Η Γ’ τάξη του 2ου Γυμνασίου Καβάλας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα, από τις (14/12) έως τις (16/12).
Σχετική ανακοίνωση του σχολείου αναφέρει τα εξής:
“Η Γ’ τάξη του 2ου Γυμνασίου Καβάλας πραγματοποίησε από τις 14/12/2023 μέχρι τις 16/12/2023 εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα.
Mετά την άφιξη και την τακτοποίησή τους στο ξενοδοχείο επισκεφτήκανε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου περιηγηθήκανε στους εξωτερικούς του χώρους, παρακολουθήσανε χριστουγεννιάτικα δρώμενα και ξεναγηθήκανε στα αναγνωστήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Στη συνέχεια θαυμάσανε τη θέα προς την Αθήνα και τον Πειραιά από τον 8ο όροφο του κτιρίου.
Την επόμενη μέρα το πρωί επισκεφτήκανε το μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί ξεναγήθηκαν από δύο πολύ έμπειρες ξεναγούς και οι μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν δια ζώσης σημαντικά εκθέματα της Ιστορίας μας τα οποία μέχρι τώρα τα γνώριζαν μόνο από τα βιβλία. Κατόπιν ανεβήκανε στον βράχο της Ακρόπολης όπου ξεναγηθήκανε και θαυμάσανε από κοντά τον ναό του Παρθενώνα, μαθαίνοντας από την ξεναγό τους λόγους που θεωρείται ίσως το σπουδαιότερο αρχιτεκτονικό αριστούργημα όλων των εποχών.
Στη συνέχεια περιηγηθήκανε στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Αρχαία Αγορά, Μοναστηράκι, Πλάκα).
Το βράδυ της ίδιας μέρας επισκεφτήκανε τη Βουλή των Ελλήνων, όπου τους υποδέχθηκε γνωστός βουλευτής του νομού Καβάλας.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής, βιβλία και άλλα κειμήλια της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής επανάστασης.
Τέλος, μεταβήκανε στα θεωρεία της αίθουσας συνεδριάσεων της Βουλής όπου τους καλωσόρισε η πρόεδρος της Βουλής και παρακολουθήσανε μέρος της συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. Κατόπιν συνοδεύτηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου θαυμάσανε την περίφημη αλλαγή φρουράς των ευζώνων.
Μετά περπατήσανε στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) προς στο ξενοδοχείο , όπου είχανε την ευκαιρία να θαυμάσουνε από κοντά την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών, καθώς και άλλα νεοκλασικά κτήρια.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (θέατρο REX) και παρακολουθήσανε θεατρική παράσταση εγκεκριμένη από την Unesco με θέμα τις αντιξοότητες και τις αλλαγές της ζωής των προσφύγων αλλά και των κατοίκων χωρών που τους υποδέχονται.
Την επόμενη μέρα περιηγηθήκανε οδικώς σε μερικές από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες της Αθήνας και του Πειραιά (Μουσείο Μπενάκη, Πολεμικό Μουσείο, άγαλμα Δρομέα, Καλλιμάρμαρο, Ζάππειο Μέγαρο, Μουσείο Ζυθοποιίας «Φιξ», Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας κ.λπ.).
Κατόπιν πήρανε το δρόμο της επιστροφής στην Καβάλα γεμάτοι από εμπειρίες και αναμνήσεις!
Σε μια άλλη δράση, εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Καβάλας που ενεργοποιούνται στον Άξονα «Σχολείο & Κοινότητα» μαζί με μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο των Τρένων στη Δράμα στις 19/12/2023, μαζί με το ΕΕΕΕΚ Ν. Καρβάλης, στα πλαίσια κοινών δραστηριοτήτων δικτύων σχολείων του προγράμματος «Παιδεία στα Μέσα».
Επισκεφτήκανε το Ιδιωτικό Μουσείο Τρένων στη Δράμα, το οποίο στεγάζεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Εκεί ξεναγήθηκαν από τους ιδρυτές και επιμελητές του μουσείου και οι μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν δια ζώσης σημαντικά εκθέματα της σιδηροδρομικής ιστορίας της χώρας μας, από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου.
Πιο συγκεκριμένα, είδανε στολές, αντικείμενα εργασίας και εργαλεία των σταθμαρχών και των εργατών των σιδηροδρομικών γραμμών εκείνης της εποχής.
Κατόπιν περιηγηθήκανε στο μηχανοστάσιο του μουσείου και επισκεφθήκανε ένα υπέροχα διατηρημένο Βαγόνι-Εστιατόριο του 1926 καθώς και δύο εξίσου διατηρημένες ατμομηχανές του περασμένου αιώνα.
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στον υπαίθριο χώρο της Ονειρούπολης Δράμας, όπου οι μαθητές/μαθήτριες του 2ου γυμνασίου Καβάλας μας είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ.
Η συγκεκριμένη κίνηση συνέβαλε ώστε να δημιουργηθούν φιλικές γνωριμίες και να αποκτήσουν όλοι εμπειρίες που οδηγούν στην αποδοχή της διαφορετικότητας των παιδιών με αναπηρία και την ομαλή κοινωνική συνύπαρξη μαζί τους. Κατόπιν πήρανε το δρόμο της επιστροφής στην Καβάλα.”