Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιο Μητρόπουλο, για την πανεπιστημιούπολη της Καβάλας και την ανακαίνιση των εστιών της, προοριζόταν ένα ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. 

 

Το ποσό τελικά δεν δόθηκε στην Καβάλα, αλλά στην πανεπιστημιούπολη των Σερρών και της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο καθηγητής του ΔΙΠΑΕ, μίλησε στην ΕΡΑ της Καβάλας, για την υπόθεση αυτή. Ανέφερε πως στις 25 Οκτωβρίου του 2022, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μία πρόσκληση για την αναβάθμιση και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών και υποδομών εστίασης. Στις 21 Ιανουαρίου κλήθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες της Καβάλας, της Σίνδου και των Σερρών να καταθέσουν προτάσεις. 

 

Στις 28 Απριλίου του 2023, έγινε η πρόταση από την Τεχνική Υπηρεσίας της Καβάλας και πήγε το θέμα στη διοικούσα επιτροπή. Η Τεχνική Υπηρεσία της Καβάλας ζήτησε 2,6 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών που είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. 

 

Από τη Σίνδο η Τεχνική Υπηρεσία ζήτησε 400.000 ευρώ για να κάνει μελέτες για μία ανακατασκευή της εστίας Δ, ενώ οι Σέρρες επειδή δεν έχουν φοιτητικές εστίες δεν υπέβαλαν πρόταση. 

 

Μετά την πρόταση της Καβάλας το θέμα πέρασε στη διοικούσα επιτροπή. Εκεί εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσκολίες, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

 

 

Στη συνέχεια ανέφερε:

“Ορίστηκε μία επιτροπή να δει το θέμα στις 12 Μαΐου και μετά ζητήθηκε από τη διοικούσα επιτροπή να γίνει μία ανακατανομή του ποσού. 

 

Κατατίθεται η εισήγηση που είναι 338 σελίδων από τον τότε αντιπρόεδρο οικονομικών υποθέσεων, κ. Μπαντέκα, και η διοικούσα αποφασίζει ότι για να γίνει ανακατανομή θα πρέπει να επιληφθεί το συμβούλιο διοίκησης, καθώς είχαν γίνει εκλογές στις (5/4/23) και το παρέπεμψε στη νέα διοίκηση του πανεπιστημίου. 

 

Η ημερομηνία υποβολής ήταν (30/9/23) να γίνει η πρόταση, παρατάθηκε αυτό μέχρι (31/12/23) και τελικά βλέπουμε ότι από ένα έγγραφο που μας έχει κοινοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία της Καβάλας, από τα 3 εκ. ευρώ που ήταν όλος ο αρχικός σχεδιασμός, τα 2,6 εκ. ευρώ για την Καβάλα και 400.000 ευρώ για τη Σίνδο, παραμένει ο σχεδιασμός των 3 εκ. ευρώ και πλέον έχουμε 2,65 εκ, ευρώ για τη Σίνδο και 350.000 ευρώ για τις Σέρρες και η Καβάλα βρίσκεται απ’ έξω”.

 

 

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο Δημοκρίτειο και στη μετακίνηση του ΔΙΠΑΕ:

“Η απόφαση αυτή ελήφθη από το συμβούλιο διοίκησης στις 13/12/23, δηλαδή ήδη είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ότι η Καβάλα θα φύγει για το Δ.Π.Θ. 

 

Ένας από τους λόγους που ενδιαφερόμαστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μετακίνησης της Καβάλας στο Δημοκρίτειο για τον απλό λόγο ότι βλέπουμε πλέον ότι υπάρχει μία διαδικασία πως ό,τι προορίζεται για την Καβάλα ας πάει για κάπου αλλού. 

 

Δεν γίνεται έτσι αυτό το πράγμα. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το θέσουμε σε διαβούλευση, διότι κάποια χρήματα τα οποία ανήκουν στην Καβάλα θα πρέπει να έρθουν εδώ. Θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία χρηματοδότηση για το κτιριολογικό της Καβάλας. Το έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα και το έχουμε συζητήσει ότι το κτιριολογικό για μας είναι το υπ. αριθμόν ένα πρόβλημα. 

 

Η Καβάλα έχει επιστημονικούς εξοπλισμούς που είναι εξαιρετικοί, είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μπορεί να βρει κανείς στην Αθήνα κ.ο.κ. Από εκεί και μετά το κτιριολογικό παραμένει ένα ζήτημα, το οποίο για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. 

 

Οι συζητήσεις τουλάχιστον που έχουν γίνει με το Δημοκρίτειο δείχνουν ότι με το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν θα είναι το κτιριολογικό της Καβάλας. 

 

Στόχος μας να φτιάξουμε έναν χώρο που να είναι όμορφος, αξιοπρεπής, όπως ακριβώς αξίζει σε έναν πανεπιστημιακό χώρο. Έχουμε πάρα πολύ καλές υποδομές επιστημονικές, θέλουμε να έχουμε και κτιριολογικές”.