"Έχοντας εδώ και καιρό έναν προβληματισμό για την πορεία της προετοιμασίας της φετινής διοργάνωσης του διεθνούς φεστιβάλ COSMOPOLIS, αποστείλαμε στην Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κυρία Αναστασία Ιωσηφίδου την παρακάτω ανοιχτή επιστολή:

 

 

Αγαπητή κυρία Ιωσηφίδου,

 

με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας θέσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με τον τρόπο που η διοίκηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ επιλέγει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ COSMOPOLIS, αλλά και τις απόψεις μας για το τι θα σήμαινε μία νέα ματιά πάνω σε αυτόν τον τόσο σημαντικό για τους Καβαλιώτες πολιτιστικό θεσμό. Έναν θεσμό που ξεκίνησε και γνώρισε την ακμή του επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη και δυστυχώς έληξε άδοξα επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή.

 

Πρώτα απ’ όλα, επισημαίνουμε το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον χαρακτήρα, τους στόχους και τον προγραμματισμό της διοργάνωσης, πλην ορισμένων πληροφοριών που έχουν δημοσιευθεί στα τοπικά ΜΜΕ.

 

Ένας τόσο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, που επανέρχεται μετά από τόσα χρόνια και διατηρεί ακόμη το συναισθηματικό και συμβολικό φορτίο του στη συνείδηση των συνδημοτών μας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν «κρυφό μυστικό» που μόνο η διοίκηση της επιχείρησης έχει δικαίωμα να γνωρίζει. Επιπλέον, ο χαρακτήρας και οι στόχοι του φεστιβάλ δεν μπορεί να μην έχουν συζητηθεί ευρύτερα με όλους εκείνους τους τοπικούς παράγοντες που θα είχαν τη δυνατότητα και την επιθυμία να συνεισφέρουν, με ιδέες και προτάσεις, στη διαμόρφωσή του.

 

Παρόλο λοιπόν που δεν κληθήκαμε να παρουσιάσουμε ιδέες και προτάσεις για τη διοργάνωση (και παρά τις πρόσφατες διακηρύξεις σας ότι κανείς δεν περισσεύει στην υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας), σας καταθέτουμε ένα σκεπτικό που δείχνει συγκεκριμένα τη προσέγγισή μας για τον χαρακτήρα και τους στόχους της διοργάνωσης:

 

1) Πιστεύουμε ότι το φεστιβάλ COSMOPOLIS, εκτός από ένα Φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας και πολυπολιτισμική λαϊκή γιορτή, πρέπει να αποτελεί φορέα πολιτιστικής διπλωματίας για τον Δήμο Καβάλας. Τον Ιούνιο του 2015, με αφορμή την υπόθεση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων Καβαλιωτών, είχαμε προτείνει να προχωρήσουμε ως Δήμος σε δυναμικές κινήσεις φιλίας και να καθιερώσουμε μία μεγάλη γιορτή για το πολυπολιτισμικό παρελθόν μας, αξιοποιώντας τον ιστορικό και γεωγραφικό ρόλο της Καβάλας ως «σταυροδρόμι» λαών και πολιτισμών.

 

Το COSMOPOLIS μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο της πολιτιστικής και τουριστικής «γέφυρας», προωθώντας σχέσεις διάρκειας με χώρες με τις οποίες η Καβάλα απέκτησε ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ιδιαίτερα την εποχή της ακμής του εμπορίου καπνού: τις χώρες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Είναι σημαντικό να συνδεθεί με την αυξανόμενη τουριστική εμβέλεια της Καβάλας, να εκμεταλλευτεί τις υφιστάμενες σχέσεις αδελφοποίησης, να δημιουργήσει έναν πυρήνα χωρών που θα συμμετέχουν σταθερά, χτίζοντας πάνω σε μακροχρόνιες σχέσεις και όχι σε περιστασιακές συμμετοχές (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα αυτοπεριορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες). 

 

2)  Θα μπορούσε ο Δήμος με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ να λάβουν πρωτοβουλία για τη σύσταση μίας ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ στην οποία θα συμμετέχουν προσωπικότητες που διαθέτουν γνώση, αισθητική αντίληψη και κύρος και τοπικοί φορείς, πολύ περισσότερο όσοι έχουν διεθνείς σχέσεις και θα μπορούσαν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο όραμα του COSMOPOLIS.

 

3) Ειδικά στη φετινή διοργάνωση, θέλοντας να κάνουμε πράξη το ρόλο του COSMOPOLIS ως «γέφυρας» και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή επικαιρότητα, θα μπορούσαμε να τιμήσουμε δύο χώρες με τις οποίες μας ενώνουν ιστορικοί δεσμοί, τη Γαλλία και την Αίγυπτο, και να προσκαλέσουμε τη γυναίκα Δήμαρχο Παρισίων Anne Hidalgo και τη γυναίκα Δήμαρχο Αλεξάνδρειας Soad Helmy ως εκπροσώπους αυτών των χωρών. Έτσι, σε συμβολικό επίπεδο, θα δώσουμε ένα μήνυμα συναδέλφωσης, ειρηνικής συνύπαρξης και διαλόγου σε μία περίοδο που η ανατολική Μεσόγειος συνεχίζει να σπαράσσεται από εμφύλιες και άλλες συγκρούσεις.

 

Τώρα όσο ποτέ, το COSMOPOLIS μπορεί να παίξει έναν ευρύτερο συμβολικό ρόλο, αποκτώντας νόημα μέσα από το παρελθόν και το μέλλον της πόλης. Να είναι ένας οραματικός πολιτιστικός θεσμός, που θα προβάλλει την Καβάλα σε όλο τον κόσμο.

 

Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αντικρύσουμε το COSMOPOLIS με άλλη «ματιά».

 

 

Για τη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος"