γράφει ο Τάσος Αποστολίδης

 

Το τελευταίο τζακ ποτ στο Τζόκερ, με τα σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ να πηγαίνουν σε έναν μόλις υπερτυχερό, τροφοδότησε εκ νέου γκρίνιες, παράπονα αλλά και πολλά υποννοούμενα στους φίλους του παιχνιδιού.

 

Ο κόσμος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο διανομής των κερδών τον οποίο θεωρεί άδικο μιας και δίνονται –συγκριτικά- πολύ χαμηλά ποσά σε κάποιον που βρίσκει τα 5 ή τα 4+1 νούμερα. Τα δε διανεμόμενα κέρδη στις χαμηλότερες κατηγορίες, είναι πραγματικά αστεία σε σχέση με τον τζίρο που κάνει ο ΟΠΑΠ.

 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κληρώσεις είναι στημένες και αναρωτιούνται γιατί δεν μοιράζονται μεγάλα ποσά στην επαρχία αλλά πηγαίνουν συνήθως στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όπου εύκολα ένας υπερτυχερός μπορεί να δικαιολογηθεί ότι χάθηκε μέσα στην ανωνυμία των μεγαλουπόλεων.

 

Οι αρνητικές απόψεις μετά την πώληση του ΟΠΑΠ σε ιδιώτη είναι, όπως είναι φυσικό, ακόμη περισσότερες. Το ίδιο και οι υπόνοιες.  

 

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αρνητικές κριτικές που εκφράζονται από πολύ κόσμο, ο ΟΠΑΠ δίνει που και που απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Αν δείτε τι γίνεται στη σελίδα του Οργανισμού στο Facebook θα καταλάβετε και την μήνη του κόσμου αλλά και τη νομική ή/και ηθική θωράκιση που έχει ο Οργανισμός για μια σειρά από ζητήματα.

 

Ένα «εργαλείο» που θα βρει κανείς στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ είναι ο «Χάρτης νικητών». Εκεί θα βρει έναν διαδραστικό χάρτη με επιλογές για τα τελευταία έτη, όπου μπορεί να δει σε ποιες περιοχές της χώρας παίχτηκαν τα υπερτυχερά δελτία του Τζόκερ και πόσο χρήμα αυτά μοίρασαν.

 

Σε όλη τη χώρα έχουν κερδίσει την τελευταία 8ετία 194 άτομα στην πρώτη κατηγορία κερδών του Τζόκερ (5+1) και μοιράστηκαν 458 εκ. ευρώ.

 

 

Στο νομό Καβάλας

 

Από το 2008 έως και το 2015, δηλαδή μέσα σε 8 χρόνια, το υπερτυχερό δελτίο του Τζόκερ παίχτηκε και κέρδισε τρεις φορές στο νομό Καβάλας και μοίρασε συνολικά 11,6 εκ. ευρώ σε μόλις 3 άτομα.

 

Συγκεκριμένα, το 2009 ένας υπερτυχερός κέρδισε 2,8 εκ. ευρώ (την Κυριακή 31/5/2009, παίχτηκε στο πρακτορείο του Σταύρου Παμπούκα στην Ελευθερούπολη. Απλό δελτίο 1 στήλης με κόστος 0,5 ευρώ). 

 

Το 2012, άλλος ένας υπερτυχερός κέρδισε 1,8 εκ. ευρώ (την Πέμπτη 19/7/2012, παίχτηκε στο πρακτορείο της Ανθής Καραγιάννη στην Καβάλα. Απλό δελτίο 5 στηλών των 2,5 ευρώ). 

 

Ο πλέον τυχερός των Καβαλιωτών ήταν το 2013 οπότε το δελτίο τζόκερ τού απέδωσε 7 εκ. ευρώ (την Πέμπτη 27/6/2013, παίχτηκε στο πρακτορείο του Θεολόγου Κουρτίδη στην Καβάλα. Τυποποιημένο σύστημα, Δελτίο των 59 ευρώ – 118 στηλών).

