Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θάσου, το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους στέλνει η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου.

 

Πρόκειται για τις σωστικές παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν στο Παλατάκι στα Λιμενάρια.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Πριν από 3 περίπου χρόνια και μετά από πίεση της τοπικής κοινωνίας, η 4ηΕφορία Νεωτέρων Μνημείων, προέβη σε έκτακτες σωστικές εργασίες στο Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου και συγκεκριμένα στο Παλατάκι και στο Μικρό Παλατάκι, το κόστος των οποίων ανήλθε στις 40.849,99Ε. Οι εργασίες αυτές είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος, για την αποφυγή της άμεσης καταστροφής των δύο εμβληματικών κτιρίων διοίκησης του μνημείου.

 

Οι εργασίες αυτές σήμερα δεν ικανοποιούν τους όρους προστασίας των κτιρίων, καθώς:

 

Στο Παλατάκι:

 

- Η κάλυψη των δύο πυργίσκων με το χρησιμοποιηθέν υλικό έχει πάψει να υφίσταται. 

 

- Τα παράθυρα έχουν αρχίσει να χάσκουν ανοιχτά κι έχει ξεκινήσει η διαδικασία φυσικής φθοράς και αποκαθήλωσής τους.

 

- Τμήματα της οροφής έχουν φύγει από την θέση τους αφήνοντας το εσωτερικό απροστάτευτο.

 

- Τμήματα της στέγης έχουν αρχίσει να σαπίζουν περιμετρικά αφού δεν τοποθετήθηκαν οι υδρορροές που θα προφύλασσαν την στέγη και το κτίριο συνολικά.

 

Στο Μικρό Παλατάκι:

 

- Λαμαρίνες έχουν αποψιλωθεί

- Επικίνδυνη για το κτίριο βλάστηση έχει αναπτυχθεί

- Αυθαίρετες παρεμβάσεις παρατηρούνται στον εσωτερικό περίβολο

 

Παράλληλα, η μεταλλική γέφυρα, αναπόσπαστο μέρος του μνημείου, κατασκευασμένη ήδη κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του συγκροτήματος για να διευκολύνει την πρόσβαση προς το κτήριο διοίκησης (Παλατάκι), χρήζει άμεσης συντήρησης.

 

Η γέφυρα αυτή εκτός από σημαντικό μέρος του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Θάσου αποτελεί τοπόσημο των Λιμεναρίων και εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

 

Ρωτάμε την δημοτική αρχή πότε προτίθεται να ενημερώσει και να παρέμβει ώστε οι αρμόδιοι φορείς να προβούν στις απαραίτητες και επείγουσες εργασίες που παρατίθενται παραπάνω και σε όποιες άλλες κριθούν απαραίτητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της μοναδικότητας του μνημείου μας και η ασφάλεια των επισκεπτών.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΠΑΓΩΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  

ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

(δελτίο Τύπου)