Περιήγηση στην πόλη της Καβάλας και συγκεκριμένα σε σημεία που συνδέονται με την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανοβουλγαρικής κατοχής διοργανώνει την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστοριοτοπίες». Το κόστος συμμετοχής στη Βόλτα ανέρχεται στα 10 ευρώ.
Δείτε την ανακοίνωση:
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε μια συνταρακτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας με ιδιαίτερα δραματικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.
Η κατάληψη της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα τον Απρίλιο του 1941 και η παραχώρηση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στη Βουλγαρία σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου ιδιαίτερα σκοτεινής για την περιοχή, η οποία διήρκησε για ένα χρονικό διάστημα 3,5 χρόνων μέχρι την Απελευθέρωση το φθινόπωρο του 1944.
Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα περπατήσουμε στην πόλη της Καβάλας και θα επισκεφθούμε διάφορα σημεία που συνδέονται με την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανοβουλγαρικής κατοχής.
Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίσουμε τα βασικά γεγονότα αυτής της περιόδου και θα συζητήσουμε για την πολιτική που εφάρμοσαν οι βουλγαρικές αρχές στην περιοχή. Επιπλέον, θα προσεγγίσουμε ορισμένα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην τοπική κοινωνία, όπως η πείνα, η μαύρη αγορά, οι βουλγαρογραμμένοι και η Αντίσταση.
Θα ιχνηλατήσουμε το κοινωνικό τοπίο της καθημερινότητας και θα ανασυστήσουμε όψεις της εμπειρίας των ανθρώπων που βίωσαν αυτή την ταραγμένη εποχή.
Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, 11 π.μ.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ
Υπεύθυνοι περιήγησης: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ & Ειρήνη Πουλίση, θεατρολόγος – ηθοποιός
Δηλώσεις συμμετοχής: 6976266393, [email protected] (Σε κάθε περιήγηση θα δίνονται δύο δωρεάν θέσεις σε ανέργους. Απαραίτητη η κράτηση θέσης)
Διοργάνωση: Ιστοριοτοπίες
Οι Ιστοριοτοπίες είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και την ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας.
Μέσα από την υλοποίηση διαφόρων επιμορφωτικών δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και θεματικές περιηγήσεις έχει ως στόχο τη διάχυση της ιστορικής γνώσης στην τοπική κοινωνία και την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής και βιωματικής επαφής με το παρελθόν με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.
(δελτίο Τύπου)