Η συζήτηση που οργάνωσε την Κυριακή 6 Μαρτίου το πρωί Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με τοπικούς επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς του τουρισμού και της αγοράς σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό της περιοχής μας ανέδειξε τις απόψεις των φορέων για το συγκεκριμένο ζήτημα και έβαλε το πλαίσιο για τη συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Μάκης Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε στην κοινή διαπίστωση ότι είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα με την φετινή τουριστική κίνηση και έθεσε το θέμα της άμεσης δράσης, έτσι ώστε ο τουριστικός κλάδος να βρεθεί προετοιμασμένος μπροστά σε προβλήματα που αναμένεται να οξυνθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Εξήρε τη συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών στις ανάγκες των προσφύγων, αλλά ανέδειξε και την ανάγκη αφενός να περιφρουρηθεί η καθημερινή ζωή και η ασφάλεια των δημοτών, αφετέρου να προστατευτεί το αίσθημα ασφάλειας για την Καβάλα ως τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες που έρχονται.

 

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Μάκης Παπαδόπουλος συνοψίζονται στα εξής:

Είναι επείγον ο Δήμος Καβάλας να διαμορφώσει έναν κατάλληλο χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ώστε να υπάρχει οργανωμένη διαχείριση των ροών και να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι σημαντικό ο χώρος αυτός να βρίσκεται σε σημείο που δεν θα επηρεάζει την καθημερινότητα και την τουριστική επισκεψιμότητα, πιθανά εκτός αστικού ιστού.

Είναι σημαντικό το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Καβάλας να εστιάσει σε πιο κοντινές αγορές που είναι εξοικειωμένες με την περιοχή μας (Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Κεντρική Ευρώπη κ.ά.) μέσα από ειδικές δράσεις:

·         να οργανωθούν επισκέψεις (FAM TRIPS) ξένων δημοσιογράφων – διαμορφωτών κοινής γνώμης που θα καταγράψουν την κατάσταση και θα προβάλλουν θετικές εικόνες για την περιοχή μας,

·         να δημιουργηθεί και να προωθηθεί διαδικτυακά τουριστικό video που θα προβάλλει την περιοχή ως ασφαλή και φιλόξενο για όλους προορισμό. Στη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκε σύντομο video με θέμα την ανάδειξη της εθελοντικής προσφοράς των κατοίκων της Κω ως παράδειγμα θετικής καταγραφής της εμπειρίας ενός τόπου που βίωσε έντονα τον ερχομό των προσφύγων.  

·         να γίνουν διαδικτυακές διαφημιστικές εκστρατείες που θα ενημερώνουν τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες και θα προβάλλουν θετικά την Καβάλα.

Τέλος, να αναλάβουν οι φορείς του τουρισμού και της αγοράς πρωτοβουλία για συντονισμό όλων των φορέων για τα πρακτικά ζητήματα και σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς (Υπουργείο Τουρισμού, Περιφέρεια ΑΜ-Θ, Δήμος Καβάλας, ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ.ά.).

 

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των φορέων επιβεβαίωσαν τις πιέσεις που δέχεται ο τουρισμός από την προσφυγική κρίση και διατύπωσαν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη και τη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης με τους πρόσφυγες. Εξέφρασαν την ανάγκη να υπάρχει σχεδιασμός και συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, από το κράτος μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, και συμφώνησαν στο να υπάρχουν ειδικές δράσεις προβολής της περιοχής μέσω του διαδικτύου και έγκυρης ενημέρωσης των διεθνών τουριστικών πρακτόρων για την ακριβή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Τέλος, συμφώνησαν να υπάρξει μία πρωτοβουλία συντονισμού από πλευράς των φορέων του τουρισμού και της αγοράς.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Φώτης Πούλος (από την Ένωση Ξενοδόχων Καβάλας), ο Μάρκος Δέμπας (από το Επιμελητήριο Καβάλας), ο Αλέκος Ξανθόπουλος (από τον Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων Καβάλας), ο Γιάννης Παναγιωτίδης (από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Καβάλας), ο Βασίλης Λεμονίδης και ο Θόδωρος Μακαρίτης (από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας), ο Στράτος Μακρογιαννίδης και ο Γιάννης Μπερμπέρογλου (από το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας), ο Μαργαρίτης Κατσίδης (από το EUROTAXI), ο Γιάννης Θωμαΐδης (από τον Σύλλογο Επαγγελματοβιοτεχνών Ν.Καρβάλης), ο Σάββας Αναστασιάδης (από το Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ»), ο Παναγιώτης Βασιλούδης (από το Σωματείο Καφεζυθοπωλών Καβάλας), ο Θεόδωρος Χατζηχρήστος (από το Σωματείο Ζαχαροπλαστών Ν. Καβάλας), ο Δημήτρης Χαδόλιας και ο Γιάννης Θεοχαρίδης (από το Σωματείο Βιβλιοπωλών Ν. Καβάλας). Από την δημοτική κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Κιοσές και Κατερίνα Ιωαννίδου, ο Γιάννης Μούτλιας (μέλος του Δ.Σ. της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ), ο Αργύρης Βλαχόπουλος και ο Κώστας Νάνος (μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Καβάλας), ο Αχιλλέας Νικολαΐδης και ο Μιχάλης Καπέτης (εκ μέρους της δημοτικής κίνησης). Τέλος, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και διατύπωσαν την άποψή τους ο Κώστας Μποζάμπαλης και ο Μάκης Δημητριάδης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