«Τα τρία λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης) μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, δημιουργώντας υπεραξία για την περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός σημαντικού κέντρου εμπορευματικής κίνησης, πέραν του αμυντικού εξοπλισμού», ανέφερε ο Χριστόδουλος Τοψίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Southeast Europe Connectivity Forum II, που έγινε την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο “Makedonia Palace”.

 

Σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας ΑΜΘ, αναφέρει τα εξής:

“O Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου 2024 στο 2ο Southeast Europe Connectivity Forum στη Θεσσαλονίκη και απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μαρίας Σαμολαδά, για το αναπτυξιακό προφίλ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται και αναδεικνύουν τον ευρύτερο γεωστρατηγικό ρόλο της περιοχής, καθιστώντας την ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Στην παρέμβασή του ο κος Τοψίδης υπογράμμισε ότι τα τρία λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης – μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, δημιουργώντας υπεραξία για την περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός σημαντικού κέντρου εμπορευματικής κίνησης, πέραν του αμυντικού εξοπλισμού. 

 

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας διεθνής μεταφορικός κόμβος, με δύο αεροδρόμια, δύο λιμάνια, την Εγνατία Οδό και σιδηροδρομικό δίκτυο, στο οποίο η κυβέρνηση επενδύει με μεγάλα έργα, όπως η σύνδεση με το λιμάνι Καβάλας και η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σβίλεγκραντ.

 

Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε την σημασία της Περιφέρειας ΑΜΘ και ως ενεργειακό κόμβο, με τη λειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB, την έναρξη από 1 η Οκτωβρίου της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έκανε γνωστό ότι συζητείται να γίνει

και δεύτερος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή. 

 

«Όλα αυτά διαμορφώνουν νέες οικονομικές δυνατότητας, αναπτυξιακή δυναμική και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό ρόλο της Περιφέρειας μας, καθιστώντας την παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», τόνισε.

 

Τέλος, για τα αναπτυξιακά κίνητρα για την Περιφέρεια ΑΜΘ και αν το πρόγραμμα «Έβρος μετά» ενδυναμώνει την οικονομία της περιοχής, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και πολλαπλασιαστικά θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Πρόκειται για μία δέσμη μέτρων, συνολικού ύψους 2,8 δις ευρώ, που διαμορφώνονται σε τρεις άξονες. Τα 19 μεγάλα έργα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα έργα υποδομών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το πρόγραμμα «Έβρος μετά».

 

Στο πρόγραμμα «Έβρος Μετά» συμπεριλαμβάνονται οι 47 προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ύψους 280 εκ., εκ των οποίων τα 30 εκ. ευρώ είναι από χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας μας. 

 

Οι πρώτες προσκλήσεις από πλευράς Περιφέρειας θα είναι έτοιμες εντός του Δεκεμβρίου και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι προσκλήσεις για το σύνολο των 30 εκ. ευρώ.

 

Η Περιφέρεια έχει θέσει σε εφαρμογή μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική και τα αποτελέσματά της θα είναι πολύ σύντομα ορατά σε όλους τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.”

 

 

Η ανακοίνωση των διοργανωτών του συνεδρίου για τη συζήτηση, αναφέρει τα εξής:

“Με πυρήνα το λιμάνι της, η Αλεξανδρούπολη βάζει πλώρη για να αναδειχθεί σε μεταφορικό και εμπορευματικό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται έργα σιδηροδρομικά, οδικά και λιμενικά, που θα αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της πόλης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

 «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω γεωπολιτικών αλλαγών έχει αποκτήσει έναν ρόλο αναγνωρισμένο», ανέφερε ο Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συζήτηση με τη Μαρία Σαμολαδά, Δημοσιογράφος, City 106.1 & SAMtimes.gr, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Southeast Europe Connectivity Forum II, που πραγματοποιείται  σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη, τα τρία λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης - όπου πραγματοποιούνται έργα αναβάθμισης αυτό το διάστημα - και Καβάλας μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Πρόσφατα μάλιστα υπεγράφη σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ για το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. 

 

«Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να υλοποιηθούν 17 έργα, την ώρα που πραγματοποιείται η αναβάθμιση του τελωνείου των Κήπων και είναι υπό συζήτηση ένας νέος τελωνειακός σταθμός. 

 

Την ίδια ώρα, μια νέα σελίδα άνοιξε για την Ελλάδα από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη καθώς αναβαθμίζει τον ενεργειακό της ρόλο, καθιστώντας την ενεργειακό κόμβο αλλά και παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικότερα», σημείωσε ο κ. Τοψίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πρώτη σε εντάξεις με 504 εκατ. ευρώ.”