Από υποθαλάσσια απειλή για τα άλλα αλιεύματα κατέληξε μια γαστρονομική επιλογή για τους καλοφαγάδες.

 

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού, ανέλαβε να αναδείξει τα πιάτα που αποτελούν τον “σπαρταριστό” θησαυρό μιας περιοχής, το μπλέ καβούρι που περιμένει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

 

 

Μια ανάσα έξω από την Κεραμωτή της Καβάλας ο τοπικός συνεταιρισμός λειτουργεί ένα κατάστημα ψητοπωλείο για τα ψάρια των αλιέων.

 

Ο Σταύρος Αρβανιτάκης, πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Κεραμωτής, εξηγεί πως πρόκειται για μια μακρά προσπάθεια, προτού δημιουργηθεί το κατάστημα, προκειμένου να φτάνουν τα αλιεύματα από την θάλασσα στο πιάτο. 

 

Παραδοσιακό αυγοτάραχο, φιλέτο καπνιστό και ότι έχει η θάλασσα σε δέκα λεπτά παραδίδονται από τα δίκτυα στα χέρια του μάγειρα.

 

Μέχρι πρότινος το μπλέ καβούρι αποτελούσε πονοκέφαλο για τους ψαράδες. Από το 2001 εμφανίστηκε και πάλι ως μεγάλος θηρευτής, καταστρέφοντας τα ψάρια, τα δίκτυα και τις ψαριές γενικά, λέει ο κ. Αρβανιτάκης.

 

Αντί να παλεύουν να το απομακρύνουν, κάτι ανέφικτο, αποφάσισαν να το εντάξουν στο μενού. Το κιλό έχει 4 με 5 ευρώ και μαγειρεμένο 7 με 8 ευρώ. Εξαιρετικά χαμηλές τιμές αν συγκριθεί με το πως πωλείται στο εξωτερικό σε δεκαπλάσιες τιμές.

 

«Όποιος δοκιμάσει διαπιστώνει πως αυτό είναι πολύ πιο νόστιμο από το συνηθισμένο καβούρι». Σύμφωνα με τους αλιείς και εταίρους στο εστιατόριο ο θρακιώτικος λικουρίνος έχει πολύ μεράκι για να παραχθεί και είναι μοναδικό για τους καλοφαγάδες. Αυτά τα αλιεύματα θέλουν μεγάλη επεξεργασία και φροντίδα συντήρησης για να τα φάει φρέσκα και ασφαλή ο καταναλωτής. Μια στάση στους χώρους του ιχθυοπωλείου, όπου όχι μόνο πωλούνται, αλλά ψήνονται ψάρια επιτόπου, αρκεί για να πείσει ότι οι ψαράδες της Κεραμωτή δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

 

Πηγή: ertnews