Η περιφερειακή παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”, έκανε αίτημα να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα που αφορά την απομάκρυνση της Στέγης Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας από το οίκημα που στεγάζεται.

 

Σχετική ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει τα εξής:

“Η Πολιτισμική κληρονομιά δεν είναι μία στατική έννοια συνδεδεμένη απλώς με το παρελθόν, ούτε αποτελεί μία πολυτέλεια.

 

Τα αποτυπώματα της ανθρώπινης ιστορίας στο χώρο και το χρόνο αποτελούν τα σπουδαιότερα ιστορικά αρχεία που διαθέτουμε.

 

Επομένως πρέπει ο χώρος αλλά και η παραγόμενη σ αυτόν πνευματική/ πολιτισμική κληρονομιά να αντιμετωπίζεται ως όχημα δράσης και ζωής.

 

Ένα τέτοιο όχημα αποτελεί και ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας που στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών έχει συνδεθεί με την πνευματική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης.

 

Ανάσες πολιτιστικής ζύμωσης και δημιουργίας το περιοδικό Υπόστεγο, οι διακρίσεις του σκακιστικού τμήματός του, οι παραστάσεις στο θεατράκι του Συνδέσμου, οι άνθρωποι του πνεύματος και της Τέχνης που διαβήκαν το φιλόξενο χώρο του.

 

Αποτελεί ένα τοπόσημο που δεν αναβάλλει την Ιστορία. Και γι αυτό αποτελεί καύχημα των Καβαλιωτών και ψηφίδα δημιουργίας της σύγχρονης ιστορίας της πόλης.

 

Η προαναγγελθείσα έξωση του ΣΦΓΤ από το κτήριο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ Στέφανο, όπου επί 65 έτη Στεγάζεται, δείχνει ελλιπή αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς του και απαιτεί κινήσεις προσεκτικές που να συνάδουν με τις ιστορικές μνήμες που ο ΣΦΓΤ στο χρόνο μεταφέρει.

 

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία θέλοντας να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και πολλών Καβαλιωτών ζητά να συζητηθεί η δημιουργηθείσα κατάσταση, ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, στην προσεχή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 16/01/2024 και προσβλέπει ιδιαίτερα στην ευαισθησία που πολύ συχνά έχουν επιδείξει οι πρώην Αντιπεριφερειάρχες κύριοι Πολίτης και Αντωνιάδης , οι νυν Αντιπεριφερειάρχες κύριοι Μαρκόπουλος, Ιωσηφίδης, Δαλακούρας, Δαλκίτζης και στην διάθεση που τώρα επιδεικνύουν, σε κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, οι νεοεκλεγέντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι κύριοι Ιγνατιάδης και Σειτανίδης.

 

Είναι αναγκαιότητα όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να βοηθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην επανεξέταση της απόφασης του Μητροπολίτη μας, την αποκλιμάκωση της όξυνσης που έχει δημιουργηθεί και την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Πιστεύουμε ότι το σπίτι του ΣΦΓΤ είναι και πρέπει να παραμείνει το κτήριο της οδού Κύπρου, όπου και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κυψέλη πολιτισμού.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Ηλιόπουλος Στέργιος

Λυμπεράκης Δημήτριος”