Δε μπορεί να εξαρτάται από τη φιλανθρωπία κάτι που είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας και ο επικεφαλής της, Χρήστος Ποτόλιας.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:
Η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, επιβάλλεται να αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δε μπορεί να εξαρτάται από τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς. Οι ανάγκες των παιδιών μας δε χωράνε στο στενό κορσέ των «χορηγιών».
Με το γνωστό επιχείρημα ότι «το κράτος δεν έχει λεφτά» και «δεν έχει λεφτά» για τις ανάγκες του λαού, αλλά έχει για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών (φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, «ζεστό» χρήμα), αφήνεται πεδίο λαμπρό στους «φιλεύσπλαχνους» μεγαλοεπιχειρηματίες να κάνουν τους «ευεργέτες».
Σε αυτό τον κόσμο όμως τίποτε δεν είναι δωρεάν!
Τα χρήματα για να το παίξουν ευεργέτες τα αφεντικά της Energean, προέκυψαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Επισημάνουμε ότι η Energean έστειλε στην ανεργία 120 εργαζόμενους της, οι οποίοι δεν δέχτηκαν τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τους έστειλε μάλιστα στα δικαστήρια, βάση του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου, ως κοινούς εγκληματίες.
Καμία έκπληξη από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία κάνει ανάλογη δωρεά και στο Ισραήλ, χέρι βοηθείας στο κράτος δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, αφού αυτό δεν “προλαβαίνει” να ικανοποιήσει τις ανάγκες των παιδιών του Ισραηλινού λαού, δεν έχει να δώσει παρά μόνο για κανόνια και σφαίρες που μακελεύουν τα παιδιά της Παλαιστίνης.
Τα προβλήματα της εκπαίδευσης πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της πάλης μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, καθώς και των συλλογικών τους οργάνων, συνολικά του λαϊκού κινήματος και όχι η έκφραση ευχαριστιών και οι «τεμενάδες» στους διάφορους «χορηγούς».
Τέτοιου είδους πρακτικές, των «τεμενάδων», το μόνο που κάνουν είναι να «ξεπλένουν» τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στη συνείδηση του λαού. Προετοιμάζουν ουσιαστικά το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις συνδιδασκαλίες, την κατασκευή σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ, που περιμένουν πώς και πώς οι …«ευεργέτες» επενδυτές.
Η προστασία και της εκπαίδευσης, προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της φύσης. Η πάλη για τα καθημερινά οξυμένα προβλήματα θα πρέπει να συνδέεται με την προοπτική, με το σχεδιασμό της οικονομίας σε άλλη βάση ώστε αυτή να ικανοποιεί τις σημερινές ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματιών.
Καβάλα 09-09-2024
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
(δελτίο Τύπου)