Το “Kavala Trail Run” έρχεται στις 10 Μαρτίου και ο Ορειβατικός σύλλογος Καβάλας, κάνει κάποιες δράσεις καθαρισμού της διαδρομής.

 

Ο Γιώργος Παρσαλίδης μοιράστηκε κάποιες φωτογραφίες από σημεία που γίνεται η δράση και οι εικόνες αυτές, μας κάνουν να ταξιδεύουμε στο παρελθόν της πόλης και τις υδατογέφυρες.

 

Οι σημερινές Καμάρες στην Καβάλα είναι το τελευταίο τμήμα ενός τεράστιου υδραγωγείου της πρώτης οθωμανικής περιόδου. 

 

Στις αρχές του 16ου αιώνα η άνυδρη χερσόνησος της Καβάλας-Παναγίας υδροδοτήθηκε με τα νερά που πηγάζουν από την περιοχή της Παλαιάς Καβάλας. 

 

Το νερό ερχόταν στην πόλη μέσω ενός αγωγού μήκους 6 χιλιομέτρων, ο οποίος μέχρι την είσοδό του στην Καβάλα ήταν επίγειος.

 

Ο υδραγωγός ξεκινούσε από μία πηγή που είναι γνωστή ως «Μάνα του νερού» και κατά τη διαδρομή ακολουθούσε την κλίση του εδάφους.

 

Στα σημεία που υπήρχαν ρεματιές, περνούσε πάνω από πέντε πέτρινες υδατογέφυρες, που είχαν χτιστεί για αυτό το λόγο.

 

Αυτή η διαδρομή που ακολουθούσε το νερό για να έρθει στην Καβάλα ονομαζόταν “ο δρόμος του νερού”. Οι υδατογέφυρες θυμίζουν ακόμη και σήμερα το ταξίδι που έκανε το νερό στο παρελθόν.

 

Οι Καμάρες στη σημερινή τους μορφή είναι έργο των αρχών του 16ου αιώνα και αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζύρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη. Χτίστηκαν μεταξύ 1520-1530. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ιστορικοί αναλυτές αναφέρουν πως το υδραγωγείο είναι έργο παλαιότερο από την περίοδο της τουρκοκρατίας.