Την πολιούχο της Αγία Βαρβάρα γιορτάζει με όλες τις τιμές η πόλη της Δράμας. Όπως είναι γνωστό, παραμονής της εορτής, ξεκινούν οι θρησκευτικές και εθιμικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας.
Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο ναΐδριο της Αγίας Βαρβάρας, έγινε η παράκληση της Αγίας, και ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας, με την κατάθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.
Το έδεσμα της «Βαρβάρας»
Η παράδοση θέλει προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας να παρασκευάζουν οι νοικοκυρές «βαρβαρίτσα», ένα χυλό από σιτάρι με διάφορα φρούτα και ξηρούς καρπούς και να το μοιράζουν προς υγεία και ευφορία.
Στις 4 Δεκεμβρίου, η εκκλησία τιμά την μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, της Μεγαλομάρτυρας, προστάτιδας των παρθένων, των ψυχορραγούντων και των πυροβολητών αλλά και προστάτιδα του ελληνικού Πυροβολικού.
Επίσης η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα και των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την βλογιά και άλλες.
Για να την «γλυκάνουν» σε πολλές περιοχές την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν «Βαρβάρα». Το έθιμο πανάρχαιο και συνεχίζεται έως και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Στους χριστιανούς η παρασκευή της «Βαρβάρας» καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό: Ο Διόσκουρος είχε συλλάβει ένα σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του.
Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους.
Έτσι κάθε χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν.
Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται βαρβάρα.
Yπάρχουν πολλές παραλλαγές του σημερινού γλυκίσματος από τόπο σε τόπο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καθενός, παραδείγματος χάριν, στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας (σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδι, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά και αποξηραμένα σύκα) ενώ στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 έως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούνταν καλότυχος.
πηγή: proinos-typos.gr