Προχώρησε η υπαγωγή στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.) του έργου: «Καταδυτικό Πάρκο στο ακρωτήριο Αγίου Αντωνίου Θάσου» του Δήμου Θάσου της Π.Ε. Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έκδοση πρόσθετων όρων διασφάλισης της ακεραιότητας προστατευόμενης περιοχής.

 

Υπάρχει αγωνία για την ολοκλήρωση του καταδυτικού πάρκου καθώς στόχος του έργου είναι η αύξηση τόσο του καταδυτικού τουρισμού όσο του τουριστικού προϊόντος της Θάσου.

 

Η αγωνία παίρνει τέλος αφού η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να προχωρά στην οικολογική αξιολόγηση, με τους ακόλουθους πρόσθετους όρους:

 

1. Να μην πραγματοποιηθούν εργασίες εγκατάστασης του εν θέματι έργου την περίοδο αναπαραγωγής του Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), ήτοι αρχές Φεβρουαρίου έως και τέλος Ιουνίου.

 

2. Για να μην καταστραφεί ή και κατακερματιστεί ο τύπος οικοτόπου προτεραιότητας 1120* «Εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με Posidonia (Posidonion oceanicae)», να γίνει χρήση οικολογικών αγκυροβολίων (τύπου HARMONY βάσει της ΕΟΑ) των προτεινόμενων ναυδέτων, καθώς σύμφωνα με την ΕΟΑ η θαλάσσια περιοχή του προτεινόμενου καταδυτικού πάρκου έχει μεγάλη έκταση του λιβαδιών Ποσειδωνίας.

 

3. Η πόντιση των προτεινόμενων φωτοσημαντήρων θα πρέπει να γίνει εκτός λιβαδιών ποσειδωνίας και σε ικανή απόσταση από αυτά, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας 1120* «Εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με Posidonia (Posidonion oceanicae)».

 

4. Η ένταση του φωτισμού των φωτοσημαντήρων πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ελάχιστες απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να αποφεύγεται η όχληση των ειδών χαρακτηρισμού της οικείας ΖΕΠ.

 

5. Η πρόσδεση των σκαφών και πλωτών μέσων να γίνεται αποκλειστικά στα ειδικά ναύδετα, που φέρουν κατάλληλη σήμανση και των οποίων η πόντιση γίνεται με την ελάχιστη δυνατή όχληση προς το υποβρύχιο περιβάλλον.

 

6. Να μην υπάρχει κανενός είδους ανάπτυξη μόνιμης κατασκευής πάνω ή σε επαφή με την χερσαία έκταση που γειτνιάζει με την θαλάσσια έκταση χωροθέτησης του έργου για την προστασία του κρίσιμου ενδιαιτήματος του είδους (Ευρωπαϊκός) Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis desmarestii).

 

7. Να συνταχθεί από τον φορέα λειτουργίας του έργου Κώδικα Καλής Πρακτικής Καταδύσεων του Πάρκου και να αποσταλεί στον ΟΦΥΠΕΚΑ με σκοπό την υποβολή σχετικών προτάσεων από τον Οργανισμό μας.

 

8. Απαγορεύεται η όχληση των ειδών που απαντώνται στη θαλάσσια περιοχή του καταδυτικού πάρκου (π.χ. άγγιγμα, χάιδεμα, τάισμα, κ.λπ).

 

9. Να μην πραγματοποιείται χρήση προβολέων στους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

10. Απαγορεύεται η θανάτωση ειδών άγριας πανίδας, η καταστροφή φωλιών και αυγών.

 

11. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών και υγρών αποβλήτων στο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του έργου.

 

12. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του καταδυτικού πάρκου να διεξαχθεί Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Επιπτώσεων της Καταδυτικής Δραστηριότητας, τα αποτελέσματα του οποίου θα πρέπει να κοινοποιηθούν στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

 

Τα δεδομένα παρακολούθησης θα χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της κατάστασης του συστήματος με σκοπό τη λήψη αποφάσεων σχετικά με αλλαγές που απαιτείται να εφαρμοστούν στον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας του καταδυτικού πάρκου.

 

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος παρακολούθησης κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του καταδυτικού πάρκου, να πραγματοποιηθεί διαβούλευση και συνεργασία με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., ώστε με βάση την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, να ληφθεί απόφαση για την μετέπειτα συχνότητα διεξαγωγής του.

 

13. Ο φορέας λειτουργίας του έργου να πραγματοποιεί συστηματική καταγραφή της καταδυτικής επισκεψιμότητας του καταδυτικού πάρκου σε ημερήσια, μηνιαία και ετήσια βάση (π.χ. αριθμός καταδύσεων/μονάδα χρόνου, καταδυτική διαδρομή που ακολουθήθηκε, κ.λπ.) και κοινοποίηση των στοιχείων στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α..

14. Απαγορεύεται η εισαγωγή ξενικού είδους φυτού ή θαλάσσιου οργανισμού, για τις ανάγκες του εν θέματι έργου.

 

15. Στα υλικά κατασκευής και χρωματισμού των αλυσίδων, των πλωτών ναυδέτων/ φωτοσημαντήρων και των αγκυροβολίων των μικρών σκαφών, δεν περιλαμβάνονται ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες/βλαπτικές για το θαλάσσιο και γενικότερα το υδάτινο περιβάλλον, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΔΥΠ/26689/388/2024 (Β’ 1672) υπουργική απόφαση.