γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Σήμερα ..πάμε ανατολικά στην περιοχή του Περιγιαλίου στο Καρά Ορμάν όπως το λένε ακόμα οι ελάχιστοι μεγάλοι στην ηλικία Καβαλιώτες, το όνομα άλλαξε με νομοθετικό διάταγμα στην δεκαετία του 1950. Όμως η περιοχή, ευρύτερα, είχε και άλλες ονομασίες, όπως “Στρατώνες” αλλά και “Σφαγεία”, τα “Νεκροταφεία” αλλά και..”Κρητικά”. 

 

Η τελευταία ονομασία ίσως είναι άγνωστη στους περισσότερους γιατί χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του αιώνα.. Τι είχε συμβεί; 

 

Tην περίοδο 1898-1913 η Κρήτη τελούσε υπό καθεστώς αυτονομίας κάτω από την επικυριαρχία του σουλτάνου με ύπατο αρμοστή τον Πρίγκιπα Γεώργιο γιου του Βασιλέα Γεωργίου του Α’ της Ελλάδας, τότε κάποιες οικογένειες μουσουλμάνων έφυγαν από το νησί και ήρθαν στην Βόρεια Ελλάδα. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 έφυγαν για την Τουρκία. 

 

Η δημιουργία των Σφαγείων στην περιοχή αλλά και η εγκατάσταση των προσφύγων από τις Πατρίδες της Ανατολής.. “εξαφάνισε” το όνομα “Κρητικά”. Γεωργοί, αλιείς, σφαγείς και βυρσοδέψες οι νέοι κάτοικοι.. στο Καρά Ορμάν, στο οποίο από το 1926 εγκαταστάθηκε και τα στρατόπεδα του Στρατού.