 

 

Στην υπόλοιπη βορειοανατολική Ελλάδα

 

Τρελά κέρδη, στην 1η κατηγορία του Τζόκερ, έχουν δοθεί και σε γειτονικούς νομούς, όπως στη Δράμα το 2008 (ένας τυχερός με 2,8 εκ. ευρώ) και το 2013 (άλλος ένας με 7 εκ. ευρώ).

 

Έχει ενδιαφέρον ότι όλα αυτά τα χρόνια, ο πρώτος «λαχνός» του τζόκερ δεν έπεσε ποτέ στους τρεις νομούς της Θράκης ή στο νομό Σερρών.

 

 

Σε όλη τη χώρα

 

Σε κάθε νομό της χώρας, οι υπερτυχεροί της 8ετίας είναι από 1 έως 7 ή 8. Πάντα μονοψήφιος αριθμός.

 

Στο νομό Θεσσαλονίκης εντοπίζονται οι περισσότεροι υπερτυχεροί του Τζόκερ στην 8ετία, συνολικά 15 άτομα, οι οποίοι όμως μοιράστηκαν «μόνο» 28 εκ. ευρώ.

 

Οι περισσότεροι υπερτυχεροί, όπως άλλωστε είναι και στατιστικώς αναμενόμενο, εντοπίζονται στο νομό Αττικής: συνολικά 74 νικητές με ένα αθροιστικό ποσό της τάξης των 155 εκ. ευρώ.

 

 

ΟΙ ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ & ΟΙ ΤΥΠΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

 

«Γιατί δεν λέτε τους νικητές, δεν έχουν όνομα; Στην Αμερική εμφανίζονται να παραλαμβάνουν τις επιταγές» λένε ορισμένοι.

 

Ο ΟΠΑΠ απαντά ότι «αν επιτρέποταν από τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων και υπήρχε ταυτόχρονα η συναίνεση των νικητών , θα δημοσιεύονταν τα στοιχεία τους» .

 

 

«Μόνο προς τις μεγάλες περιοχές πάνε συνέχεια τα λεφτά π.χ Αθήνα, Αττική, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη. Προς Σέρρες, Δράμα, Κομοτηνή, και άλλες μικρές περιοχές δεν έχει ακουστεί ποτέ να δίνεται τίποτα...» λέει κάποιος άλλος.

 

Και ο ΟΠΑΠ παραπέμπει στο χάρτη των νικητών για να αποδείξει ότι υπάρχει γεωγραφική διασπορά των υπερκερδών.

 

 

 

ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΔΙΑΝΕΜΕΙ;

 

«Γιατί δεν λέτε πόσα βγάζετε κάθε φορά που έχετε τζακ ποτ και πόσο πριμοδοτείτε την επόμενη κλήρωση; Είναι γελοία τα ποσά που δίνετε σε σχέση με τα κέρδη σας.. "κλέβετε" νόμιμα και έξυπνα τον κόσμο» λέει κάποιος άλλος.

 

Και ο ΟΠΑΠ απαντά ως νομικά θωρακισμένος «όλες οι συμπληρωμένες στήλες είναι πάντα και άμεσα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα».

 

Αρκεί να δει κανείς στην τελευταία κλήρωση για να καταλάβει ότι τα 7,5 από τα 9,5 εκ. ευρώ που κέρδισε ο υπερτυχερός του τελευταίου σούπερ τζακ ποτ, τα μάζεψε ο ΟΠΑΠ από την αγορά μόνο στο τελευταίο τριήμερο. Με άλλα λόγια… τα υπόλοιπα είναι κέρδη και μάλιστα με το νόμο.

 

 

ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΕΙ ΤΟΣΑ ΛΙΓΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ;

«Γιατί δίνετε τόσα λίγα χρήματα στις χαμηλότερες κατηγορίες; Με τι όρεξη θα παίξει ξανά κάποιος όταν το μέγιστο ποσό που μπορεί να κερδίσει είναι μόνο 5 ευρώ» αναρωτιέται κάποιος άλλος ενώ ένας τρίτος λέει «κάνετε εκατομμυριούχους 2-3 και τους άλλους τους κοροϊδεύετε κανονικά».

 

Σε τέτοιου είδους μπηχτές ο ΟΠΑΠ απαντά και πάλι με τη νομοθεσία παραπέμποντας στον Κανονισμό Λειτουργίας και Διεξαγωγής του Αριθμολαχείου Τζόκερ. Πρόκειται για ένα έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού από το "μακρινό" 2009, από τότε δηλαδή που ο ΟΠΑΠ ήταν ακόμη κρατικός. Για την ιστορία, τον Κανονισμό αυτό -που είναι ακόμη σε ισχύ- υπογράφουν οι τότε υπουργοί Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, επί πρωθυπουργίας του οποίου λίγα χρόνια αργότερα ο ΟΠΑΠ  ιδιωτικοποιήθηκε.

 

Σε εκείνον τον Κανονισμό βασίζεται σήμερα ο ιδιώτης (Μελισσανίδης) που έχει πάρει τον Οργανισμό και προτιμά να μην αλλάξει τίποτα.

 

Τι προβλέπει ο Κανονισμός; Δείτε ενδεικτικά:

  • Στην 1η κατηγορία (5+1) διανέμεται στους τυχερούς το 19,9% των ακαθάριστων εισπράξεων της τρέχουσας κλήρωσης.
  • Στην 2η κατηγορία (5) διανέμεται στους τυχερούς το 8,85% των ακαθάριστων εισπράξεων της τρέχουσας κλήρωσης.
  • Αν στις 2 παραπάνω κατηγορίες δεν υπάρξουν νικητές σε μία κλήρωση, τότε τα διανεμόμενα ποσά μεταφέρονται προς διανομή σε επόμενη κλήρωση και προστίθεται στα ποσά που μοιράζει η κάθε κατηγορία (έτσι δουλεύει το τζακ ποτ).
  • Στην 3η κατηγορία (4+1) διατίθεται το ποσό των 2.500€ σε κάθε νικητή (ασχέτως τζίρου του ΟΠΑΠ).
  • Στην 4η (4) και στην 5η κατηγορία (3+1) διατίθεται το ποσό των 50€ σε κάθε νικητή (πάλι ασχέτως τζίρου).
  • Στην 6η (3) και στην 7η κατηγορία (2+1) διατίθεται το ποσό των 2€ σε κάθε νικητή.
  • Στην 8η κατηγορία (1+1) διατίθεται σε κάθε νικητή το ποσό των 1,5€.

 

 

ΟΙ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

 

Η βασική, θα έλεγε κανείς, υπόνοια των δυσαρεστημένων του Τζόκερ είναι ότι «οι κληρώσεις είναι στημένες».

 

Είναι πάντως ενδιαφέρουσα η απορία που εκφράζει ένας παίκτης: «Γιατί η κλήρωση δεν γίνεται από άτομα που θα βρίσκονται μέσα στη διαδικασία; Γιατί βάζετε τα νούμερα σε ηλεκτρονική κληρωτίδα; Είναι δύσκολο έξι παιδάκια να παίρνουν κι από ένα νούμερο;».

 

Ένας άλλος παίκτης λέει «Το κομπιούτερ της μηχανής βγάζει ό,τι νούμερα τον προγραμματίσεις ! Χρειάζονται μόνο 5 λεπτά για να ψάξει εκατομμύρια στήλες και να βρει τα νούμερα που δεν κερδίζουν ! Μετά τα βγάζει από την κληρωτίδα ! Το μπαλάκι που πρέπει να βγει οδηγείται ηλεκτρονικά στην έξοδο ! Απάτη είναι διότι δεν είναι τυχαίο πως πάντα παραμονές της νέας χρονιάς έχουμε δέκα και δεκαπέντε τζακ ποτ ! Βγάζει μάτια...».

 

Μερικοί πάνε το παράπονό τους ένα βήμα παραπέρα και «την λένε» στον ΟΠΑΠ για τις αντιδράσεις του σχετικά με άλλες εταιρίες τζόγου: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε που κοροϊδεύετε τον κόσμο και μετά κλαίγεστε για τους τάχα βαρόνους του "παράνομου" τζόγου (παράνομο το λέτε εσείς, διότι εκείνοι είναι κανονικά αδειοδοτημένοι στη χώρα τους εντός Ε.Ε). Με 40 εκ περίπου να έχουν παιχθεί σε στήλες και εσείς επιστρέφετε μόνο 9 εκ ΕΥΡΩ. Και μην μιλήσετε για προμήθειες στα πρακτορεία, γιατί εσείς δίνετε άδειες από εδώ και εκεί, και γέμισε πρακτορεία σε κάθε γωνιά η χώρα. Πρόβλημά σας. Μακάρι, τα ξένα funds να έρθουν και να αγοράσουν τα πάντα».

