Σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Δράμας, Αναστάσιος Νικολαΐδης, αναφέρει πως έθεσε ερωτήματα στη Βουλή για το ζήτημα της υποστελέχωσης και της προβληματικής λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Δράμας, και τονίζει πως στην απάντησή του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε την αποτυχία των μέχρι τώρα χειρισμών της κυβέρνησης, λέγοντας σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης προκήρυξης, τα εξής: «Στα δύο πόδια που έχει το Νοσοκομείο, στην Παθολογική δεν πετύχαμε, στη ΜΕΘ πετύχαμε». 

 

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «στη Δράμα έχει γίνει πρόοδος», παρόλο που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με μία μόνιμη γιατρό και με στρατιωτικούς γιατρούς ή με προσωπικό που μετακινείται από άλλα νοσοκομεία.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του κ. Νικολαΐδη αναφέρει τα εξής:

“Το ζήτημα της υποστελέχωσης και της προβληματικής λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, έθεσε εκ νέου στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, καταθέτοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση, μετά την αρνητική πρόσφατη εξέλιξη να παραμείνουν άγονες οι θέσεις παθολόγων που προκηρύχθηκαν για τη Δράμα.

 

Μέσα από την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Νικολαΐδης ανέδειξε τις αστοχίες στους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων, καθώς η αποσπασματικότητα στη λήψη μέτρων λειτουργεί ανασταλτικά για την επίλυση του προβλήματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η άποψη της τοπικής κοινωνίας την οποία σας μεταφέρω είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης και κυρίως, οι νομοθετικές ρυθμίσεις να γίνονται συνολικά και όχι αποσπασματικά».

 

Ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς αρχικά δόθηκαν οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών σε άγονα νοσοκομεία, στη συνέχεια δρομολογούνται τα θεσμικά κίνητρα, ενώ ακόμη αναμένεται η παροχή δυνατότητας στην αυτοδιοίκηση για θέσπιση επιπλέον κινήτρων όσον αφορά την προσέλκυση ειδικευμένων ιατρών. 

 

Επιπλέον, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας κάλεσε τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να λάβει υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και να ενημερώνεται σφαιρικά για τα σημαντικά προβλήματα και τους τρόπους επίλυσής τους, και όχι μόνο από στελέχη του κόμματός του.

 

Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένοι χειρισμοί από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά τη Δράμα, η οποία παραμένει αποκομμένη από την Εγνατία οδό και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ παράλληλα ανέδειξε και το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή και το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση δημόσιων λειτουργών. 

 

Όπως επεσήμανε, κάθε περιοχή, αλλά και κάθε Νοσοκομείο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και για αυτό η μέριμνα από πλευράς κυβέρνησης θα πρέπει να είναι στοχευμένη.

 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι «η Παθολογική κλινική στη Δράμα λειτουργεί με μπαλώματα και με μόνο μία παθολόγο» και απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας σημείωσε: «Σας μεταφέρω για ακόμη μια φορά την κραυγή αγωνίας της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί. Κάντε τα αδύνατα δυνατά για να έρθουν γιατροί στη Δράμα».

 

Στην απάντησή του ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε την αποτυχία των μέχρι τώρα χειρισμών της κυβέρνησης για την πλήρωση των θέσεων παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, λέγοντας σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης προκήρυξης, τα εξής: «Στα δύο πόδια που έχει το Νοσοκομείο, στην Παθολογική δεν πετύχαμε, στη ΜΕΘ πετύχαμε». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «στη Δράμα έχει γίνει πρόοδος», παρόλο που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με μία μόνιμη γιατρό και με στρατιωτικούς γιατρούς ή με προσωπικό που μετακινείται από άλλα νοσοκομεία.

 

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας επέλεξε να αναφερθεί μόνο σε όσα έγιναν επί δικής του θητείας, λησμονώντας ότι για την κατάρρευση της Παθολογικής και γενικότερα για την υποβάθμιση του Γ.Ν. Δράμας φέρει ευθύνη η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία δεν φρόντισε να στηρίξει το υπάρχον ιατρικό προσωπικό και να προσελκύσει και νέο, παρά τις έγκαιρες εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας. Βέβαια, θέλοντας να επιρρίψει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την οδική απομόνωση της Δράμας, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε με ευκολία για το παρελθόν και την περίοδο πριν από το 2010, ξεχνώντας όμως ότι η Ν.Δ. κυβερνάει τον τόπο από το 2019."

 

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Νικολαΐδη προς τον υπουργό:

Κύριε Υπουργέ, Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ4α/Γ.Π. 52823/11-10-2024 απόφαση του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους εγκρίθηκε η προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. Περαιτέρω, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 17287/18-10-2024 απόφαση της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιάς Καρατζόγλου προκηρύχθηκαν επτά θέσεις ιατρών για το Γ.Ν. Δράμας, εκ

των οποίων οι δύο αφορούσαν τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι πέντε την Παθολογική κλινική. 

 

Η ως άνω προκήρυξη ήταν η πρώτη μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό προβληματικών και άγονων περιοχών και για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία δεν λειτούργησε προς την κατεύθυνση πλήρωσης των θέσεων στην Παθολογική κλινική. Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την συγκεκριμένη προκήρυξη ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 και δεν υπήρξε αίτηση ενδιαφερόμενου ιατρού για την Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, η οποία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργεί με μία μόνιμη γιατρό σε σύνολο 11 θέσεων που προβλέπονται από το οργανόγραμμα. 

 

Όπως είναι γνωστό, η συνέχιση λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής διασφαλίζεται με προσωρινές λύσεις (στρατιωτικοί γιατροί και μετακινήσεις παθολόγων από όμορα νοσοκομεία), προκαλώντας τεράστια ανασφάλεια στον τοπικό πληθυσμό. Πρόσφατες είναι άλλωστε οι κινητοποιήσεις σύσσωμης της κοινωνίας της Δράμας για τη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου. Ενόψει των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ: Ποιες στοχευμένες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε άμεσα έτσι ώστε να πληρωθούν οι θέσεις ιατρών στην Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες απέβησαν ανίκανες να επιλύσουν το πρόβλημα;”