Σύμφωνα με τον Δήμο Καβάλας, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ολομέλεια του Δικτύου προέδρων δημοτικών συμβουλίων, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη.

 

Ο υφυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να αναπτυχθεί στενή σχέση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δικτύου για να λύνονται καθημερινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

 

 

 

Αναλυτικά ο Δήμος Καβάλας αναφέρει σε ανακοίνωση του τα εξής:

“Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ολομέλεια του Δικτύου Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη και με οικοδεσπότες τον Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, Στέλιο Μαμαλάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστα Σταυρόπουλο.

 

Στο Δίκτυο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 200 Πρόεδροι ΔΣ από όλη την Ελλάδα πολλοί από τους οποίος μίλησαν στην 1η Ολομέλεια και όλοι ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία, αλλά και την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ιωαννιτών Αναστασία Γιογλή που επεξεργάστηκε τα διάφορα καταστατικά θέματα και την μορφή που μπορεί να πάρει το Δίκτυο.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την πρωτοβουλία ο Υφυπουργός κ. Σπανάκης ο οποίος όχι μόνο παραβρέθηκε, αλλά κάθισε μέχρι το τέλος και άκουσε όλες τις τοποθετήσεις των Προέδρων που μίλησαν για να δώσει στο τέλος και τις απαντήσεις. 

 

Ο Υφυπουργός εξέφρασε έντονα την επιθυμία να αναπτυχθεί στενή σχέση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δικτύου για να λύνονται καθημερινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να υπάρχει ανοιχτός συνεχής δίαυλος επικοινωνίας.

 

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 

 

Τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν μέσα από τις τοποθετήσεις του Προέδρων ήταν τα εξής:

 

  1. Η νεοεισαγόμενη διάταξη της Λογοδοσίας που όπως φαίνεται ταλαιπωρεί καθολικά όλους τους δήμους. Οι Πρόεδροι συνέτειναν στην άποψη να αραιώσουν οι λογοδοσίες, αφού υπάρχει και η διαδικασία των ερωτήσεων προ ημερήσιας διάταξης και να γίνει ανά τετράμηνο ή εξάμηνο, καθώς και να αποσαφηνιστεί η διαδικασία
  2. Η κατηγοριοποίηση των δήμων στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας αφού διαπιστώθηκε ότι μικροί και μεγάλοι δήμοι, μητροπολιτικοί και νησιωτικοί ή ορεινοί, έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες λειτουργίας, διαφορετικά μέσα και διαστάσεις
  3. Οι αμοιβές – αποζημιώσεις των Προέδρων 
  4. Η διαχείριση της τάξης 
  5. Η αποσαφήνιση για την εφαρμογή του πρότυπου κανονισμού 
  6. Η διαχείριση των απουσιών ή των κατ΄επίφασιν παρουσιών αφού διαπιστώθηκε ευρεία πρακτική, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να παρουσιάζονται απλώς σε ένα δύο θέματα κάθε τρεις συνεδριάσεις για να μην βγουν έκπτωτοι.
  7. Η παροχή διευκρινίσεων για το θέμα των αρμοδιοτήτων 
  8. Η συλλογή 25 υπογραφών με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να φέρνουν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από πολλούς προέδρους θεωρήθηκε καταχρηστικό”