Η περιφερειακή παράταξη της ΑΜΘ, “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”, του Στέργιου Ηλιόπουλου, εκφράζει τους προβληματισμούς της για τα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, καθώς σε νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβλέπεται η παύση της πάγιας και τακτικής χρηματοδότησής των κέντρων από το κράτος, μέσω των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, με προγραμματικές συμβάσεις.
Αναλυτικά σε ανακοίνωση της η παράταξη αναφέρει τα εξής:
“Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα 75 Κέντρα (5 εξ αυτών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργούν στη χώρα μας πάνω από 27 χρόνια, είναι από τις, πλέον, αποτελεσματικές δομές στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης κατά των ουσιών και των εν γένει εξαρτήσεων.
Έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο που έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.
Μέσα από βιωματική δραστηριότητα και διάδραση με την Τέχνη (εικαστικά, θέατρο, χορό, μουσική, φωτογραφία κλπ.), έχουν την ευκαιρία χιλιάδες παιδιά να ανακαλύψουν την ουσία της ζωής και να απομακρυνθούν από τις εξαρτήσεις.
Η σημερινή μορφή οργάνωσης και διοίκησης των Κ.Π., είναι πρότυπο μοντέλο κοινωνικής και πολιτικής άσκησης και εκπόνησης δράσεων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Με την ισότιμη συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, με τη μορφή των Αστικών Εταιρειών, διασφαλίζουν, επίσης, την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες και αιτήματα της κοινωνίας.
Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του νέου Νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς απεξάρτησης.
Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η κατάργηση του άρθρου 61 του Νόμου 3459/2006 με επακόλουθο την παύση της πάγιας και τακτικής χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, με προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες ανανεώνονται και ρήτρες που δυσκολεύουν το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης.
Επιπλέον στο προαναφερόμενο νομοσχέδιο καταργείται το άρθρο 60, παράγραφος 4, του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης.
Όλα τα παραπάνω προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της πρόληψης. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διάσωση της φιλοσοφίας της πρόληψης και του έργου που επιτελείται εδώ και 30 χρόνια, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς στους οποίους εντείνεται το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες και συμπεριφορές.
Πρόκειται για μία φιλοσοφία που βασίζεται στην ολιστική παρέμβαση στις αιτίες που γεννούν την εξάρτηση στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα μέσα από μακροχρόνια, καινοτόμα και αξιολογημένα προγράμματα. Που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, υψηλού επιπέδου από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με ένα αποκεντρωμένο τρόπο στις εκάστοτε κοινότητες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε να ψηφίσουμε και να πιέσουμε την Κυβέρνηση για:
- Τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και ειδικότερα των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων &Προαγωγήςτης Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Δράμας «Δράση»,Π.Ε. ΕΒΡΟΥ «Ελπίδα»,Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ ,Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ «Έκφραση»,Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ «Ορφέας», με πάγια, σταθερή κρατική χρηματοδότηση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς,
- Τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης σε τοπικό επίπεδο και όχι κεντρικά, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας,
- Να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης ως εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης, διατηρώντας την ταυτότητα, την ψυχοκοινωνική φιλοσοφία και το περιεχόμενο της πρόληψης,
- Να ενισχυθούν περαιτέρω με την απαιτούμενη κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού,
- Να μη καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006.”