 

Δύσκολα θα βρει κανείς απάντηση του ΟΠΑΠ στα αιτήματα του κόσμου για απλοποιημένη κλήρωση αριθμών και κατάργηση της ηλεκτρονικής κληρωτίδας. Ο ΟΠΑΠ απαντά επιλεκτικά στα σχόλια του κόσμου…

 

Απαντήσεις για την ώρα έχουν δοθεί στις μπηχτές του κόσμου περί μαγνητοσκοπημένων κληρώσεων (ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι είναι πάντα live και μάλιστα ανοιχτές για το κοινό) αλλά και για το 30λεπτο που μεσολαβεί από το κλείσιμο των πρακτορείων μέχρι τη διενέργεια της κλήρωσης (ο ΟΠΑΠ επικαλείται διαδικαστικούς λόγους αναλύοντας μια σειρά ενεργειών που διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας).

 

Πάντως οι απόψεις διίστανται. Θα βρεις και πολλούς στο προφίλ του ΟΠΑΠ που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν γκρίνιες από πολλούς γιατί στατιστικώς είναι εξαιρετικά λίγες οι πιθανότητες να πετύχεις το 5+1 σε δύο σύνολα των 45+20 αριθμών. Μάλιστα λένε «αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού, αν δεν συμφωνείς, δεν παίζεις». 

 

 

ΣΤΗΜΕΝΗ ΛΟΤΑΡΙΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ 

 

Στην Ελλάδα έχουν εκφραστεί πολλές φορές υπόνοιες για στημένες κληρώσεις σε τέτοιου είδους παιχνίδια αλλά δεν έχει αποδειχτεί κάτι. Αντιθέτως, μέσα στο 2015, από μια τηλεοπτική γκάφα στην τηλεόραση της Σερβίας είχε φανεί ότι η κλήρωση ήταν στημένη.

 

Η ηλεκτρονική κληρωτίδα της σερβικής λοταρίας λειτουργεί κι εκεί με στροβιλισμό που παράγει αέρας, όπως στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ενώ η παρουσιάστρια εκφωνούσε τους αριθμούς της κλήρωσης, ακριβώς στον τρίτο αριθμό, αντί του αριθμού 27 που βγήκε, εμφανίστηκε στην οθόνη το 21 στον πίνακα με τους αριθμούς.

 

Η παρουσιάστρια πανικοβλήθηκε και ήταν αμήχανη για αρκετά λεπτά.

 

Σα να μη συνέβη τίποτα όμως συνέχισε την κλήρωση και… (τι σύμπτωση!) ο επόμενος αριθμός που βγήκε από την κληρωτίδα ήταν αυτός που κατά λάθος εμφανίστηκε λίγο πριν στην οθόνη, δηλαδή το 21.

 

Δείτε το video περίπου στο 1 λεπτό. Ο επόμενος αριθμός έχει ήδη βγει στην οθόνη χωρίς να έχει κληρωθεί ακόμα.

 

Η τηλεοπτική μετάδοση ήταν απευθείας. Αποτέλεσμα της τεχνικής γκάφας ήταν να παραιτηθεί ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής Λόττο της Σερβίας, ενώ 6 άτομα προσήχθησαν από την αστυνομία αλλά συνέχεια δεν δόθηκε.

 

Για την ιστορία… την συγκεκριμένη βραδιά, ΔΕΝ βρέθηκε τυχερός στην 1η κατηγορία και υπήρξε ΤΖΑΚ ΠΟΤ.

 

Οι κληρώσεις Λόττο και Τζόκερ εξακολουθούν και διεξάγονται κανονικά στη Σερβία, με τον ίδιο τρόπο.