΑΜΘ, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι οι ΕΡΤ3 και τα ραδιόφωνα 102 FM και 95,8FM και ΕΡΤ Καβάλας, Κομοτηνής και Ορεστιάδας.