Η ομάδα Teater Tetas παρουσιάζει την τραγωδία Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου που πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία, την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 στις 9.30 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Η Teater Tetas είναι μια σύγχρονη θεατρική ομάδα με βάση την Τζακάρτα. Ιδρύθηκε το 1978 από θεατρικούς ακτιβιστές στο κέντρο νεότητας Bulungan στη νότια Τζακάρτα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια πληθώρα θεατρικών μορφών έκφρασης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν σημαντικά στην ανάπτυξη του σύγχρονου θεάτρου στην Ινδονησία.

 

Η ομάδα είναι γνωστή για την «απτή­» και «σωματική» αντίληψη του θεάτρου, ενώ το παραδοσιακό στιλ της Ιάβας είναι το θέατρο σκιών. Παρ' όλ' αυτά προσάρμοσε επανειλημμένα τη βασική ιδέα διαφόρων μύθων από το ινδουιστικό έπος Μαχαμπαράτα στις παραστάσεις της. Πρόθεσή της είναι να αναζωογονήσει μια κουλτούρα που αναζητά απαντήσεις εν όψει των πολυάριθμων προβλημάτων της εποχής μας.

 

Από το 2012 ο Werner Schulze είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος TEATER TETAS. Αυτή του η συνεργασία με το TEATER TETAS αποτελεί το επίκεντρο της δουλειάς του που στοχεύει στη σύνδεση των πολιτισμών και των τεχνών Ελλάδας και Ιάβας.

 

H παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Στην αρχή του έργου αλυσοδένεται ο Προμηθέας από τον Ήφαιστο και τους συντρόφους του Δία –το Κράτος και τη Βία– σε έναν βράχο του Καυκάσου. Από αυτούς μόνο ο Ήφαιστος εκφράζει απροθυμία και οίκτο. Ο Προμηθέας τιμωρείται όχι μόνο για την κλοπή της φωτιάς αλλά και για το ότι αντιδρά στο σχέδιο του Δία να αφανίσει την ανθρώπινη φυλή.

 

Οι Ωκεανίδες, που αποτελούν τον χορό, προσπαθούν να παρηγορήσουν τον Προμηθέα συνομιλώντας μαζί του. Ο πατέρας τους, ο Ωκεανός, συμπονά τον Προμηθέα και τον προτρέπει να συμφιλιωθεί με τον Δία. Ο Προμηθέας διηγείται στον χορό πως δεν έκανε μόνο το δώρο της φωτιάς στους ανθρώπους, αλλά ότι τους δίδαξε και όλες τις πολιτιστικές δεξιότητες όπως τη γραφή, την ιατρική, τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη μεταλλουργία, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία.

 

Στη συνέχεια επισκέπτεται τον Προμηθέα η Ιώ, την οποία ο Δίας μεταμόρφωσε σε αγελάδα. Μια αλογόμυγα που έστειλε η Ήρα, η γυναίκα του Δία, κυνήγησε την Ιώ σε ολόκληρη τη διαδρομή της από το Άργος στον Καύκασο. Ο Προμηθέας προβλέπει το μέλλον των ταξιδιών της Iούς, λέγοντάς της ότι ο Δίας θα τελειώσει το μαρτύριο της στην Αίγυπτο, όπου θα φέρει στον κόσμο έναν γιο ονόματι Έπαφο. Ο Προμηθέας προφητεύει επίσης ότι ένας από τους απογόνους του Έπαφου θα τον απαλλάξει από το δικό του μαρτύριο. Τέλος ο εξοργισμένος Δίας στέλνει τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο θεό, στον κόσμο των θνητών για να απαιτήσει από τον Προμηθέα να του πει ποιός απειλεί να ανατρέψει τον «πατέρα των θεών και των ανθρώπων» από τον θρόνο του. Ο Προμηθέας αρνείται και ο Δίας τον κατακεραυνώνει και τον βυθίζει στην άβυσσο.

 

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ είναι το πρώτο δράμα μιας τριλογίας με σατυρικό δράμα που ονομάστηκε «Προμήθεια».  Από τα άλλα μέρη της τριλογίας («Προμηθέας Πυρφόρος» και «Προμηθέας Λυόμενος») έχουν σωθεί μόνο αποσπάσματα. Σύγχρονοι φιλόλογοι αμφισβητούν την πατρότητα του Αισχύλου (525-456 π. Χ.) ως συγγραφέα του «Προμηθέα Δεσμώτη». Πιστεύουν ότι η τραγωδία αυτή γράφτηκε μετά τον θάνατο του Αισχύλου.

 

Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης»

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Τρίτη 19 Ιουλίου, ώρα 21.30

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

 

Σκηνοθεσία: Werner Schulze

Σκηνικό: Sugeng Yeah

 

Ερμηνεύουν: Derry Oktami, Adi Nugraha, Hari Prasetyo, Harris Syaus, Didi Hasyim, Yohana Gabe, Dony Suryatin, Artasya Sudirman, Devi Ayudya Satriani, Yohana Gabe

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 15€ κανονικό, Μειωμένο: 12€ (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων)

 

 

Προπώληση:

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

 

Δράμα: «Granazi Store» 19ης Μαϊου 89 & Γεωργίου Παπανδρέου 21, Τηλ. 2521045812

 

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο Δύο -2-, Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας