Με ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του που φέρει τίτλο «ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΕΙΑΣ» ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής τοποθετείται σχετικά με την απόφαση της δημοτικής αρχής να συντηρήσει και να τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο το άγαλμα του Έλληνα στρατιώτη.

 

Το κείμενο του κ. Σιμιτσή αναφέρει τα εξής:

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας ανακοίνωσε ξαφνικά την απόφασή της να αποκαταστήσει και να τοποθετήσει σε κεντρική πλατεία της πόλης μας το άγαλμα του Έλληνα στρατιώτη, που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1930 από “αφανή” μαρμαρογλύπτη και αργότερα κομματιάστηκε και πετάχτηκε στη θάλασσα από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής.

 

Πρόκειται για απόφαση βιαστική και αυθαίρετη. Η καλλιτεχνική αξία του έργου είναι ασήμαντη και δεν θα προσθέσει στην ομορφιά της πόλης. Αντίθετα, θα πνίξει την πλατεία Κονσουλίδη και θα μειώσει την αξία της θυσίας στον πόλεμο του πρώτου Καβαλιώτη Ευέλπιδος. Ούτε όμως ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια, αφού η απελευθέρωση της Καβάλας έγινε από το ναυτικό.

 

Αναμφίβολα το άγαλμα έχει κάποια ιστορική αξία, που είναι ιδιαίτερη και έγκειται στη μεταχείριση που υπέστη. Ο βανδαλισμός και ο ακρωτηριασμός του συμβολίζουν τις προσπάθειες αφελληνισμού της περιοχής μας, τις πραγματικές δηώσεις και καταστροφές που υπέστησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια τριών βουλγαρικών κατοχών. Όλοι πρέπει “να θυμόμαστε και να μη ξεχνάμε”. Έτσι, η ανάδειξή του μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τη δική μας εθνική μνήμη αλλά και την αυτογνωσία των ξένων επισκεπτών, ιδίως των γειτόνων, ενισχύοντας τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

 

Υπό την έννοια αυτή το άγαλμα είναι νεότερο πολιτιστικό αγαθό και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο λόγω της ιστορικής του σημασίας. Πρέπει να χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και η συντήρησή του να γίνει με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Τέλος, ο τρόπος και ο τόπος που θα εκτεθεί υπάγονται στην αρμοδιότητα του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων, που πρέπει να γνωμοδοτήσει σχετικά. Αν το Συμβούλιο Μνημείων δεχθεί την υπαίθρια έκθεση σε πάρκο ή άλσος, τότε πρέπει να εγκρίνουν τις σχετικές μελέτες και άλλες υπηρεσίες, όπως πχ το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν ακολουθεί τη νόμιμη οδό. Αυθαιρετεί και βιάζεται. Αντί να γίνει το πρότυπο για την επιστημονική χρήση των μνημείων και της ιστορίας επιχειρεί να τα καπηλευτεί. Είναι προφανές ότι εξοφλεί παλιά γραμμάτια στους αντιδραστικούς και ανιστόρητους κύκλους που την υποστήριξαν πριν από δύο χρόνια και συνεχίζουν να ασκούν επιρροή στις αποφάσεις της.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΙΜΙΤΣΗ

 

 

Με νεότερη ανάρτησή του, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, αναφέρει:

 

Και πάλι για το άγαλμα.

 

Η διοίκηση έφερε το θέμα μουλωχτά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και μάλιστα αδόκιμα: Σε θέμα τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος με τίτλο «Επανατοποθέτηση αγάλματος Αγνώστου Στρατιώτη Βαλκανικού Πολέμου στην πλατεία Κονσουλίδη και επέκταση πεζοδρομίου στην οδό Ηρούς»! Πίστωση 12.630€, που είναι η ταρίφα για τις απευθείας αναθέσεις.

 

Τέτοιος σεβασμός. Το άγαλμα μαζί με το πεζοδρόμιο. Στην οδό Ηρούς (ξέρετε πού πέφτει;).

 

Και χωρίς καμιά διαφάνεια, πόσο κοστίζει το ένα σκέλος της απόφασης και πόσο το άλλο.

Είναι άραγε ένα απλό θέμα του Τεχνικού Προγράμματος; Ή μήπως πρόκειται για την ιστορία της πόλης αλλά και την αισθητική των δημόσιων χώρων; Δεν είναι πρωτίστως θέμα Πολιτισμού, για το οποίο πρέπει να ακουστούν όλες οι γνώμες και όλες οι προτάσεις, προκειμένου να έχουμε όσο γίνεται καλύτερα αποτελέσματα;

 

Βεβαίως, το άγαλμα δεν είχε τοποθετηθεί αρχικά στην πλατεία Κονσουλίδη. Βρισκόταν στην κεντρική πλατεία, την πλατεία Ελευθερίας. Από εκεί το σήκωσαν οι Βούλγαροι. Άρα ούτε για επανατοποθέτηση πρόκειται.

 

Και δεν είναι το ίδιο άγαλμα, αφού είναι σημαντικά αλλοιωμένο εξαιτίας των περιπετειών που έζησε. Ως εκ τούτου άλλα πράγματα συμβολίζει σήμερα. Το ιστορικό του φορτίο είναι διαφορετικό.

 

Το ίδιο μουλωχτά και χωρίς επεξεργασία, συζήτηση, διαβούλευση η δήμαρχος είχε φέρει και το θέμα για το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ισραηλιτών της Καβάλας, με τα γνωστά παραλίγο ολέθρια αποτελέσματα.

 

Η έλλειψη διαφάνειας, η απέχθεια προς τη γνώμη των ειδικών, η αποφυγή δημοσιότητας, η περιφρόνηση της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας και σε άλλα ζητήματα, πολύ πιο σοβαρά από το άγαλμα.

 

Τι γίνεται με τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ; Με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα; Με το Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης; Με το παλιό Νοσοκομείο; Με το μέλλον αυτής της πόλης;