O αγρότης και επιτηρητής του μετεωρολογικού σταθμού της Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός, με ανάρτηση του και φωτογραφίες, αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει στην τεχνητή λίμνη στη Φωλιά του Δήμου Παγγαίου, με το νερό να είναι πλέον ελάχιστο.

 

Η στάθμη της λίμνης είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η λίμνη πέρα από την ομορφιά που είχε, είναι σημαντική και για το πότισμα χωραφιών.

 

 

Ο κ. Ζουμπλιός ανέφερε τα εξής:

“Είναι σοκαριστική η εικόνα της τεχνητή λίμνης και γενικά του Φράγματος της Φωλέας. Οι προβληματισμοί των φίλων αγροτών από την περιοχή που με παρότρυναν να ανεβάσω και σχετικό ποστ με σόκαραν καθώς από την τελευταία φορα που επισκέφθηκα την περιοχή προ μηνών, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη σήμερα.

 

Η πολύ χαμηλή στάθμη της λίμνης στα μέσα χειμώνα πρέπει να προβληματίσει και τους φορείς καθώς από την άνοιξη και μετά θα πρέπει οι καλλιέργειες που τροφοδοτούνται από την λίμνη με νερό (άλλωστε αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας της λίμνης και του φράγματος απο το ΥΠΑΑΤ το 1983) να είναι καλυμμένες με την απαραίτητη άρδευση τους ώστε να μην υπάρξει και χαμένο εισόδημα και από αυτό το γεγονός.

 

Εδώ και καιρό γράφω για τα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσουμε με την έλλειψη βροχοπτώσεων οι οποίες στην περιοχή μας το 2023 ηταν αρκετά μειωμένες.

 

Συγκεκριμένα εάν έχουμε τα τελευταία χρόνια ως ετήσιο μέσο όρο τα 500mm, το 2023 κατέγραψε ο Μ.Σ. Νεας Περαμου μολις 350mm.

 

Ειδικά τους μήνες που οι καλλιέργειες χρειάζονται νερό, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 ειχαμε 73mm υετου, δηλαδή μεσα σε 5 μήνες είχαμε μόλις 73 τόνους νερού/στρέμμα.

 

Έτσι χρησιμοποιήθηκε αρκετό νερό είτε από τις γεωτρήσεις είτε από την λίμνη για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενή τομέα.  Τι θα συμβεί εάν δεν αναπληρωθεί ο χαμενος υετος…;

 

Πιστεύω τόσο εγώ όσο και οι φίλοι με τους οποίους συζήτησα το θέμα οτι θα υπάρξει πρόβλημα.

 

Τι πρέπει να γίνει για να καλυφθεί αυτό το υετικο κενό; Σίγουρα εάν έχουμε για αρκετό χρονικό διάστημα βροχοπτώσεις. Όμως αυτο δεν μπορεί κανείς να το εξασφαλίσει, συμβόλαιο με την φυση δεν έχουμε.

 

Τεχνικοί τρόποι αναπλήρωσης του νερού μπορεί να υπάρξει;

Αυτό ίσως θα πρέπει να απαντηθεί πριν επιδεινωθεί ακομα περισσότερο η κατάσταση.

 

Δεν ξέρω τεχνικά εάν μπορεί κάποιος χείμαρρος, ρέμα, ποτάμι κτλ μπορει να διοχετεύσει το νερό στην περιοχή της λίμνης.

 

Βλέπω όμως ότι έχουμε έναν ποταμό παρά δίπλα μας που χύνει άδοξα το νερό του στην θάλασσα χωρίς να μπορούμε να έχουμε κάποιο κέρδος ουσιαστικό σαν περιοχή.

 

Θα πρέπει πάντως οι φορείς να δουν αυτό το θέμα πριν είναι αργά. Εγώ αυτό το ποστ το κάνω διότι σέβομαι τους προβληματισμούς των φίλων αγροτών και το πρόβλημα τους είναι και δικό μου πρόβλημα.

 

Δεν ξέρω αν και παλαιότερα υπήρξε τόσο χαμηλό επίπεδο στάθμης της λίμνης και θα ήθελα να απαντηθεί από κάποιον γνώστη της περιοχής και πως αναπληρώθηκε το νερό. Θα ακολουθησει και βιντεο από τη λίμνη.”