Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας, τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας, και το Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 και ώρα 21.00 στο αίθριο της Παλιάς Μουσικής (Χαλίλ Μπέη τζαμί) με ελεύθερη είσοδο για όλους

 

Στην άκρη του Αιγαίου, της Ελλάδας και της Ευρώπης, στο Καστελόριζο,  θα ταξιδέψει τους θεατές της Καβάλας το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) μέσα από την προβολή του νέου ιστορικού και βραβευμένου ντοκιμαντέρ που δημιούργησε με τίτλο: «Στην άκρη του Αιγαίου - Καστελόριζο».

 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών τιμώντας την πολυκύμαντη ιστορία του ακριτικού νησιού, προσπαθεί να αναδείξει την σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών  στην ευρύτερη περιοχή. Στο νοερό αυτό ταξίδι - ιστορική αναδρομή σε Ρόδο, Αντίφιλο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα, Καστελλόριζο, οι  μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού πρωταγωνιστούν,  καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του.

 

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο «An Island in Time 1890-1948» του Nicholas Pappas, στο ημερολόγιο «Ιστορίες του Καστελλορίζου», της Χριστίνας Ευστρατιάδου, γερόντισσας Καστελλοριζιάς, αλλά και σε  αρχειακό υλικό του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ,  της ΕΡΤ αλλά και σε πλούσιο  οπτικοακουστικό  αρχείο.

 

Στο διάρκειας πενήντα λεπτών εξαιρετικού ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται με αφηγηματική γλαφυρότητα η ιστορική πορεία ενός νησιού που στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα όχι μόνο έσφυζε από ζωή αλλά αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και ναυτικά κέντρα της ανατολικής μεσογείου. Μ’ έναν μεγάλο στόλο εμπορικών πλοίων, με κατοίκους που δραστηριοποιούνταν  σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με φημισμένα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, με ζηλευτή οργάνωση της τοπικής κοινωνίας παρά την οθωμανική κυριαρχία που επικρατούσε στο νησί, με κάλυψη όλων των υλικών  αναγκών των κατοίκων χάρη στο τρόπο που λειτουργούσε η δημογεροντία του νησιού.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου - Άγγελος Κοβότσος

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας

Αφήγηση: Νένα Μεντή