Η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας, ζήτησε με ανακοίνωση της, να συζητηθεί το θέμα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
“Παρακαλούμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσετε στα ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ το ζήτημα της έξωσης του ιστορικού πολιτιστικού σωματείου της πόλης μας, το Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (ΣΤΕΓΗ).
Καθότι η ιστορία της ΣΤΕΓΗΣ αποτελεί μία πορεία ετών κατά τη διάρκεια των οποίων η προσφορά της στην πολιτιστική ζωή του τόπου ήταν σημαντική, μοναδική θα λέγαμε.
Σε αυτή την πορεία αυτό που ξεχώρισε για μεγάλες χρονικές περιόδους ήταν η προοδευτική κατεύθυνση του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου, η προσπάθεια να αποτελέσει «φάρο» πολιτισμού και σημείο αναφοράς για τη νεολαία της πόλης, πραγματική διέξοδο για την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία.
Μια συλλογική προσπάθεια να καλλιεργηθούν αξίες και ιδανικά που μόνο η γνήσια λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να αφήσει ως αποτύπωμα σε αντίθεση με την κυρίαρχη (δυστυχώς) λογική της εμπορευματοποίησης.
Η πλούσια δράση του Συνδέσμου έγινε από την προσφορά των συμπολιτών μας και την αγάπη τους για τις τέχνες και τα γράμματα, για τον πολιτισμό γενικότερα, χωρίς την ουσιαστική συνδρομή και βοήθεια από το κράτος και τους φορείς του.
Ο πολιτισμός αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, ως “κανονικό αποπαίδι” και αφήνεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Θεωρούμε ότι η συζήτηση που εξελίσσεται σχετικά με τη μετεγκατάσταση της “ΣΤΕΓΗΣ” σε άλλο χώρο, γιατί στο χώρο που τώρα στεγάζεται η “ΣΤΕΓΗ” η Μητρόπολη θέλει να δημιουργήσει “εκκλησιαστικό μουσείο” δεν αφορά μόνο το σημερινό Δ.Σ. του Συνδέσμου, τον πρώην και νυν Μητροπολίτη, τον πάλαι ποτέ Σύλλογο καπνεμπόρων, τα σχέδια για αξιοποίηση του χώρου με διαφορετικό τρόπο, αλλά το σύνολο της καβαλιώτικης κοινωνίας.
Κατανοούμε τη θεμιτή επιθυμία της Μητρόπολης να δημιουργήσει “εκκλησιαστικό μουσείο”.
Πως όμως είναι δυνατό να γίνει αυτό, δηλαδή ένας χώρος πολιτισμού, με υλικά από τα χαλάσματα του παλαιότερου πολιτιστικού κυττάρου της πόλης;
Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή, το σύνολο του Δ.Σ., πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να μπει μπροστά ο Δήμος, διεκδικώντας τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος και να ανακαινίσει το χώρο, αφού πρώτα έρθει σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη, ώστε αυτή να αλλάξει τα σχέδια της για το “εκκλησιαστικό μουσείο”, για το οποίο έχει τη δυνατότητα διαφορετικής χωροθέτησης.
Συγχρόνως ο Δήμος να σταθεί αρωγός για το σύνολο της ερασιτεχνικής δημιουργίας σε όλους τους τομείς στην πόλη μας, διεκδικώντας ανάλογα κονδύλια από το κράτος, ώστε να μη φορτώνονται στις πλάτες των συμπολιτών μας.”