γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Εικόνα της Καβάλας αρχές της δεκαετίας του 1960, είναι μεγάλη η οικοδόμηση του κέντρου. 

 

Τα παλαιά κτίρια κυρίως αποθήκες καπνού και μικρές βιοτεχνίες δίνουν την θέση τους στις πολυκατοικίες και την αντιπαροχή. 

 

Οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Φιλελλήνων – Βενιζέλου – Κωστή Παλαμά και Παύλου Μελά. Θα χτιστεί μια μεγάλη οικοδομή με δύο εισόδους, από την οδό Βενιζέλου αλλά και από την οδό Κωστή Παλαμά. Διακρίνονται τα κτίρια της Εθνικής Τραπέζης, νεόδμητο τότε κτίριο αλλά και της μεγάλης Καπναποθήκης. 

 

Το οικόπεδο όπου χτίστηκε αργότερα ο κινηματογράφος ΑΠΟΛΛΩΝ στην εικόνα φαίνεται να χρησιμοποιείται ως χώρος των υλικών οικοδομής. 

 

Στο νέο κτίριο θα στεγάζονταν αργότερα το ξενοδοχείο ΦΙΛΙΠΠΟΙ αλλά και υπηρεσίες της Εισαγγελίας Καβάλας και του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Στην οδό Κωστή Παλαμά (με την ονομασία παλαιότερα Αμπάς Χιλμί) υπήρχε πρακτορείο υπεραστικού ΚΤΕΛ. 

 

Στο βάθος της φωτογραφίας διακρίνεται το κτίριο του Α΄ Γυμνασίου (τότε Γυμνάσιο Αρένων). 

 

Μέρος των οικοπέδων αυτών είχαν δοθεί από το κράτος ως αποζημίωση σε δικαιούχους που τα κτίσματα τους, κατέστρεψαν οι Βούλγαροι κατά την διάρκεια της κατοχής των ετών 1941 – 44.