Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας διοργανώνει Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Μη Φαρμακευτική Αντιμετώπιση της Υπέρτασης» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 7 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Η Εκδήλωση περιλαμβάνει τις παρακάτω εισηγήσεις:

Αντιμετώπιση Αρτηριακής Υπέρτασης: Ξενοφών Κροκίδης, Παθολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Δίαιτα:  Κωνσταντίνα Γιάγκου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Άσκηση: Σάββας Τοκμακίδης, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Διαχείριση του Στρες:Μιχάλης Σωτηρίου, Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικού Τμήματος Γ.Ν.Καβάλας

 

 Πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης

 

Η υγιεινή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Ελαττώνοντας το αλάτι και την κατανάλωση αλκοόλ και τρώγοντας πράσινα λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορεί να επιτευχθεί διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και μείωσή της σε περίπτωση υπέρτασης. Την ίδια επίδραση έχουν και η συστηματική άσκηση μέτριας έντασης και η διακοπή του καπνίσματος.

 Σε ασθενείς με υπέρταση, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν εντατική αγωγή με σκοπό τη μείωση  της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα τουλάχιστον 140/90 mmHg(14 με 9) σε όλους τους ασθενείς.

Φαρμακευτική αγωγή θα χρειασθεί η πλειονότητα των υπερτασικών ασθενών. Αν η αρτηριακή πίεση-στόχος δεν επιτευχθεί με τη χορήγηση ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου, τότε θα απαιτηθεί είτε αύξηση της δοσολογίας, είτε η προσθήκη ενός ή περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων.

 

                         Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

    ΞΕΝΟΦΩΝ  ΚΡΟΚΙΔΗΣ                             ΓΡΗΓΟΡΗΣ  ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